Sterowniki do płyty Asus P5LD2-X


(Pomocy11) #1

Witam,

 

Dwa dni temu zrobiłam sobie format mojego leciwego komputera, i... do teraz nie potrafię go naprawić. :frowning:

 

Zainstalowałam Windowsa XP Profesional i  SP3, i nic ponadto. :frowning: Nie potrafię znaleźć sterowników do poszczególnych podzespołów. Czy ma ktoś wiedzę jak mogę je znaleźć?

 

Dane komputera za everestem:

 

Typ procesora: DualCore Intel Pentium E2140 1600MHz(8 x 200)

 

Nazwa płyty głównej: Asus P5LD2-X (3PCI-E x1

 

Mikroukład Płyty Głównej: Intel Lakeport-G i945GC

 

Karta Wideo NVIDIA GeForce 8400GS (512 MB)

 

Karta dźwiękowa Realtek ALC662 @ Intel 82801GB ICH7 High definition Audiocontroler

 

 

Bardzo proszę o jak najaśniejsze  opisanie sprawy, co najpierw zainstalować, itp.

 

Z góry dziękuję. 

 

PS: Jeśli temat jest w złym dziale proszę o jego przeniesienie.

 

 


(Semtex) #2

Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym dolnym rogu Swojego posta-> następnie skorzystaj z opcji Użyj pełnego edytora. Dziękuję za uwagę.

Tip: Unikaj słów: “problem”, “help”, “pomocy” itp. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.


(_abrakadabra_) #3

Strona producenta niewidoczna w sieci ?

 

chipset, audio, lan:

 

http://www.asus.com/Motherboards/P5LD2X/HelpDesk_Download/

 

grafa:

 

http://uk.download.nvidia.com/Windows/340.52/340.52-desktop-winxp-32bit-international.exe


(Pomocy11) #4

Dzięki za szybki odzew. Zrobiłam jak poleciłeś i jedno działa, inne nie. Tzn. karta graficzna się wgrała, dźwięk chyba też (bo głośniki lekko trzeszczą, a wcześniej tego nie było). Z kolei jeśli chodzi o internet to nie ma niestety. Tzn. sterownik chyba się wgrał, ale no nie wiem…

 

Menedżer Urządzeń pokazuje:

 

Kontroler Ethernet z żóltym znakiem zapytania

Kontroler multimediów wideo z żółtym znakiem zapytania

 

A kreator konfiguracji sieci mówi:“Część sprzętu sieciowego jest nadal odłączona. Aby móckontynuować musisz podłączyć cały sprzęt lub wybrać opcję"ignoruj odłączony sprzęt sieciowy”". 


(_abrakadabra_) #5

Sterowniki “chipset” były instalowane jako PIERWSZE ?


(Pomocy11) #6

Tak.


(_abrakadabra_) #7

W takim razie podaj identyfikator sprzętu z menedżera urządzeń tych dwóch kontrolerów.


(Pomocy11) #8

Jak sprawdzić ten identyfikator?

 

OK, znalazłam,zaraz Ci napiszę


(_abrakadabra_) #9

Spróbuj tego:

 


(Pomocy11) #10

Dzięki. Już sprawdzam, odezwę się i napiszę co i jak. 


(_abrakadabra_) #11

Olej tego drajwera do 8400, zbejż jeszcze to:

 

link


(Pomocy11) #12

Dzięki. Sprawdzę jeszcze dziś. Ale chyba coś namieszałam i zrobię format jeszcze raz z Twoimi wskazówkami. 

 

Pozdrawiam.