Witam. Jak mogę ustawić Linux Mint 20.1 by działała na nim akceleracja 3D dla wbudowanej grafiki Intela w laptopie Lenovo Thinkpad T400. Tracę tą funkcję od razu po instalacji zamkniętych sterowników dla GT220 przez menadżer sterowników. A chciałbym by działało jedno i drugie. System się używany zarówno w PC jak i w laptopie, stąd te dwie karty graficzne.
Czy jest możliwości instalacji sterowników zamkniętych dla GT220 w Manjaro w prosty sposób bez kompilowania? Widać że Manjaro nie obsługuje tej karty graficznej i działa tylko na tych otwartych driverach. Na Mincie nie ma z tym problemu.
Cytat
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
Cytat
$ glxgears
X Error of failed request: BadValue (integer parameter out of range for operation)
Major opcode of failed request: 151 (GLX)
Minor opcode of failed request: 3 (X_GLXCreateContext)
Value in failed request: 0x0
Serial number of failed request: 23
Current serial number in output stream: 24
A ja nie rozumiem. Korzystasz z jakiegoś sieciowego systemu plików? A może po prostu przekładasz dysk? Dodaj nową pozycję w Grub i odczytaj parametry uruchomienia z /proc. Opcja będzie zależna, czy uruchamiasz na PC czy laptopie. Potem usługa, co podmieni dowiązanie do /etc/modprobe.d nowego pliku. Każdy plik docelowy będzie dodawał do czarnej listy inny sterownik. Tak bym rozwiązał to w przypadku przekładania dysków. Nie wiem czy będzie działać, ale można spróbować. Ewentualnie, to wygenerować dwa init ramdyski i w dwóch pozycjach Grub-a ładować jeden, albo drugi. Każdy z tych initramdysków będzie zawierać sterownik do innej karty graficznej.
Co do sieciowego systemu plików, to musisz podać, gdzie go montujesz.
W poprzednim wpisie napisałem o GPU Offload, przytaczając anglojęzyczne strony NVidii i Arch Wiki. Było to jednak głupotą.
Sprawdź, jaki ramdysk początkowy masz w swoim systemie, np. dracut. Powinieneś wygenerować po jednym dla każdego kompa. Gorzej z automatyzacją zadania generowania takich ramdysków. Ramdysk musi zawierać sterownik grafiki, by m.in mógł być widoczny splash, Może wyłączenie splasha dałoby pożądany efekt?
Ostatnim wspieranym jądrem jest Linux 5.4 i taką wersję ma Mint 20.1 (innymi słowy nowsze wersje Minta będą mieć kłopoty). Manjaro ma najnowsze jądro 5.11 (dlatego sterownik wyleciał z repo). Przy odrobinie kombinowania to nie jest problem. Problemem jest serwer wyświetlania Xorg. Jeśli podniosą jego wersję, a na pewno podniosą, to sterownik przestanie działać, dlatego odradzam instalację Manjaro w takim wypadku.
Ok, jestem nie na czasie. Kernele do 5.10 są obsługiwane przez nieoficjalne patche. 5.11 jeszcze nie działa (może nie będzie działać). Xorg też chyba nie dostanie nowej wersji, bo nikomu nie zależy.
Czyli teoretycznie można by próbować zainstalować Manjaro:
linux510, linux510-hedears, nvidia-340xx-dkms (z AUR)
Aczkolwiek nie odpowiadam za wyniki.
system i /home są na tym dysku. Mam jeszcze HDD 3.5" z archiwum, który siedzi w PC. Istotne dane zostają dla bezpieczeństwa na tym HDD. Natomiast system, /home i tempy na SSD.
Nie zrozumiałeś mnie. Jeśli nie ma innego rozwiązania to proponuję zainstalować dwa razy taki sam system (na dwóch oddzielnych partycjach) a używać jednej partycji /home
W jednym zainstalujesz sterowniki, a w drugim nie i zależnie gdzie będzie dysk włożony będziesz używał odpowiedniego pozycji w menu rozruchu.
Nie wiem jak masz spartycjowane dyski, ale przypuszczam że ostatnia partycja to home, zmniejsz ją a na wolnym miejscu zainstaluj drugi system wskazując gdzie jest home bez formatowania
Na razie zrobiłem tak że zainstalowałem manjaro na hdd na laptopie i zgrałem tylko dane Firefoksa i Thunderbirda (12GB). Odpadł tylko tmp. Ale to bardziej pod neta i retro gry ma być. Ładuje się w zasadzie względnie szybko.