Strasznie długie ładowanie forum i vortalu


(WooQash) #1

Już od jakiegoś dłuższego czasu, nasze forum DP ładuje się strasznie długo, nawet do 30-40 sek. Vortal też jakby się dłużej ładował ale nie jest aż tak bardzo źle. Moje łącze to 1Mbit/s w Netii ADSL, inne strony ładują się normalnie, ale zwłaszcza forum DP nie zależnie od pory dnia ładuje się długo. Moja wina, wasza, serwera, dostawcy ??


(Gorgoroth) #2

Potwierdzam - dobreprogramy działają beznadziejnie. Wszystko ładuje się okropnie długo, kiedy to inne strony wskakują bezproblemowo. Tak więc wina leży po stronie DP.


(Kpc21) #3

Proponuję, abyś podał pingi i przede wszystkim tracerty do dp.

Dajesz Windows+R -> cmd -> OK i wpisujesz komendy:

ping dobreprogramy.pl

tracert dobreprogramy.pl

Jeśli nie masz Windowsa tylko Linux, komendy te wpisujesz w konsoli systemowej, ponieważ ping będzie się testować w nieskończoność, przerywasz test za pomocą Crtl+C, zamiast tracert piszesz traceroute.

Podaj wyniki testów.


(WooQash) #4
C:\Users\WooQash>ping dobreprogramy.pl


Badanie dobreprogramy.pl [194.0.171.150] z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 194.0.171.150: bajtów=32 czas=64ms TTL=120

Odpowiedź z 194.0.171.150: bajtów=32 czas=123ms TTL=120

Odpowiedź z 194.0.171.150: bajtów=32 czas=116ms TTL=120

Odpowiedź z 194.0.171.150: bajtów=32 czas=63ms TTL=120


Statystyka badania ping dla 194.0.171.150:

    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0

             (0% straty),

Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:

    Minimum = 63 ms, Maksimum = 123 ms, Czas średni = 91 ms


C:\Users\WooQash>

C:\Users\WooQash>tracert dobreprogramy.pl


Śledzenie trasy do dobreprogramy.pl [194.0.171.150]

z maksymalną liczbą 30 przeskoków:


  1 2 ms <1 ms <1 ms 10.0.0.1

  2 108 ms 43 ms 67 ms Torun-bras2.inetia.pl [195.114.190.153]

  3 65 ms 99 ms 124 ms 83.238.250.58

  4 107 ms 68 ms 70 ms ToruH001rt05-WarsC001rt06.inetia.pl [83.238.250.30]

  5 101 ms 61 ms 93 ms WarsC001RT06-WarsH002RT22.inetia.pl [83.238.250.6]

  6 116 ms 88 ms 64 ms WarsH002RT22-WarsB010RT06.inetia.pl [83.238.250.176]

  7 88 ms 68 ms 60 ms m320-pl-4-1-0-800.atman.pl [194.153.134.237]

  8 70 ms 88 ms 61 ms do-atman-poland.xenium.pl [193.111.36.190]

  9 111 ms 79 ms 73 ms nlb-web.xenium.pl [194.0.171.150]


Śledzenie zakończone.


C:\Users\WooQash>

(Gorgoroth) #5

A tutaj moje:

56906384.jpg

I dla porównania wp.pl:

61188790.jpg


(tomekb) #6

Wyglada to na jakies przejsciowe problemy peeringowe Netii z PL-IX - problem lezy najwyrazniej po ich stronie, przyjrzymy się.


(Kpc21) #7

Dodam, że u mnie - Orange Freedom - wszystko jest ok:

D:\Documents and Settings\[login]>tracert dobreprogramy.pl


Trasa śledzenia do dobreprogramy.pl [194.0.171.150]

przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30


  1 <1 ms <1 ms <1 ms [mój router]

  2 14 ms 14 ms 14 ms public32765.xdsl.centertel.pl [79.163.127.253]

  3 12 ms 14 ms 13 ms public32513.xdsl.centertel.pl [79.163.127.1]

  4 13 ms 13 ms 14 ms 80.50.126.89

  5 12 ms 13 ms 13 ms do.war-r3.z.war-ar6.tpnet.pl [195.117.0.186]

  6 13 ms 14 ms 23 ms do-atman.tpnet.pl [194.204.176.122]

  7 13 ms 14 ms 14 ms do-atman-tpnet.xenium.pl [193.111.36.118]

  8 15 ms 15 ms 14 ms nlb-web.xenium.pl [194.0.171.150]


Śledzenie zakończone.

A u Gorgoroth a z tracerta praktycznie nic nie da się odczytać :slight_smile:


(mati75) #8

u mnie na dsl tpsa normalnie idzie

mateusz@debian-mateusz:~$ ping dobreprogramy.pl

PING dobreprogramy.pl (194.0.171.150) 56(84) bytes of data.

64 bytes from nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150): icmp_seq=1 ttl=122 time=30.3 ms

64 bytes from nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150): icmp_seq=2 ttl=122 time=102 ms

64 bytes from nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150): icmp_seq=3 ttl=122 time=29.4 ms

64 bytes from nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150): icmp_seq=4 ttl=122 time=37.0 ms

64 bytes from nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150): icmp_seq=5 ttl=122 time=32.9 ms

64 bytes from nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150): icmp_seq=6 ttl=122 time=88.1 ms

64 bytes from nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150): icmp_seq=7 ttl=122 time=34.1 ms

64 bytes from nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150): icmp_seq=8 ttl=122 time=32.2 ms

64 bytes from nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150): icmp_seq=9 ttl=122 time=31.8 ms

64 bytes from nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150): icmp_seq=10 ttl=122 time=31.4 ms

debian-mateusz:/home/mateusz# tracert dobreprogramy.pl

traceroute to dobreprogramy.pl (194.0.171.150), 30 hops max, 60 byte packets

 1 {ciach} 6.074 ms 26.349 ms *

 2 * * *

 3 * * *

 4 * * *

 5 * * *

 6 * do-atman.tpnet.pl (194.204.176.122) 33.276 ms 56.291 ms

 7 do-atman-tpnet.xenium.pl (193.111.36.118) 65.866 ms 67.013 ms 67.564 ms

 8 nlb-web.xenium.pl (194.0.171.150) 70.230 ms 68.762 ms 86.557 ms

(Kpc21) #9

No pingi tak dobre jak u mnie to nie są. Ale to pewnie kwestia odległości od Warszawy, kiedy serwery były we Wrocławiu, także pingi u mnie były gorsze.


(mati75) #10

Ty masz trochę bliżej do Warszawy niż ja

edit: mam jeszcze 2 downloady plików w tle włączone


(Kpc21) #11

To pewnie przez to. Mi przy ściąganiu plików jeszcze bardziej pingi skaczą. A może masz po pprostu włączony tryb Interleaved na łączu (TPSA go włącza gdy przewody itp. są w złym stanie i w trybie Fast Path byłyby błędy i mogłoby zrywać połączenie).


(WooQash) #12

To chyba logiczne xD


(Gorgoroth) #13

Wie ktoś dlaczego tak jest?


(Kpc21) #14

Albo coś blokuje operator, albo Twój router.


(roobal) #15

Ostatnio też zauważyłem mulenie się ale głównie forum, tak jakby forum było strasznie zamulone a sam vortal działał sprawnie, o czym również miałem pisać. Dziś forum chodzi bardzo sprawnie.

Ja łączę się z Holandii, kiedyś wiem że był problem dla łącz z zagranicy ogólnie z DP a wg speedtest.pl, posiadam takie łącze:

speedtest.jpg

Pozdrawiam!


(WooQash) #16

Znacie może już jakieś rady na ten problem ??


(Kpc21) #17

Nic na to nie poradzisz, to są problemy na łączach Netii.


(que_pasa) #18

Tylko że u mnie od około 2-3 miesięcy wortal i forum działa bardzo wolno na łączach od trzech różnych dostawców (najgorzej na łączach tp oczywiście). Mi to generalnie nie przeszkadza, mogę poczekać. :wink:

Wysyłanie ping, traceroute w niczym raczej Wam nie pomoże bo to wygląda bardzo dobrze z mojej strony. Najprawdopodobniej korzystam z wortalu wtedy gdy robią to inni. Użytkowników macie bardzo dużo, więc może po prostu po stronie obciążenia sprzętu robi się opóźnienie.


(Docent) #19

To nie jest kwestia naszego sprzetu (o ile nie mamy akurat jakiejś awarii, ale te - odpukać - od dawna już się nie zdarzały). Najprawdopodobniej problem dotyczy więc łącza. Posiadamy kilka wpięć do różnych usługodawców i najbardziej narażone na wolne wczytywanie stron są osoby z zagranicy, a później z sieci TP SA. Dlaczego tak jest, pisałem już tutaj na forum niejednokrotnie - ruch do zagranicy i sieci TP jest drogi, rozliczany na zupełnie innych zasadach niż ruch krajowy. Sprawia to, że musimy ograniczać pasmo dostępne dla tych użytkowników. Dlatego w godzinach szczytu czasami mogą występować drobne problemy, które rosną niestety w momencie publikacji nowego materiału wideo czy demonstracji... Niewiele możemy tu poradzić - ostatnio podnieśliśmy przepustowość obu tych łącz, ale mówiąc szczerze jest to worek bez dna... Użytkownikom TP pozostaje wysyłać petycje do TP o zmianę polityki wymiany ruchu z innymi uczestnikami Internetu :wink:

Jeśli chodzi o Polskę i dostawców innych niż TP, tutaj problemów nie powinno być wcale - niemniej powtarzam, zależy to od Waszego konkretnego dostawcy usług internetowych i jego wpięć do różnych części polskiego Internetu. Dlatego właśnie w analizie problemu pomagają nam tracerty - widzimy, jakimi drogami trafiacie na nasze strony. I tak jednak w 99,9% przypadków ewentualne opóźnienia nie są spowodowane problemami po naszej stronie... Każdy przypadek udokumentowany (tracert) sprawdzamy jednak indywidualnie, by mieć pewność.


(que_pasa) #20

A więc:

[/usr/home/artur] traceroute dobreprogramy.pl

traceroute to dobreprogramy.pl (194.0.171.150), 64 hops max, 40 byte packets

 1 host129-89-206-9.limes.com.pl (89.206.9.129) 0.263 ms 0.301 ms 0.240 ms

 2 gw-so.limes.com.pl (89.206.32.1) 2.109 ms 2.478 ms 2.043 ms

 3 host169-89-206-35.limes.com.pl (89.206.35.169) 2.764 ms 2.183 ms 1.628 ms

 4 do-saturn2.limes.com.pl (89.206.35.49) 3.393 ms 3.330 ms 1.347 ms

 5 service.plix.pl (195.182.218.126) 8.987 ms 7.288 ms 8.465 ms

 6 peering.plix.pl (193.33.5.134) 12.491 ms 13.604 ms 13.814 ms

 7 do-atman-poland.xenium.pl (193.111.36.190) 12.117 ms 13.686 ms 11.718 ms

 8 *

[~] traceroute dobreprogramy.pl

traceroute to dobreprogramy.pl (194.0.171.150), 64 hops max, 40 byte packets

 1 serwer.tensor.gdynia.pl (213.192.74.1) 0.178 ms 0.095 ms 0.086 ms

 2 10.192.64.33 (10.192.64.33) 1.300 ms 0.757 ms 0.731 ms

 3 213.192.64.109 (213.192.64.109) 0.806 ms 0.801 ms 0.803 ms

 4 jrb-jra.10ge.task.gda.pl (153.19.252.49) 0.833 ms 0.832 ms 0.832 ms

 5 z-gdanska.poznan-gw1.10Gb.rtr.pionier.gov.pl (212.191.224.205) 7.347 ms 7.420 ms 7.408 ms

 6 z-pioniera.atman.pl (212.191.224.246) 11.590 ms 12.388 ms 11.593 ms

 7 do-atman-poland.xenium.pl (193.111.36.190) 11.836 ms 11.987 ms 11.855 ms

Czas ładowania podstron forum wynosi w obydwu miejscach 15-25 sek.

Jutro dokleje jeszcze trase z łącz crowleya