Jak w temacie. Obciążenie procesora to svchost - odpowiadający za większość usług (głównie dwa takie procesy). Po uruchomieniu kompa, wznowieniu działania lub wyjściu z uśpienia ponad 15 minut utrzymuje się to 100% obciążenia. Przez kilka miesięcy avast był przeterminowany. Raporty zrobione przed odinstalowaniem starego Avasta i zainstalowaniem nowej wersji. Po odinstalowaniu avasta (dokładnym - poprawiono w awaryjnym) komputer działał praktycznie tak samo - żadnej poprawy. Jeśli będzie trzeba, to zrobię nowe raporty. Nie wiem, co można bezpiecznie usunąć z Asusa (tego badziewia jest w ch… i jeszcze trochę - ale były od początku, a wtedy komp działał ok). Proszę o sprawdzenie pod kątem infekcji i ew. optymalizacji systemu. Aha i jeszcze nie pojawia się SP1 i IE 9/10 w Windows Update mimo, iż inne aktualizacje są na bieżąco.
Zaktualizowałam wszystko poza SP1. SP1 instalowało się i przez parę godzin nie mogło się skonfigurować. Doszło do 70% i wycofało zmiany i dalej system jest bez SP1. Wgrałam IE9 bo 10 to dopiero po SP1. SP1 nagle pojawiło się w Windows Update (wcześniej nie było). Próbowałam jeszcze raz, ale po dwóch restartach (samoczynnych) dochodziło do 70% konfiguracji i za trzecim restartem znowu wycofuje zmiany. Nie wiem w czym problem… Jeśli macie jakiś pomysł w czym rzecz to super. Komputer nie jest mój i zbytnio nie chcę ingerować…
EDIT:
Komp jak wolno chodził tak chodzi. Po uruchomieniu przez prawie pół godziny nie da się pracować, a potem nawet jak się nic nie robi albo tylko ruszy myszką to potrafi zużycie procka do 50 a nawet 100% podskoczyć.