Cześć,
Pacjent to stary Dell, który wyposażony jest w czytnik CD i płytę pod którą nie bootuje pendrive. Oznacza to, że nie miałem możliwości/umiejętności zainstalować nic nowszego niż Lubuntu z 2010 roku (mieści się na CD).
Z racji tej, że nie jest to wydanie już wspierane, nie mam możliwości jakiejkolwiek aktualizacji (mniejszy problem) ale i instalacji czegokolwiek nowego (BARDZO duży problem).
Idzie o sterowniki do karty sieciowej USB WN722N - poradniki internetowe podają polecenia do wklepania w konsolę ale to nie działa bo … repozytoria chyba już są nieczynne.
Nie mogę też znaleźć paczki .deb.
Co radzicie, jak zainstalować sterowniki to tej karty?
Zamiast męczyć się z przestarzałymi wersjami Linuxa, polecam zainstalować coś współczesnego. Wiele dystrybucji (np. Antergos) posiada minimalistyczne wersje obrazów ISO, które mieszczą się na płycie CD. W ten sposób będziesz miał dostęp do repozytoriów oprogramowania i tym samym możliwość instalacji sterowników.
Inna sprawa, że lepiej znajdź coś nowszego, bo instalacja archaicznego wydania to same kłopoty. Masz sporo dystrybucji, które są przeznaczone na tego typu komputery i działają na nich zdecydowanie lepiej od Lubuntu z 2010.
Teoretycznie tak, ale w praktyce to tak różowo nie jest. Mam tą kartę w stacjonarce, i przy instalacji debian zawsze płakał o jakiś niewolny sterownik i po instalacji musiałem to instalować: https://wiki.debian.org/ath9k_htc
Oczywiście jeśli woli się internet po kablu to można olać.