Jak widać poniżej na załączonym zdjęciu mam probelm ze sterownikiem myszki. Jakiś czas temu moja siostra zaktualizowała oprogramowanie na komputerze (win8.1 i jego standardowe aktualizacje).
Wszystkie myszki podłączone wcześniej do urządzenia działały bezbłędnie a teraz nie działa żadna. Po podłączeniu kabla lub złącza bezprzewodowego komputer wykrywa to jako USB Mouse z żółtym wykrzyknikiem. Nie mam pojęcia skąd mogłabym wytrzasnąć sterowniki dlatego proszę o pomoc w ich znalezieniu i jeśli to możliwe, wytłumacznie jak to wykonać. Bardzo zależy mi na naprawieniu tej usterki gdyż laptop z myszką bezprzewodową jest siostrze niezbędny.
Cofnięcie aktualizacji komputera nic nie daje.
Po kliknięciu w “Aktualicuj Sterownik” komputer nie może niczego wyszukać.
Pomocy!
To nie jest sam w sobie problem sterownika myszki, tylko tych “nieznanych urządzeń” które masz powyżej. Pytanie podstawowe: instalowałeś / aktualizowałeś sterowniki od chipsetu (płyty głównej) i/lub pozostałych urządzeń?
Olej na razie mysz i skoncentruj się na sterownikach “nieznanych urządzeń”. Druga sprawa: baza sterowników Windows jest może i duża, ale nie zawiera a) wszystkich b) aktualnych sterowników
Powinieneś odwiedzić stronę producenta sprzętu (np. laptopa albo płyty głównej), i pobrać przede wszystkim sterowniki chipsetu.
Moje umiejętności chyba są na zbyt niskim poziomie, bo już kompletnie nie wiem co powinnam zrobić, ale pójdę za Twoją radą i ogarnę sterowniki na stronie producenta laptopa.
Edit:
ogarnęłam sterowniki chipsetu, co dalej?
Rozwiń okno „Nieznane urządzenie” > Właściwości > Szczegóły > w oknie Właściwości wybierz :
identyfikator sprzętu
Na zaznaczonej linii
typu PCI\VEN_ DEV_8C2D&SUBSYS_85341043&REV_05
kliknij CTRL + c
w notatniku
CTRL +v
Tak skopiowaną wartość podaj na forum
Lub szukaj sama: http://pcidatabase.com/index.php
najpierw po vendor np. : 8086&
Ta myszka ma jakaś nazwę? Typ, producenta
myślę że problem jednak leży po stronie komputera gdyż myszka normalnie działa na innych urządzeniach. Jest to mysz modecom mc-wm9, jednak na stronie producenta nie znalazłam sterownwików.
Edit:
nie posiadam czegoś takiego jak identyfikator sprzętu.
Jest tylko: konfiguracji, kontenera, kontenera podstawowego, GUID typu magistrali