Stopniowo zamierające połączenie z określonymi IP

Witam,

mój problem wydaje mi się dość dziwny. Otóż na komputerze stacjonarnym połączenia z określonym IP zamierają po chwili używania. Wygląda to mniej więcej tak:

1. loguje się do FTP

2. zmieniam aktualny katalog na jakiś podrzędny

3. nie mogę wejść do kolejnego katalogu podrzędnego ani wysłać pliku

4. po dłuższej chwili serwer wykrywa bezczynność i rozłącza mnie

5. wznawiam połączenie i znowu mogę wykonać około 2 operacje i znowu brak odzewu ze strony serwera

To samo w przypadku WWW:

1. odpalam stronę z tego serwera

2. klikam jeden link

3. klikam drugi link

4. przy kolejnym kliknięciu brak odpowiedzi ze strony serwera i upływa czas oczekiwania.

A teraz najciekawsze. Przez komputer stacjonarny, o którego zachowaniu piszę, z internetem łączy się laptop (na stacjonarnym komputerze włączony jest ICS). O dziwo na laptopie wszystko śmiga bez problemu.

Komputer stacjonarny ma zainstalowany Windows XP Professional x64 Edition z włączonym systemowym firewallem. Opisana wyżej sytuacja pojawiła się znienacka. Sprawdzałem ostatnio instalowane programy i nie widzę żadnego który mógłby spowodować takie problemy, zwłaszcza że ta sytuacja miała miejsce w czasie kiedy niczego nie instalowałem. W logach systemowych też nie ma niepokojących informacji. Dodam, że po uruchomieniu systemu w trybie awaryjnym z obsługą sieci nadaj jest to samo.