Witam, jak w temacie, poszukuję sterowniki do “LITE-ON CD-ROM LTN-5295”.
Napędy optyczne nie potrzebują sterowników - instaluje je automatycznie system operacyjny przy pierwszym uruchomieniu z nowym napędem.
Masz jakieś problemy z tym napędem ?
Jakieś komunikaty ?
Jakieś żółte znaki zapytania, bądź wykrzykniki w Menadżerze Urządzeń ?
Może chodzi Ci o nowe Firmware (BIOS) do Twojego napędu ?
Napęd przestał mi działać. W menedżerze urządzeń mam “żółty wykrzyknik”. Podczas aktualizacji sterowniki nie są znajdowane.
Żółty wykrzyknik przy tym napędzie, czy przy czymś innym ?
Wcześniej napęd działał poprawnie ?
Jaką posiadasz płytę główną ? (producent, model)
Jeżeli nie wiesz, to sprawdzisz to programem EVEREST.
Otwórz program, ikona Komputer, ikona Podsumowanie i spisz informację z pozycji: Nazwa płyty głównej.
Sprawdź czy ci się molex nie odpiął lub taśma.
Albo podczep inną taśmę.
Widzę, że masz stworzony wirtualny napęd. Usuń go, ewentualnie odinstaluj oprogramowanie, którym ten wirtualny napęd stworzyłeś.
Uruchom ponownie komputer.
Pobierz i zainstaluj ten sterownik. Uruchom ponownie komputer.
Jeżeli usunięcie wirtualnego napędu i instalacja tego sterownika nie pomoże, to napisz, jak masz podłączony owy napęd. Na jednej taśmie IDE razem z dyskiem twardym, czy na osobnej taśmie ?
Jak masz ustawioną zworkę w dysku twardym i napędzie ?
P.S. Powyższy sterownik zainstaluj dopiero po usunięciu wirtualnego napędu.
cd-rom wysuwa się normalnie, a więc zasilanie jest pdłączne. Jesli chodzi o taśmę, to na chwilę obecną nie posiadam zamiennej. Miałem stworzyć nowego posta w innej części forum, np. problemy. ostatnio usunąłem odkurzaczem parę plików, co doprowadziło do sytuacji,iż po otworzeniu explorer.exe wiesza się. Czyt to mogło spwodować sytuację z cd-rom?
Tak
Niestety nic to niedało:(