Sterowniki podczas instalacji Windows 7/x64+SP1 się nie wczytują

Witam wszystkich. Niedawno (a dokładnie 7 listopada, czyli w tedy kiedy piszę), postanowiłem na maszynie wirtualnej (VMware Workstation 15.5) zainstalować Windows 7. Wybrałem wersję 64-bitową, ponieważ będzie więcej programów działało. Podczas rozpoczynania pracy instalatora pojawił się komunikat. “Brak wymaganego sterownika urządzenia stacji dysków CD/DVD. Jeśli masz dyskietkę, płytę CD/DVD lub dysk flash USB z sterownikiem, włóż go teraz” Postanowiłem wyszukać w internetach co tam o tym wiedzą. Niestety znalazłem bardzo mało. Jedynie jakiś film a YT o tym błędzie. Kazali wszyscy zmianę portu z USB 2.0 na USB 3.0. Problem polega na tym, że ja to instaluję z płyty CD…

Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

Ściągnij obraz ISO z W7 z sieci i spróbuj ponownie. Będzie szybciej i wygodniej.

  1. Nie instaluj z płyty tylko podmontuj w VM obraz ISO.
    2019-11-07_182617
  2. Używaj rekomendowanych przez VM kontrolerów i dysków.
    2019-11-07_182017
    2019-11-07_182035

Po instalacji systemu nie zapomnij o instalacji VMware Tools (w menu programu).

Trochę źle to sprecyzowałem. Instaluję to z pliku ISO. Ale sprawdzę.

EDIT: VMware nie wykrywa tego pliku ISO i nie oferuję mi opcji Easy Install.

Sprawdź sumy kontrolne pliku, bo prawdopodobnie jest uszkodzony.

Sprawdzę. Co jeżeli będzie uszkodzony? Będzie trzeba nowy pobrać?

Dodam, że wersja x86 śmiga bez zarzutu pobrana z tego samego źródła (winiso.pl)

Tak.

A nie lepiej skorzystać ze strony producenta?
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows7

1lajk

Wiem, ale nie chcę się bawić z szukaniem po domu pudełka od Windows 7 i kluczem produktu :slight_smile:

Po braku odpowiedzi tracę nadzieję na działającą wersję 64-bitową…

Mamy za Ciebie ściągnąć ISO i poszukać klucza produktu?

Nie, daj spokój. Jakoż że nic nie potrafię znaleźć w internecie, temat uważam za zamknięty.