Sterowniki HD Radeon 7870 Twin Frozer 2GBD5


(Adi10143) #1

Witam, dwa dni temu sprawiłem sobie nowy komputer. No i od wczoraj zaczęły się problemy. ładnie zrobiłem format, wgrałem oryginalnego windows7 (64 bity). Zacząłem instalować sterowniki, wszystko ładnie pięknie aż w końcu przyszła pora na sterowniki do karty graficznej( AMD Radeon HD7870 Twin Frozer III 2GBD5 ) przy instalacji ciągle wyskakiwał mi błąd, nie chciał mi zainstalować AMD Catalyst ani runtime. Instalacja się przerywała no i sterowników nie mogłem wgrać do końca.. po kilku godzinach kombinowania w końcu zaczął mi czytać karte, niby się ładnie zainstalowało. Więc postanowiłem przetestować kompa na NFS Most Wanted2 i GTA 4. I tu zaczyna mnie to już przerastać. GTA 4 praktycznie na średnich wymaganiach chodzi płynnie, a NFS na najniższych. Więc stwierdziłem że pora ściągnąć inne sterowniki od karty graficznej od producenta, znów pojawił się problem z instalacją sterowników. kiedy udało się zainstalować nie mogłem włączyć MSI Afterburner. Nie wiem co jest ale denerwujące, wydałem na kompa 3 tys zł a gry chodzą praktycznie na najniższych wymaganiach. aa i dodam że na dwa wentylatorki przy karcie graficznej tylko jeden chodzi.

Parametry kompa :

Intel Core i5-3450s Ivy Bridge LGA1155 BOX

Goodram DDR3 8GB 1333MHz CL9

XFX Core 550W

ASRock B75 Pro3-M Intel B75 LGA1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3/CROSSFIRE) mATX

MSI ATI Radeon HD7870 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express

Powiedzcie mi co z nim jest?? Nie idzie instalować na nim sterowników, a jak już uda się to gry ledwo ledwo chodzą. Dodam też że nie mogę podkręcić karty graficznej bo żaden program z tym związany nie chce mi odpalić. To jest wina sterowników od płyty głównej/procka??? Bo ja już nie mam pomysłu co robić


#2

Krylek , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(Plazmax) #3

Witaj, Twój problem może być związany z domyślnie zainstalowanym sterownikiem do twojej karty przez wspaniały windows 7. Usuń wszystko co jest związane z twoją grafą za pomocą np

http://www.dobreprogramy.pl/Driver-Swee … 33842.html

Jak odinstalujesz komp musi się uruchomić ponownie, następnie jak ci się uruchomi uruchom najnowsze stery które ściągniesz z neta bo te na płycie CD zwykle są o kilka wieków starsze. Powinno pójść :slight_smile: przynajmniej mi poszło :). A i ważne: nie podłączaj neta przy tej okazji jak to odinstalowujesz i instalujesz. Zauważyłem ze jakieś dane się wysyłają przy odinstalowaniu i kiedy się komp uruchamia ponownie zaczyna instalować domyślny sterownik.

Pozdr ! i napisz czy coś dało lub co było przyczyną :slight_smile:


(Adi10143) #4

Zrobiłem tak jak kazałeś, nie pomogło. AMD Catylast zainstalowało i przy runtime znów błąd. Ogólnie przy karcie graficznej mam jakieś dwa wyjścia pod zasilacz i dwie przejściówki. Pytałem się kilku osób i mówiły że nie muszę podłączać, ale teraz zaczynam w to wątpić. W menadżer urządzeń przy karcie graficznej mam " Intel HD Graphics", dziwi mnie że nie ma tam " Radeon 7870" czy coś w tym stylu. Wydaje mi się że to co wyskakuje mi w menadżer urządzeń to sterowniki które mam na płycie od płyty głównej i procka. Chyba w ogóle nie mam zainstalowanych sterowników i dlatego te gry tak kiepsko chodzą :frowning: :expressionless: Co mam robić ? Nie mam już pomysłu co dalej… Pomóżcie jakoś…


(Plazmax) #5

Te dwa wejścia na 6 pin to są gniazda zasilające. O ile bez obciążenia karta może będzie działać to pod obciążeniem już nie. Koniecznie użyj tych przejściówek aby to podłączyć. Siłka musi być dobra.

Dodane 18.11.2012 (N) 14:50

A ten wentylator w końcu działa czy nie ? Pisałeś że jeden nie kręci się. Ja też tak miałem ale po prostu nie zauważyłem, że przewód od płyty głównej zaczepiał o wiatrak i przez to sie nie kręcił…


(Adi10143) #6

Powiem tak, nie mam podłączonych wcale to lewy się nie kręci, podłączę jeden kabelek(do wejścia bardziej na prawo) to prawy się nie kręci, podlącze (bardziej na lewo) a jak podłącze dwa to żaden. Nie wiem o co tu chodzi, a to może być wina braku podłączenia kabelków że sterowników nie idzie zainstalować?


(Plazmax) #7

Powiem tak: zasilacz ma różne wyjścia, lepsze karty mają dodatkowe źródła zasilania w postaci gniazd 6-pin i takie w zasilaczu też powinieneś mieć chociaż jedno.

Jak nie masz to jakiś masz lipny zasilacż :(. Z samej płyty głównej dostajesz w szczycie tylko 61 W mocy a Twoja grafika potrzebuje więcej, na benchmark.pl masz takie coś:

http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html

tam jak wybierzesz Twoją grafikę jest napisane, że spokojnie bierze 115 W i może nawet 175 W

przykładowe wejście 6 pin z zasilacza : http://obrazki.elektroda.net/78_1242853518.jpg

przykładowe gniazdo 6 pin w karcie : http://obrazki.elektroda.net/87_1242853566.jpg

bez tego nie zaczynaj nic robić…bo jeszcze coś się uszkodzi na płycie głównej lub karcie graficznej

Dodane 18.11.2012 (N) 15:45

Model zasilacza, który podałeś na pewno ma jedno takie złącze, drugie to nie wiem. Jak masz przejściówkę to pewnie jest na takie wąskie wejście na 4 piny i to spokojnie działa :slight_smile:


(Adi10143) #8

Mam te przejściówki, podłączyłem jedną pod takie wejście i dwa działają, jest giatara jeżeli chodzi o wiatraczki. chodzą oba. tylko nadal nie mogę zainstalować sterowników AMD Catylast i runtime a co z tym się wiąże w ogóle sterowników nie mam. Chyba że ona śmiga na tych co wyświetla czyli Intel Hd Graphics

No chyba że jeszcze coś źle podłączyłem, bo jak podłącze pod dwa wejścia przy karcie graficznej to w ogóle komp nie zaskakuje, jedynie na tym jednym śmiga


(Kopier1qaz51qaz5) #9

Bez dodatkowego zasilania karty graficznej teoretycznie nie powinna ci się włączyć. Gdzie wpiąłeś monitor do zintegrowanej karty czy do tego 7870?


(Adi10143) #10

monitor mam podpięty do płyty, do 7870 wtyczka mi nie pasuje. ale co ma do rzeczy monitor jak nawet nie mogę poprawnie zainstalować sterowników


(Plazmax) #11

Nie ulega wątpliwości, że oba złącza na karcie 6 pin muszą być zasilane z zasilacza :slight_smile: bez tego ani rusz. Jeśli tak podłączasz i komp. się nie uruchamia to nie wiem co może być. Może to wada tej karty. Ja kiedyś jak kupiłem hd 5670 tez miałem problem. Tyle, że ta karta dodatkowego zasilania nie potrzebuje. A działo się to samo, nie dało się zainstalować sterowników, pojawiał się jakiś błąd, karta się grzała strasznie. Uruchomiłem kompa w trybie awaryjnym, zainstalowały się sterowniki ale jak już włączyłem normalnie to po około 5 min, komp mi się wyłączał albo ginął obraz - robiło się dużo pasków itd na monitorze. dali mi w serwisie drugą grafę i było ok .


(Adi10143) #12

No mam dwa wejścia pod ten pin 6 i dwie wtyczki pod to. podłączyłem bezpośrednio z zasilacza oba gniazda, komp ani rusz. podłączyłem jedno wejście i wiatraczki chodzą i komp śmiga normalnie.


(Plazmax) #13

Kolego monitor podłącza się do karty graficznej a nie do płyty, jak nie masz przejściówki to musisz się w nią zaopatrzyć. Poza tym skoro na płycie głównej masz zintegrowaną grafikę to może nie instaluj tych sterowników w ogóle a jak już je masz to odinstaluj.

Poza tym w komplecie masz przejściówkę VGA - DVI no chyba że masz monitor na HDMI

Przejściówka do zasilania ma wyjście na 6 pin do grafy i wtyczkę 4 pin oraz gniazdo 4 pin. Tylko jedno masz zasilać albo gniazdo albo wtyczkę. Drugi port 6 pin masz z zasilacza bezpośrednio.

Dodane 18.11.2012 (N) 17:04

Zasilacz może mieć końcówki 8 pin: 6 jest zespolonych w jedną wtyczkę a pozostałe dwa w drugą oddzieloną która jest przy tych 6 pinach i tej właśnie nie podłączaj.

Rozumiem że Twój zasilacz ma dwie wtyczki 6 PIN ? Jeśli tak to w ogóle nie potrzebujesz przejściówki.


(Adi10143) #14

Nie rozumiem. mam na karcie graficznej dwa wejścia pod PIN. od zasilacza mam dwie wtyczki 1x6 pin i 1x6+2 pin. jak to podłączyć? przykładowo mam już tą przejściówkę i co dalej? wytłumacz mi, ja pierwszy raz na oczy widzę taka karte graf i nie wiem co i jak, po prostu jestem z tym zielony.


(Plazmax) #15

Skoro Twój zasilacz ma takie dwie wtyczki:

http://obrazki.elektroda.net/78_1242853518.jpg

to żadna przejściówka Ci jest niepotrzebna, napisz czy tak masz

Dodane 18.11.2012 (N) 17:11

Oczywiście w grafice też masz takie dwa wejścia na 6 pin ?


(Adi10143) #16

Tak mam takie dwie , jedna ma tylko 6 a druga 6+2 tak jak pisałeś. tak, w grafice jest to samo. to chyba wina jest po stronie źle podłączonego monitora?


(freedom) #17

Komputer (w uproszczeniu, pomijam wszelkie laptopy itp) korzysta z karty do której jest podłączony monitor. Czy obecnie działasz na HD4000, która jest zintegrowana w procesorze i5. Stąd również wynikają problemy ze sterownikami do Radeona.


(Plazmax) #18

Ok więc przejściówka do pudełka to po pierwsze, te dwa dodatkowe piny w tej drugiej wtyczce są zbędne nie podłączaj ich.

Jeśli tak podłączysz grafikę do zasilacza musi działać.

Podłącz monitor do grafiki a nie do płyty i napisz czy w ogóle jest jakiś obraz


(Adi10143) #19

Czyli jutro jak kupię tą przejściówkę o podłącze pod nią monitor to powinno wszysto śmigać bez problemów? ale wtedy jak podłączyć te gniazda pin żeby było dobrze


(Plazmax) #20

Tu jest to b. dobrze napisane :slight_smile: ja nie orientuję się w tych nowych prockach… ale wiem że mają grafikę zintegrowaną