Sterowniki WiFi do HP Compaq 6720s


(Archimond55) #1

Witam, mam (kolejny) problem z laptopem HP Compaq 6720s, występuje jakiś problem ze sterownikami do poprawnego działania karty WiFi...

Odinstalowałem obecne sterowniki, instalowałem nowe i dalej to samo.

Powiedzcie co i w jakiej kolejności zrobić - instalować aby to działało?

Tu sterowniki >>http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareIndex.jsp?lang=pl&cc=pl&prodNameId=3442833&prodTypeId=321957&prodSeriesId=3442832&swLang=30&taskId=135&swEnvOID=2094#11395<<


(Dimatheus) #2

Hej,

Na dobrą sprawę na sam początek musisz mieć zainstalowane sterowniki do chipset'u płyty głównej. Oczywiście znajdziesz je na podanej przez Ciebie stronie. Następnie wystarczy instalacja sterownika do karty sieciowej - samo oprogramowanie HP do zarządzania siecią nie jest potrzebne do poprawnego jej działania. Najważniejsze pytanie, które się rodzi, to w jaką kartę wyposażony jest laptop - jeśli to karta Broadcom'a, to należałoby ściągnąć stery ze strony HP'ka; jeśli natomiast laptop wyposażony jest w kartę Intel'a lepiej ściągnąć je ze strony http://www.downloadcenter.intel.com - tam zawsze znajdziesz najnowsze wersje.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Archimond55) #3

Witam, Dimatheus , niestety nie poszło... nadal bez zmiany.

A gdybym przerzucił się na windows 7 - to czy ten problem by ustąpił?


(Dimatheus) #4

Hej,

A czy mógłbyś opisać, jakie są syndromy tego problemu?? Co tak naprawdę się dzieje??

W jaką kartę w końcu wyposażony jest komputer??

:arrow: Instalowałeś sterowniki na koncie administratora??

:arrow: Instalatora uruchamiałeś poprzez polecenie z menu kontekstowego Uruchom jako administrator??

:arrow: Może to dość trywialne, ale czy karta jest włączona?? Sprawdź czy przełączniki w laptopie przypadkiem nie są ustawione na wyłączenie karty WiFi.

Ciężko powiedzieć - wszystko zależy od tego, czym spowodowany jest problem...

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Archimond55) #5

Ok, to tak

Nazwa karty: "Intel® PRO/Wireless 3945ABG Network Connection":

-po najechaniu myszką: http://a.imageshack.us/img836/701/nazwakartywlan.jpg

-natomiast w programie EVEREST - nazwa się nie wyświetla: http://img838.imageshack.us/img838/2764/siecwprogramieeverest.jpg

To tak: karta nie wykrywa w ogóle żadnych sieci - a to nie możliwe (router jest blisko)

Gdy chcę dodać ręcznie sieć wyskakują jakieś błędy ze sterownikami...

Jak pierwszy raz uruchamiałem sieć WLAN na tym lapku to miałem dostęp tylko lokalny. Popytałem gdzieś, że trzeba zmienić coś z ip bramką itd., więc nadałem IP na sztywno i działało. Przez nie uwagę podłączyłem również kabelek ethernet, przez co zrobił się jakiś konflikt z IP (możliwe że z innym PC w sieci - nie wiem). Rozłączyłem WLAN i nadałem automatyczne przydzielanie IP. Kiedy chciałem ponownie podłączyć już nie poszło (nie pamiętam dokładnie dlaczego) - od tego czasu z tamtym walczę - od i instaluję sterowniki i cuda niewidy...

-sterowniki instalowałem na koncie administratora (tylko to jest)

-tak "Uruchom jako administrator"

-karta jest włączona - wyłączałem i włączałem podczas instalowania sterów - nic nie dało.

Także nie wiem co mam zrobić?

-- Dodane 22.08.2010 (N) 18:25 --

dodam, że na ethernet'cie internet działa normalnie


(Dimatheus) #6

Hej,

Należałoby przeprowadzić całą procedurę instalacji i konfigurowania jeszcze raz. Wykonaj więc po kolei:

:arrow: Wyłącz kartę WiFi i w aplecie Panel sterowania -> Połączenia sieciowe usuń połączenie sieci bezprzewodowej,

:arrow: W aplecie Panel sterowania -> Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi usuń wszystkie widoczne sieci,

:arrow: W menadżerze urządzeń znajdź kartę WiFi i klikając menu kontekstowe wybierz polecenie Odinstaluj,

:arrow: Zrestartuj kompa,

:arrow: Zainstaluj sterowniki do karty sieciowej jeszcze raz - oczywiście na koncie admina i z podwyższonymi uprawnieniami (Uruchom jako administrator), Najnowszą wersję sterowników znajdziesz dla Visty 32-bitowej tutaj, a dla Visty 64-bitowej - tutaj. Oczywiście wystarczy zainstalować tylko sterowniki - oprogramowanie do zarządzania sieciami na dobrą sprawę nie jest potrzebne.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Archimond55) #7

No niestety - nie zadziałało : /

W ogóle zniknęło parę funkcji w "Centrum sieci i udostępniania" dot. sieci bezprzewodowych, a tak poza tym dalej nie może nic znaleźć i pisze że problem z sterownikiem.


(Dimatheus) #8

Hej,

A wykonałeś każdy z podanych kroków?? Pominięcie jednego z nich może skutkować fiaskiem całej procedury...

Co poznikało?? Tak mniej więcej...

:arrow: Instalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej??

:arrow: Czy po odinstalowaniu karty poprzez menadżerze urządzeń i restarcie, karta pojawia się prawidłowo w menadżerze??

Pozdrawiam,

Dimatheus