Posiadam dwuletniego laptopa Samsunga NP300E5E-SP01. Chodził on prawie przez cały swój okres pobytu u mnie na Windows 7. Jako, że poprzedni system był zasyfiony, postanowiłem zrobić format na ten sam system. Tam się okazało, że są jakieś błędy z Windows Update, więc nie chcąc tracić swojego czasu i nerwów, postanowiłem wykorzystać wbudowany klucz w BIOS-ie i zainstalować Windows 8.1. Instalacja i wszystkie inne rzeczy przebiegły pomyślnie. Jednak gdy sobie grywam na tym systemie w Counter-Strike: Global Offensive, zauważam stopniowe spadki FPS ze 120-130 do 60-70. Ogólnie nie byłoby problemu, gdyby nie fakt że występuje efekt tearingu obrazu. Strasznie to denerwuje. Sądziłem, że to wina temperatur, więc podłączyłem duży wentylator (taki, którego używa się do chłodzenia powietrza latem) i podłożyłem go pod ten laptop. Problem nie ustąpił, mimo że temperatury procesora nie przekraczają 70°C. Na dodatek pragnę dodać, że na Windows 7 ten problem nie występował. Tyle, że tam miałem sterowniki z 2012 roku do karty graficznej AMD. Na tych najnowszych są jakieś cuda. Nie wiem teraz, czy to wina moich ustawień aktualnych do grafiki, czy systemu. Liczyłem, że sprzęt ten z jeszcze 1-1,5 roku da radę, a tutaj taka magia. Ustawienia w CS:GO są raczej w porządku. Przeniosłem je z poprzedniego systemu.
Liczę, że znajdzie się na ten cyrk jakąś mądra osoba, bo ja już osobiście nie mam siły na to co się dzieje z moim laptopem.
Najnowsze nie znaczy pasujące. Przede wszystkim, zainstaluj sterownik ze strony samsunga, a nie AMD, odpowiedni dla Twojego modelu lapka. Nawet jeżeli nie będzie najnowszy, nie ma czym się przejmować.
Samsung nie udostępnia na stronie sterowników tylko poprzez aplikację Samsung Update. Tam jednak tych sterowników nie było. Myślę, że producenci powołali się na Microsoft, gdyż sterowniki do grafiki Intela i AMD pobrały się z Windows Update (w tym najnowsze i pełne błędów [według mnie] dla AMD). Próbowałem zainstalować te sterowniki z grudnia 2012 roku, ale nie obsługują Windows 8.1. Cóż, najwidoczniej jestem skazany na to, co się teraz dzieje. Zabawne jednak jest to, że jak gram w Heroes of the Storm, albo chociażby czasami dla relaksu ze znajomymi w Worms Clan Wars, to nie ma tearingu obrazu po jakimś czasie w tych grach i FPS-y są 100% stabilne. Czyżby to wina gier tworzonych przez Valve? Dodam też, że dzisiaj z ciekawości uruchomiłem CS:GO na laptopie mojej mamy (parametry te same, tylko grafika od zielonych). Tam również po pewnym czasie następują te problemy. w HotS-ie jest normalnie…
BIOS jest w najnowszej wersji, jaka została udostępniona przez Samsunga dla tego sprzętu. Driver Booster próbuje również instalować AMD 15.12 Crimson Edition, czyli najnowsze możliwe sterowniki.
Zintegrowana to Intel HD Graphics 4000, za to dedykowana to AMD Radeon HD 8750M. Ogólnie, wcześniej na minimalnych wyciągał 100-120 FPS na moim zewnętrznym monitorze. Teraz na początku też tak jest, ale powoli spadają w dół. Nie wiem już sam czego to wina.
Laptop w trybie spoczynku z włączonym Steamem i TeamSpeak 3 bierze 0-2% procesora, więc chyba w tej kwestii jest raczej ok. Używam ciągle tych samych aplikacji co na Windows 7, nic nowego nie dorzucałem po formacie.