Sterowniki do kontrolera SATA przy instalacji Windows 7


(Lysolus) #1

Cześć, mam dość spory problem z instalajcą Windows 7 x64. Instalator potrzebuje sterowników do kontrolera SATA. Naszukałem się za nimi trochę i znalazłem, jednak isntalator ich nie łyka. Płyta główna to Intel® Desktop Board DX58SO2. Posiada ona 2 kontrolery a mianowicie: ICH10 (Intelowy 6-cio portowy kontoler SATA 3Gb/s) oraz Marvell 88SE6121 (2-portowy 6Gb/s). Próbowałem sterowników ze strony producenta płyty głównej oraz ze stron trzecich. Próbowałem także zmieniać tryby pracy kontrolerów pomiędzy AHCI oraz IDE. Jak na razie bez skutku. Właściwie nie wiem już co mogę zrobić. Macie może jakieś porady?


(JNJN) #2

 

Dysk podpięty tu, port 0/1

 

W7 nie potrzebuje sterowników do sata, ma swoje.

 

Może problem w taśmie, dysku, nośniku z W7?


(Lysolus) #3

Już tak próbowałem, też nie poszło. Windows 7 jest troche starszy od tego kontrolera. Instaluję build 7601 z SP1 (o ile dobrze pamiętam to taki build), więc być może nie ma tam sterowników do tego akurat kontrolera.


(JNJN) #4

W7 nie potrzebuje sterowników do sata - wszystko masz napisane.


(Lysolus) #5

W takim razie jak to możliwe, że nie widzi dysków i prosi o sterowniki? Do czego wtedy te sterowniki mają być?


(mrFreeze) #6

Daj zdjęcie z komunikatem bo jakoś nie chce mi się wierzyć.


(JNJN) #7

 

Ustawienie IDE i rusza nawet XP?

 

Czy bios widzi dysk?

 

Sprawdź, taśmę,dysk, nośnik W7 (użyj innego), zobacz, czy kontrolery sata włączone w biosie.

 

Reset biosu baterią:

 

 

To musi działać, tym bardziej na chipach Intela.

 

Edit:

 

I dysk musi być podpięty pod kontroler sata II płyty - sprawdź, bo Marvell może wymagać dodatkowych sterowników?


(Lysolus) #8

Popróbuję jeszcze z BIOSem, ale już próbowałem przestawić na IDE. Dysk cały czas podpięty pod kontroler Intela - port 1. BIOS widzi dysk tak samo gparted uruchamiany z USB. Nośnik na pewno jest ok. Na tym samym kablu wcześniej był już Windows 7, tyle że nie wiem jak go zainstalowano.


(JNJN) #9

Weź na innym kompie wyzeruj ten dysk - ma być jak nowy i start.

 

Lub użyj MHDD i komendę erase -  kontroler sata w biosie na czas zerowania przestaw w tryb IDE.

 

http://www.fixitpc.pl/topic/141-mhdd-podstawowa-instrukcja-obslugi/

 

 

Edit:

 

Zerowanie usunie wszystko z dysku.

 

I wrzuć zdjęcie ze smart tego dysku z MHDD - funkcja F8.


(Lysolus) #10

Dysk wyzerowałem, tyle że na tym samym kompie, bo nie mam dostępu do innego. Instalka Windows 7 dalej nie widzi dysku. Jak na razie zainstalowałem Windows 8, bo ten normalnie widzi dysk, jednak nie uważam problemu za rozwiązany. Wolałbym mieć Win7, no ale trudno. Dzięki za porady i instrukcje.


(JNJN) #11

 

Czyli, prawdopodobnie problem ma dysk instalacyjny z W7.


(Lysolus) #12

Raczej wątpię. Próbowałem z 3 czy 4 różnych obrazów ściągniętych z lokalnego FTP. Obrazy montuję za pomocą tego urządzenia: http://www.zalman.co.kr/eng/product/Product_Read.php?Idx=674

 

EDIT: S.M.A.R.T. nie wyrzucił błędów, w sensie wszystko z dyskiem ok.


(JNJN) #13

Weź oryginał i ruszy bez problemu. To musi działać, no,ale może i cuda się zdarzają.


(mrFreeze) #14

Ponawiam prośbę - Daj zdjęcie z komunikatem bo jakoś nie chce mi się wierzyć. Masz możliwość instalacji z CD? Próbowałeś portu USB 2.0?


(Lysolus) #15

Próbowałem z portu USB 2.0 jak i USB 3.0. Nie mam możliwości instalacji z CD/DVD. Załączam screenshot:

post-215551-0-58099600-1408448511_thumb.


(mrFreeze) #16

Nie ten screen ale przy okazji widać, że dysk ma 3 bad sektory.  Screen z błędem w czasie instalacji. Masz pena to spróbuj zainstalować z pena. Pena przygotuj tym programem.

 

http://storage.dobreprogramy.pl/akcesoria/Windows7-USB-DVD-Download-Tool-Installer-en-US.exe


(JNJN) #17

Dysk nadaje się chyba tylko do śmietnika?

 

Pozycja 5,196 i 1, a szczególnie ta pozycja świadczy o bardzo kiepskim stanie powierzchni dysku.

 

Zrób w MHDD scanowanie powierzchni funkcja F4 i wrzuć zdjęcie po zakończeniu scanowania.


(Lysolus) #18

Próbowałem z pena i dalej to samo. W czasie instalacji w sumie to nie błąd - może wstawię screena:

 

post-215551-0-44788300-1408520724_thumb.

 

Dysk wymienię na jakiś lepszy. Nowego nie mam ale mam parę używanych które mogą się okazać bardziej sprawne.

 

EDIT: Wygląda na to że inne dyski nie są wcale lepsze. Robię skanowanie powierzchni, wstawię screena po zakończeniu - trochę to potrwa.

 

EDIT: Screen po skanowaniu

 

post-215551-0-23627800-1408531012_thumb.


(mrFreeze) #19

Przerabiałem to u siebie na moim “starym” ASUS-ie P5Q Pro problem nie do przeskoczenia akurat u mnie. Zerowanie dysku, różne pendrivy, najnowszy bios, różne programy, przygotowanie pena diskpartem, różne Windowsa nic nie pomagało poza instalacją z CD. Nie wiem czemu np. instalacja np. XP-ka z pena odbywała się bez problemu. Powiem Ci, że tutaj nie mają nic wspólnego sterowniki SATA z tym błędem. Pożyć napęd i gwarantuje, że problem się rozwiąże choć masz większy dysk naprawdę nie wygląda dobrze.


(Lysolus) #20

Bingo! Instalacja z płyty DVD przeszła pomyślnie. Dzięki za zaangażowanie. Pozdrawiam :slight_smile: