Posiadam kartę RTX 2060 SUPER.
Czy do tej karty dla Windows 7 nie ma sterowników Studio Drivers i jedyne co mi pozostaje to pobranie i instalacja sterowników dla graczy?
Albo ew. zmiana systemu na Windows 10/11 ?
Wyszukiwarka na stronie Nvidia w każdym razie nie znajduje w.w. sterowników.
Nawet na sterownikach dla graczy karta nie będzie w pełni wykorzystywać swoich możliwości, bo Windows 7 nie obsługuje nowszego DirectX. Trzeba zainstalować albo 10 albo 11. Skoro sterowniki studio to do jakiegoś programu, nie zawsze są potrzebne, czasami lepiej działa na tych standardowych. W każdym razie ekceleracja pełna odpali dopiero na nowszych systemach.
Ale nie chodzi mi jedynie o ogólną wydajność karty, tylko o pewne dostosowanie sterowników pod sposób pracy na komputerze. Ogólnie wydajność będzie niższa na Win7, lecz przez to, że sterowniki są dla graczy, to w pewnych programach graficznych czy wideo będzie jeszcze niższa tylko z tego powodu. No i gorsza stabilność.
Nie istnieją sterowniki Studio dla jakiejkolwiek karty dla Windows 7 i 8. Są one tylko dla Windows 10 i 11.
W ogóle nie będzie akceleracji. Wiele funkcji RTX w ogóle nawet się nie włączy. Będzie tak samo jak na starych kartach, które nie miały wsparcia dla np. PS. Przy W7 trzeba było sobie kupić starsze Quadro.
Tym bardziej szkoda, że nie ma sterowników Studio dla Win7. Natomiast
kartę kupiłem w optymalnej cenie w stosunku do wydajności jaka mi potrzebna. Na kwestie systemu czy wsparcia programów na win7 nie zwracałem uwagi, bo sam system mogę zmienić za darmo a karta to już wydatek i to duży. Zresztą nie muszę zmieniać systemu ale mieć drugi na drugim dysku i w razie gdybym chciał użyć karty do zadań specjalnych, to uruchomię Windows 10.