Straciłem dostęp do dysku D "D:\nie jest dostępny"

W niedziele w nocy jeszcze działała ta partycja a gdy w pon rano wł kompa to już nie mogłem jej otworzyć.

Czy ktoś mógłby mi pomóc??? Miałem tam ważne dla mnie dane.

Z góry dziękuje za każdą pomoc.

Proponuje podać więcej info i co już próbowałeś robić.

Czy defragmentator, daje rade to czytać,

Czy zarządzanie dyskami widzi partycje i jakiego typu

Czy ktoś Ci zrobił dowcip i zmienił prawa dostępu do dysku…

Używałeś jakiegoś programu do odzyskiwania danych itp. itd…

Pozdrawiam

Spróbuj sprawdzić partycję chkdsk-iem z poziomu instalatora Windows :slight_smile:

Nic z tą partycją D nie moge nic zrobic “Odmowa dostępu”.

Widac dysk D w Mój komputer albe gdy próbuje otworzyć wyskakuje okienko “D:\nie jest dostępny”, we właściwościach pisze: wolne miejsce 0, zajęte miejsce 0, system plików RAW (SAMSUNG SP0802N).

W zarządzaniu komputerem pisze, że C: Zdrowy(system), D: Zdrowy, nie jest podany system plików, 45GB wolne 100% wolne.

Sprawdzałem chkdsk z instalatora Win

Defragmentacja działa tylko dla C.

Nie robiłem formatu jeszcze i niczego do odzyskiwania danych nie używałem.

Nikt nie miał dostępu do mojego kompa od soboty do poniedziałku, wcześniej i później też.

Używam Avast’a.

W niedziele przegrywałem filmy na D i zostało mi ok. 300 Mb wolnego i zapomnialem skasować przed zamknięciem systemu.

START>WYSZUKAJ>autorun.inf i go wykasuj z tej partycji.

Wcześniej zaznacz w Opcjach folderów>Widok>pokaż ukryte pliki i foldery.

miałem to samo. Kolego nic ci nie przywróci tej partycji jak format bo RAW nie zmienisz na NTFS bez formatowania. Przykro mi. :frowning:

A znacie jakieś programy do dozyskiwania danych???

1. Wyłącz proste udostępnianie plików:

2. Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Mój komputer.

3. W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje folderów, a następnie kliknij kartę Widok.

4. W obszarze Ustawienia zaawansowane kliknij, aby wyczyścić pole wyboru Użyj prostego udostępniania plików (zalecane), a następnie kliknij przycisk OK.

5. Kliknij prawym przyciskiem myszy folder, który chcesz przejąć na własność, a następnie kliknij polecenie Właściwości.

6. Kliknij kartę Zabezpieczenia, a następnie kliknij przycisk OK w oknie komunikatu Zabezpieczenia (jeśli się pojawi).

7. Kliknij przycisk Zaawansowane, a następnie kliknij kartę Właściciel.

8. Na liście Nazwa kliknij własną nazwę użytkownika, nazwę Administrator, jeśli zalogowano się jako Administrator, lub kliknij grupę Administratorzy.

Jeśli chcesz przejąć na własność zawartość folderu, kliknij, aby zaznaczyć pole wyboru Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów.

1. Kliknij przycisk OK.

Może pojawić się następujący komunikat o błędzie, gdzie Folder jest nazwą folderu, który chcesz przejąć na własność:

Nie masz uprawnień do odczytu zawartości katalogu Folder. Czy chcesz zamienić uprawnienia katalogu na uprawnienia dające pełną kontrolę? Jeśli naciśniesz przycisk Tak, wszystkie uprawnienia zostaną zamienione.

1. Kliknij przycisk Tak.

2. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie zastosuj wybrane ustawienia uprawnień i zabezpieczeń dla folderu i jego zawartości.

Czy moze mi ktoś pomuc?? Rozwiązać mój problem.

A próbowałeś uzyskać dostęp do partycji z poziomu jakiegoś LiveCD (Knoppix, Vista LiveCD)?

napisałem ci sposób rozwiązania mi on pomógł

Użyj programy TestDisk jest tu:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=94&id=1675

Musisz skorzystać z jakiegoś programu do odzysku danych http://www.download.net.pl/c96/Odzyskiwanie-danych/

np.ja używam

Easy recovery prof http://www.easyrecovery.pl/samouczek.php

z opcji Data recovery >> Advanced recovery >> następnie format i po sprawie

:slight_smile:

po co odzyskiwać wcale nic nie odzyskuje wiele razy probowałem i ■■■■… trzeba byloby chyba kompa nie wlaczać te programy do jedna wielka bujda…

daniex miałem taki sam problem niewiadomo skąd straciłem dostęp do dysku pisało Odmowa dostępu poszperałem w google i zastosowałem się do powyższej instrukcji mi pomogło więc tobie też powinno

Lukaszm nie mam opcji “Użyj prostego udostępniania plików (zalecane)”.

Mam system Win XP Home

Zastanów się o czym ty piszesz ,a o czym jest ten temat.

:o

żeby to zrobić musiał byś użyć trybu awaryjnego

to niech uzyje trybu awaryjnego

Leon$ znasz się na tym czy patrzysz na liczby i uważasz ze musi skorzystać z jakiegoś programu do odzyskiwania danych?

a co myślałeś ze przy braku dostępu do dysku bedziesz miał podane wolne i zajęte miejsce to chyba oczywiste że będzi 0

mam ten sam dysk co on ja sobie dałem rade przy pomocy tej instrukcji więc on też powinien dać.

jakby się dobrze zastosował i użył trybu awaryjnego to by mu się udało… zresztą jeśli chce może sam poszukać w google

http://www.google.pl/search?q=Odmowa+do … =firefox-a

Poczytaj te tematy to zrozumiesz w czym rzecz.

http://www.google.pl/search?q=system+plik%C3%B3w+RAW&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Jeszcze nie słyszałem żeby przez przejęcie na własność można było się dostać na partycję bez systemu plików (system plików RAW)

Leon$ u mnie się jakoś udało…

Złączono Posta : 11 Lipiec 2007, 22:42:12

daniex niech wydrukuje albo sobie spisze tą instrukcje załaduje tryb awaryjny i niech spróbuje… tak jak jest napisane