STOP 0x00000050 coraz częściej - przy uruchamianiu systemu


(s-p-i-n) #1

Może skorzystam z tematu by nie zakładać nowego na temat BlueScreen i błedu STOP.

Numer będu: STOP 0x00000050 (0xFFFFFFE8, 0x00000001, 0x804D9079, 0x00000000)

Błąd STOP pojawił mi sie pierwszy raz po formacie kompa. Po raz pierwszy był na tyle skuteczny, że system dochodził do okienka z błędem i ani ruszył dalej, więc byłem skłonny sformatować kompa poraz drugi.

Teraz błąd STOP pojawia mi się zawsze przy uruchamianiu systemu. System dochodzi do pulpitu lub okienka "Zapraszamy" po czym się restartuje (najczęściej raz, rzadziej dwa, niekiedy w ogóle nie ma błędu). Po restarcie wszystko działa ok.

Wklejam loga z Debugging Tools for Windows z dnia dzisiejszego.

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.6.0003.5

Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.



Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available


Symbol search path is: ***Invalid***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is: 

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image \WINDOWS\system32\ntoskrnl.exe, Win32 error 2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

Product: WinNt

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a420

Debug session time: Tue Dec 19 11:16:45.984 2006 (GMT+1)

System Uptime: 0 days 0:00:39.582

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image \WINDOWS\system32\ntoskrnl.exe, Win32 error 2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Loading Kernel Symbols

.............................................................................................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

.......

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************


Use !analyze -v to get detailed debugging information.


BugCheck 50, {ffffffe8, 1, 804d9079, 0}


***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.


*** WARNING: Unable to verify timestamp for mssmbios.sys

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for mssmbios.sys

Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+2079 )


Followup: MachineOwner

---------

Prosze o jakieś wskazówki jak to zwalczyć.


(boczi) #2

s-p-i-n nie podczepiaj się pod cudze tematy

Wydzielono z http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=114464


(Joan Sunshine) #3

Może masz jakieś inne minidumpy, bo ten nie wskazuje jednoznacznie na konkretną przyczynę, raczej na pewno będzie to coś z hardware, prawdopodobnie sterowniki od karty. Poczytaj: http://support.microsoft.com/kb/329293/pl :slight_smile:


(Masaj) #4

Witam

mam podobny problem z bluscreen’em.Chodzi o to,ze pojawia sie okienko :System Windows napotkal blad i zostanie zamkniety,

poczym pojawia sie niebieski ekran i resart systemu.

Zalaczam plik mini dump:

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.6.0007.5

Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.



Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available


Symbol search path is: ***Invalid***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is: 

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a420

Debug session time: Sun Jan 21 21:39:50.484 2007 (GMT+1)

System Uptime: 0 days 6:03:26.126

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Loading Kernel Symbols

....................................................................................................................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

............................

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************


Use !analyze -v to get detailed debugging information.


BugCheck C2, {7, cd4, 142b0401, e1041228}


ANALYSIS: Kernel with unknown size. Will force reload symbols with known size.

ANALYSIS: Force reload command: .reload /f ntoskrnl.exe=FFFFFFFF804D7000,213F80,42250FF9

***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.


***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.


*** WARNING: Unable to verify timestamp for win32k.sys

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for win32k.sys

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!PVOID***

******

*************************************************************************

unable to get nt!MmSpecialPoolStart

unable to get nt!MmSpecialPoolEnd

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_POOL_HEADER***

******

*************************************************************************

unable to get nt!MmPoolCodeStart

unable to get nt!MmPoolCodeEnd

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_POOL_HEADER***

******

*************************************************************************

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_POOL_TRACKER_BIG_PAGES***

******

*************************************************************************

Cannot get _POOL_TRACKER_BIG_PAGES type size

Probably caused by : win32k.sys ( win32k+2acb )


Followup: MachineOwner

---------

(JNJN) #5

Wygląda na pamięć,sprawdź najpierw tak:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125


(Masaj) #6

Zalaczam jeszcze okienko, ktore sie pojawilo po bluscreen’ie

.

W niebieskim ekranie zdazylem wyczytac: blad Device Driver.

Wiec podejrzewam,ze to ktorys sterownik a co do pamieci no coz chyba nie jestem na tyle doswiadczony,zeby to przeprowadzic


(Ferdek31) #7

s-p-i-n powodem tego może być: uszkodzona pamięć RAM, błędnie napisana usługa / czyli jakaś aplikacja ładowana jako usługa np. antywirus / , sterownik sprzętu, niekompatybilne oprogramowanie lub uszkodzony system plików ale po formacie to chyba nie to. Ogólnie ten błąd oznacza odwołanie sie przez system do danych, których nie ma w pamięci RAM i powinny zostać w czytane z pliku wymiany. Dlatego przeanalizuj te objawy w kontekście do zainstalowanych aplikacji, sterowników no i sprawdź RAM.


(Masaj) #8

Bluscreen wystapil w parze z podanym wyzej komunikatem po odinstalowaniu aplikacji z bledami.

Pamiec (kosc i moduly) byla sprawdzana na innym sprzecie po spaleniu (XII 06) plyty i dzialala ok.

Co jest powodem restartowania sie przy chkdsk f/ r/ -dzisiaj 2 razy przy rozpoczynaniu skanowania?


(Ferdek31) #9

Masaj zainstalowałeś sterowniki do płyty głównej?, nie wiem jaki masz dysk ale jeśli sata to sterowniki zainstalowałeś? Z dumpa wynika, że podczas startu NTOSKKRNL nie może załadować jakiegoś sterownika do pamięci mógł zostać zmodyfikowany lub uszkodzony i potem te problemy, przeprowadź defragmentację dysku i przeanalizuj sterowniki w systemie. Uruchom system z opcją rejestrowania, odszukaj po uruchomieniu w katalogu windows pliku ntbtlog.txt i zobacz z ładowaniem jakiego sterownika czy usługi jest problem.


(Masaj) #10

Dysk Seagate Barracuda 7200.7 SATA. Defragmetacja zrobiona .Sterowniki do plyty po formacie raczej napewno zostaly zainstalowane.

Plik ntbtlog daje na Rapida:

http://rapidshare.com/files/13248989/ntbtlog.txt.html


(Ferdek31) #11

musisz być pewny, że sterowniki do płyty zostały zainstalowane. Jaką aplikację odinstalowałeś?

Z loga wwynika, ze system ma problem z załadowaniem sterowników do karty grafiki i afd.sys. Odinstaluj i zainstaluj ponownie sterowniki do grafiki i sprawdź w menedżerze urządzeń czy karta jest poprawnie rozpoznawana i sterownik do niej.

Afd.sys odpowiedzialny jest za optymalizację połączeń z internetem szczególnie protokołu Tcp/ip. Sterownik /usługa /ten nie jest ładowany poprawnie lub jest uszkodzony i przy obciążeniu łącza powoduje błąd. Korzystasz z jakiegoś osiołka lub Torrenta? Przy korzystaniu z tych aplikacji ten błąd najczęściej występuje. Przede wszystkim zdefragmentuj dysk, jeśli nie masz zainstaluj SP 2, nie zaszkodzi przeinstalowanie systemu lub wyodrębnienie i nadpisanie tego pliku w trybie konsoli. Możesz także skorzystać z XP-antiSpy i w ustawieniach zwiększyć limit połączeń z internetem do 10 jeśli korzystasz z jakichś p2p. /ale po naprawie /. Przede wszystkim wrzuć loga na obecność wirusów niech się ktoś wypowie bo ja w tym nie jestem mocny.