Sterowniki Nvidii powodują wyłączenie ekranu


(Tomeksajdak12) #1

Witam 

Mam problem ze sterownikiem do karty graficznej. Po instalacji sterownika komunikat nakazuje restart laptopa, wyświetla logo i ładowanie po czym gaśnie. 
Po uruchomieniu w trybie awaryjnym wyłączam kartę i restartuję. 
W menadżerze z powrotem jest VGA i wszystko działa. Próbowałem pobierać najnowsze, starsze sterowniki i efekt jest ten sam jak aktualizuję z menadżera urządzeń VGA to ekran gaśnie po paru sekundach. Po formacie jest to samo, instalowałem z Nvidia 3D vision, Nvidia HD audio, Nvidia Software potem na czysto po formacie sam Drive Nvidia- to samo. Tydzień temu zadziałał normalnie, sterowniki ściągałem tak jak teraz i w grach wszystko chodziło elegancko. 

Szukałem informacji na innych forum ale nic nie pomagało.
Ma ktoś na to radę ? 

Pozdrawiam 

Laptop: ASUS ROG G75VW 
Windows 10 64bit 
Karta: Nvidia GeForce GTX 660M 
Procesor: Intel Core i7-3610QM 
RAM: 8 GB


(szymon189) #2

Spróbuj dokonać aktualizacji poprzez Driver Booster http://www.dobreprogramy.pl/Driver-Booster,Program,Windows,41956.html


(Tomeksajdak12) #3

Zrobiłam tak jak pisałeś.

Zaktualizowało wszystkie stare sterowniki z wyjątkiem Nvidia GTX 660 (wskazywał jako Wadliwy), więc odinstalowałem go z Driver Boostera . W tej chwili  zamiast GTX jest podstawowa kart graficzna Microsoft. Pobiera 260 MB aktualizacji do niej.

 

Po pobraniu instaluje Nvidia display driver i po 30% również wyłącza się ekran.

Za każdym razem jak ekran gaśnie w słuchawkach słychać dźwięk podłączanego urządzenia np. jak podłączam myszkę :) 

Dzięki za cenne wskazówki ! :slight_smile: Co jeszcze mogę sprawdzić?

 

 

 


(szymon189) #4

Spróbuj wykonać to w takich krokach:

  1. Uruchomienie systemu w rozdzielczości 640×480 (F8 podczas startu i wybór odpowiedniej opcji)
  2. Instalacja sterowników
  3. Restart laptopa

(Tomeksajdak12) #5

Efekt ten sam. W menadżerze jest GeForce 660M.

Wyłączając kartę działa na VGA.

Czy to może być problem z NET frameworkiem ?


(JNJN) #6

Możliwe, że karta umarła?

 

A stosowałeś stery Asusa? do karty.


(Tomeksajdak12) #7

Sterowniki od Asusa powodowały ten sam efekt.

Laptop tydzień temu działał bez zastrzeżeń ale po formacie powrócił problem z czasu kiedy go kupiłem (sterownik nie podchodzi).

Pamiętam, że instalowałem sterownik z programu Nvidia Experience tak jak teraz i działało w 100%. 

 

 


(Tomeksajdak12) #8

Ok dla ludzi którzy mieli podobny problem:

-wyłączyć aktualizacje Windowsa  i zainstalować sterownik Nvidia 353.62 

Przynajmniej w tym przypadku to zadziałało.

 

Temat do zamknięcia