Strasznie wolny nowy dysk twardy


(Adriannowak260184) #1

Mam problem z dyskiem a mianowicie chodzi mi o jego szybkosc jest to nowy dysk caviara 80Gb 8 mb (keszu) nie wiem jak sie to poprawnie pisze:)

Gdy przyjdzie do mnie jakis znajomy i chce mu przegrac film strasznie dlugo to trwa nie wiem dlaczego tak jest kompa nie mam na tyle starego zeby chodzil jak zółw moze cos trzeba pokombinowac z ustawieniami sam juz nie wiem jest to strasznie denerwujace gdy sie czeka na zgranie 700mb okolo 4-5 min lol moze cos poradzicie?? Z gory dzieki:D

A o to moj komp:

Komputer:

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2

Internet Explorer 6.0.2900.2180

Nazwa komputera SETI-F455598A16

Nazwa użytkownika Administrator

Domena logowania SETI-F455598A16

Płyta główna:

Typ procesora AMD Athlon XP, 1666 MHz (6.25 x 267) 2000+

Nazwa płyty głównej Kobian KOB KT266a FDSX (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 4 DIMM, Audio)

Mikroukład płyty głównej VIA VT8366A Apollo KT266A

Pamięć fizyczna 256 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Typ BIOS'u Award Modular (03/14/02)

Ekran:

Karta wideo NVIDIA GeForce3 Ti 500 (64 MB)

Akcelerator 3D nVIDIA GeForce3 Ti 500

Monitor Lite-On/Litronic S1770NST (031760127)

Multimedia:

Karta dźwiękowa Creative EMU10K1 SB Live! Audio Processor

Karta dźwiękowa VIA AC'97 Enhanced Audio Controller


(Trebron) #2

Wszystko jest OK. Chodzi o to, że dysk tutaj nie jest najważniejszy. Ważna jest stacja CD\DVD-ROM. Nie ma siły, by płytę CD zrzucić szybciej niż w 3-5 minut :smiley:


(Adriannowak260184) #3

Tak ale tu nie chodzi o zgrywanie z napedu cd tylko z dysku na dysk:-)


(Tomek Zamlynny) #4

Sprawdz w w jakim Trybie paracuje DMA czy PIO:

Panel sterowania=>> System=>>Sprzęt=>> Menadzer urządzeń=>> Kontrolery IDE ATA/ATAPI=>> Kanały IDE

Sprawdz również czy jest włączone buforowanie dysku:

Panel sterowania=>> System=>>Sprzęt=>> Menadzer urządzeń=>> Stacje dysków=>> Zasady


(Adriannowak260184) #5

pracuje w trybie DMA czy mam zmienic?


(Tomek Zamlynny) #6

nie zmieniaj a czy jest włączone buforowanie dysku??


(Adriannowak260184) #7

tak jest ta opcja zaznaczona wiec chyba wszystko dobrze. Moze cos jest nie tak z płyta główna juz sam nie wim ona jst starsza a dysk??


(Tomek Zamlynny) #8

sprawdz czy nie masz konfliktu sprzętowego


(Adriannowak260184) #9

hehe ale jak to zrobic moze aida? jestem zielony


(Tomek Zamlynny) #10

OKI. Panel Strowania=>> System=>> Sprzęt=>> Menadzer urządzeń i tam jak sie pojawi zółty znak zapytania ? to oznacza konflikt sprzętowy


(Adriannowak260184) #11

znalazł sie kontroler multimediów audio ale wydaje mi sie ze wszystko jest ok bo pod SBlibe 5.1 mam wszystko zainstalowane poprawniue:D


(Deltarav) #12

A może to jest wina dysku kolegi? Ja już mam 3 dysk WD i nie narzekam chociaż ostatnio trafił mi się uszkodzony to po wymianie nowy chula bez problemu.


(Dziadek43) #13

Nowy dysk podpięty na jednej taśmie z napędem ? to napewno zwolni szybkość do najwolniejszego czyli napędu cd czyli chyba sie nie myle to 33DMA a dysk ma 100DMA więc podłącz na dwóch pasach a HDD ustaw na master a nie cabel powodzenia


(Tomek Zamlynny) #14

czy podgląd zdzrzeń co pokazuje?

start=>> uruchom

eventvwr.msc