Sterowniki SATA Toshiba Satellite L40-14D

Zakupiłme wczoraj Satellite L40D-14D, jest to wersja bez systemu, chciałem zainstalować Win XP, ale niestety nie widzi dysku. Probowalem juz dodac sterowniki ze strony Intela, poprzez nLite. Nie pomogło :frowning: Probwalem zainstalowac dysk poprzez DiscWizard, ale tez dalej XP go nie widzi. Czy może mi ktoś pomóc ?

Temat poruszany wielokrotnie - poczytaj na Forum - może jest opcja w biosie jak w HP.

TU

Temat tak, poruszany, w biosie opcji brak, sprawdzałem już. Przeszukałem już na forum wcześniej. Nic nie pomogło. Ale dzięki za pomoc. Miło. Pozdrawiam.

Napisz do serwisu lapa lub do pomocy, może coś doradzą.

Już napisałem, czekam na odpowiedź właśnie. Poprzednio jak miałem L40-139 poszło bez problemu, dlatego mnie to zaskoczyło trochę :confused: Ewentualnie myślałem o zainstalowaniu systemu na zewnętrznym dysku i sprawdzenie poprzez Everesta. Dam znać jak mi się uda.

Sprawdziłem stronę Toshiby, faktycznie tego laptopa traktują po macoszemu.

Sterowniki w opisie większości tylko do Visty, ale jak ściągniesz i poczytasz, to są do większości systemów.

Jeśli Ci się nie spieszy faktycznie napisz maila, podeślą Ci linka do sterowników. Mnie niejednokrotnie udało się w ten sposób zdobyć sterowniki do starych płyt głównych gdzie sterowniki były nie do zdobycia.

Jeśli chcesz mieć satysfakcję i zrobić samemu musisz po prostu próbować. Są dostępne na stronie Toshiby stery do chipsetu tego laptopa (965M). Rozpakuj i zintegruj odpowiednie pliki z instalką XP za pomocą nLite i próbuj. Jak nie to strona Intela, choć nie przychodzi to łatwo, można tam znaleźć wszystko.

Temat jest do zwalczenia ale potrzeba trochę czasu i cierpliwości. Pozdrawiam

Sama integracja sterowników w nlite nie pomoże. Należy tak zrobić, żeby sterowniki były widoczne dla systemu na samym początku ładowania się instalatora. Pamiętacie napewno problemy, że trzeba było przy niektórych płytach głównych wkładać dyskietkę i przy starcie ładować dodatkowy sterownik do kontrolerów RAID. Odnośnie laptopów Toshiby mój kolega miał w/w problem. Należy skopiować na dysk nlitem instalkę wina xp i zmodyfikować plik konfiguracyjny “txtsetup.sif” z katalogu i386 oraz dorzucić pliki sterownika do katalogu i386. Pliki te znajdziesz w katalogu ze sterownikami storage od intela f6flp\ICH8M_32bit .Oczywiście trzeba zintegrować sterownik w nlite, żeby nie okazało się później, że brakuje sterownika. W pliku “txtsetup.sif” należy poszukać po kolei wystapień tekstu np “Si3112r”. Linijka którą dopisujesz:

iaAHCI = "Intel(R) 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller (Mobile ICH8M-E/M)"

Wszystko dobrze tylko po co w takim razie jest w nLite opcja "dodaj sterowniki trybu tekstowego’.

Ta sekcja służy właśnie temu i nie trzeba nic kombinować, edytować itd.

Jak napisałem, zintegrować i próbować. W razie wątpliwości czytać helpa do nLite.

Pozdr.

Zobacz czy Toshiba nie udostępniła BIOS-a zgodnego z winem xp

:x

He ja pół roku się głowiłem co zrobić bo miałem tego lapa z vistą oryginalna i nie szło jej wywalić ale zainstalowałem linuxa a potem xp i wszystko poszło gładko, i nie miał już problemów ze znalezieniem dysku

Instrukcję ze strony Toshiby czytałeś?

http://eu.computers.toshiba-europe.com/ … anguage=42