Cześć,
chciałem się dowiedzieć w co po kolei najlepiej zainwestować przy rozbudowie komputera i ile pieniędzy musiałbym uzbierać na te inwestycje. Na razie mam +/- 240 zł. Oczywiście nie jest to kwota na wszystko, w przyszłości będę odkładał i stopniowo kupował to co trzeba. Ze względu na zasilacz Gembird 400W postawiłem, że w pierwszej kolejności trzeba wymienić zasilacz. Widziałem, że często polecany jest Corsair VS 450 W i pomyślałem, że własnie ten zasilacz kupię. Uważacie, że to dobry wybór? Jeżeli chodzi o obudowę upatrzyłem sobie Zalmana Z9 Plus lub Z9 U3, ale to raczej później, chociaż wiedząc, że dobre chłodzenie i obudowa są ważne zastanawiam się czy obudowę zmieniać przed zmianą reszty podzespołów. Co o tym myślicie? Aktualnie mam jakąś starą obudowę, która chyba nawet żadnego wentylatora nie ma.
Reszta sprzętu:
Procesor: Intel Dual Core E7300 2.66GHz ( podstawka LGA 775)
Karta graficzna: Asus Geforce 8600 GT
Płyta główna: Gigabyte EP43-DS3L
RAM: 3GB 800Mhz
Dysk: jakiś Segeate 80GB ATA, mam też przenośny 500GB, ale ze względu na niewysokie ceny dysków mógłbym kupić np. WD Caviar Blue 500GB
Komputer służyć mi będzie głównie do grania w gry, chociaż wielkim graczem nie jestem i w jakieś super wymagające tytuły nie gram, choć różnie to może być w przyszłości. Jeżeli w końcu uda mi się nauczyć C++ (niby krótka przerwa, a potem brak chęci przez kilka miesięcy…) to i do programowania. Tak poza tym to do nauki, czasem jakiś film, muzyka itd. - proste czynności. Mimo, że moje wymagania nie są duże, a sprzęt daje na razie radę, to chodzi o stopniową rozbudowę, żeby potem na spokojnie mógł mi ten komputer działać wydajnie przez kilka lat.
Chciałem jeszcze się zapytać o jakąś w miarę dobrą, ale nie za drogą pastę termoprzewodzącą. Mam dwa komputery, tak więc potrzebowałbym takiej ilości tej pasty, by starczyła na dwie karty graficzne i dwa procesory, ale nie wiem ile gramów do tego potrzeba i mam nadzieję, że w i tym mi doradzicie.
Tak w skrócie:
Czy ten Corsair VS 450W jest dobrym wyborem?
Obudowę kupić po zasilaczu czy po wymianie reszty sprzętu?
No i w co pierw inwestować? Procesor, płyta i RAM czy karta graficzna?
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Pozdrawiam