Sterowniki do Płyty Głównej ASUS P5G41T-M LX


(Wojteks90) #1

Witam bardzo prosze o pomoc,

Niedawno robilem format dysku C i omyłkowo zainstalowalem sterowniki ze starej plyty glownej(debil :frowning: ), niestety nie dziala mi naped CD i nie moge wykonac instalacji sterownikow do nowej plyty glownej z plyty CD. Potrzebuje Sterowniki do Płyty Głównej ASUS P5G41T-M LX , znalazlem je na stronie producenta ale nie mam zielonego pojecia w jakiej kolejnosci trzeba instalowac gdyz wystepuje tam kilka pozycji w roznych wersjach.(http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_S ... /#download).

Czy jak zainstaluje nowe sterownik stare zostana automatycznie usuniete?

W jakiej kolejnosci mam zainstalowac sterowniki?

:?: prosze o wasza pomoc.


(kebkit) #2

Czy jak zainstaluje nowe sterownik stare zostana automatycznie usuniete?

raczej stare zostaną w systemie, a nowe się zainstalują i będą działać

W jakiej kolejnosci mam zainstalowac sterowniki?

postaw pasjansa przed instalowaniem każdego sterownika i w końcu ustalisz kolejność ;D

a tak naprawdę to nie ma znaczenia, chociaż możesz się trzymać kolejności ze strony co podałeś

BIOS

BIOS-Utilities

Chipset

AUDIO

VGA

LAN

jeśli chodzi o ten sterownik to wejdź w menadżera urządzeń i jak będą jakieś błędy na żółto

to pokasuj 'del'


(Wojteks90) #3

dzieki wielkie, a co do wersji sterownika to obojetnie?


(kebkit) #4

sprawdza sie change loga czy nowa wersja sterownika coś wnosi ...


(XMan) #5

Poczekaj za moją odpowiedzią, kolega p/w wprowadził Ciebie w błąd :frowning:


(Wojteks90) #6

o co chodzi?

-- Dodane 09.09.2012 (N) 14:43 --

o co chodzi?


(XMan) #7

Nie tak :frowning:

  1. Na razie nie aktualizuj BIOS-u.

  2. Wrzuć screena z Menedżera urządzeń.

  3. Podaj jaki posiadasz system oraz bit.


(Wojteks90) #8

robi sie szefie

-- Dodane 09.09.2012 (N) 15:17 --

  1. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79f00944b38c0d06.html

  2. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2bd1436c5bee420b.html#


(system) #9

Czy faktycznie nie działa Ci żaden napęd CD? Z Menadżera Urządzeń wynika, że masz dwa napędy!

Pobierz i zainstaluj: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/utils/MB_WIN7_ATK.ZIP

Jest to "ATK0110 driver for WindowsXP", czyli "Nieznane urządzenie". Pobierz, rozpakuj archiwum .zip i instaluj spod Menadżera Urządzeń, wskazując w rozpakowanym pliku foldery pn. MB WIN7 ATK > 32 > WIN2000


(XMan) #10

J/w.

Z Menedżera urządzeń widzę że masz chyba tylko problem z napędem.

Mogą być potrzebne do niego/do nich sterowniki tzw. Firmware.

Zainstalowałeś Chipset ?

lub:


(Wojteks90) #11

dzieki kolego zrobilem tak jak kazles i po instalacji zniknol mi zolty znak zapytania z menadzera urzeadzen. :slight_smile:

jezeli nie mam juz zadynch pytajnikow w menadzerze urzadzen to mam instalowac nowe wlaciwe sterowniki do plyty glownej czy nie? :?:

Co do napedu CD :!:

faktycznie widze ze w menadzerze urzadzien wystepuja jakies dwa napedy ale tak na prawde mam tylko jeden naped plyt CD i DVD(takim debilem nie jestem:D), jest jeszcze cos takiego jak czytnik kart czy dyskietek to sa takie nietypowe wejscia nawet nigdy z tego nie korzystalem moze to jest traktowane jako naped?

Problem z napedem polega na tym ze jak tylko wloze plyte CD do napedu to komputer sie automatycznie resetuje a na dodatek nie chce sie wlaczyc tylko po pewnym czasie resetuje sie ponownie az do czasu gdy wyciagne plyte z napedu, dopiero wtedy sie zaloczy komputer.

(z plyta w napedzie nie odpali prawidlowo):confused:

Ktos wie co to moze byc, o co tu chodzi?

bardzo prosze o pomoc.


(system) #12

Nie musisz, ponieważ nie masz już żadnych braków! Ale... wolna wola! Możesz zaktualizować, jeśli uznasz za potrzebne. Z tym jednak radzę rozwagę! Dobrze byłoby sprawdzić w Windows Update, czy są polecane aktualizacje sprzętowe i stamtąd zaktualizować.


(Wojteks90) #13

a co z tym napedem zrobic? naped to klucz do sukcesu bo gdy bede mial sprawny naped moge dokonac formatowania i instalacji sterownikow z plyt CD.


(hirem) #14

mnichu02 , zalożyłes już temat co do problemów z napędem problem-napedem-dvd-t502612.html.

Obecnośc dwóch napędów może być wynikiem jeśli masz uaktywniony wirtualny napęd np. z daemon tools czy alkoholu albo innego programu tego typu. Więc odpowiedz sam czy tak masz. Sterowniki możesz ściagnąć ze strony asusa do Twojego modelu na dysk i zainstalować. Instalkę windowsa można zrobić na pendrive ale bedziesz musiał chyba na innym komputerze zrobić jeśli na twoim nie działa napęd a nie chcesz podmienić na sprawny czy sprawdzić.


(Wojteks90) #15

tak mam daemon tools wiec juz wiem z kad dwa napedy.

zainstalowalem ponownie sterownik do chipsetu jak ktos poradzil i teraz komp restartuje sie po 5+ sekundach od wlozenia plyty czyli jakis postep nastapil ;p


(hirem) #16

A odmontuj na próbę ten wirtualny napęd zeby zniknął i włóz płytę do fizycznego napędu czy też nastapi reset.


(Wojteks90) #17

jest postep! odinstalowalem calkowicie deamon tools i nie wiem czy to coc dalo ale zainstalowalem sobie tak na probe jeszcze w tym samamy czasie sterownik ExpressGate_V141036_XPVISTAWIN7.

  1. wkladam orginalna plyte CD z instalacja adaptera wifi do napedu i szok odczytal prawidlowo :smiley:

(juz myslalem ze bedzie mozna swietowac ale niestety)

2 wkladam orginalna plyte cd z instrukcja w wielu jezykach do karty graficznej i po paru sekundach nastepuje reset :frowning:

po tym fakcie chyba mozna juz stwierdzic ze naped jest sprawny a wina raczej lezy po innej stronie np. sterowniki?

jakies dalsze porady:?:

-- Dodane 10.09.2012 (Pn) 9:45 --

wykonalem 2 probe i taki sam efekt jak wczesniej. :frowning:

na dodatek po instalacji tego sterownika mam przy załączeniu komputera jakies menu ExpressGate np: web, game online, foto... exit, i teraz musze dawac opcje exit zeby sie komp dalej wlaczyl :frowning:


(hirem) #18

Niepotrzebnie instalowałeś ten express zobacz w biosie czy można wyłączyć albo nawet odinstalować z poziomu windows. Możesz z kombinować jakąś płytę cd bootowalną z linuksem chyba że masz a tak to u kogoś nagraj. I jak będziesz w biosie ustawiał pierwsze bootowanie z płyty żeby tego linuksa odpalić to wczasie bycia w biosie włożysz płytę cd i ustawisz na bootowanie z niej zapiszesz zmiany i ok. I zobaczysz czy linuks się uruchomi czy też będą resety może nawet jak będziesz w biosie jeśli tak to na 99 % wina sprzętowa.


(system) #19

Ten Express Gate odinstaluj z poziomu Windowsa.

Zrób jeszcze taką próbę: odstartuj komputer, ale zatrzymaj start na BIOSie (chyba klawisz Delete?). Przy otwartym BIOSie otwórz napęd, włóż "restartującą się" płytę i zamknij napęd. Teraz poczekaj, co poczyni komputer. Opisz co się wydarzyło.


(Wojteks90) #20

Express Gate odinstalowany,

zatrzymalem restart na biosie wlozylem restartujaca sie plyte do napedu poczekalem i nic sie nie dzialo wszystko dzialalo normalnie, wyszedlem z biosu nastapilo ponowne uruchomienie komputera i odpalil z plyta w napedzie CD :wink: