Strasznie zmulony komputer przed i po formacie


(Guli) #1

Witam.

Problem dość poważny, do tej pory pracowałem na WIN7, ale od dłuższego czasu strasznie mulił więc postanowiłem zrobić format i postawić WIN8.1.

Niestety dalej ten sam problem, a mianowicie:

  • przy zwykłym korzystaniu z neta (chrome) strony bardzo długo się wczytują, przewijają w dół, myszka widać jakby dostawała spadków mocy i przerywała przy normalnym ruchu

  • wszystko wyczyszczone, świeży system

  • przeszukany antywirusem i ccleanerem

 

Zauważyłem że przy wejściu w przeglądarkę czy też gdziekolwiek na dysk, procek dostaje zadyszki i sięga nawet 80% mocy, pamięć ok 40-60%, dysk ok 30-50%

Czy to normalne wartości?

Nie wiem co robić, proszę doradźcie

 

WIN 8.1 64bit

C2D E4500 2,20GHz

4GB RAM

X1950Pro

500GB SATA ST3500418AS ATA


(falcon89) #2

Pobierz CrystalDiskInfo portable, wypakuj i uruchom, zmień ustawienia (Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]), zrób zrzut ekranu (rozciągnij okno programu by było widać wszystkie parametry), umieść na http://postimage.org/ i podaj link na forum.


(Guli) #3

http://s7.postimg.org/4sxzwcyij/image.png

 

http://s7.postimg.org/ym504yn5n/image.png

sorki, miał być link… :confused:


(sr57be45) #4

Masz już starszą kartę graficzną, być może w przeglądarce której używasz jest “aktywny” Webgl który nie działa ?

 

Albo strona którą czytasz jest przeładowana reklamami i stąd zacięcia ?

Dodaj Adblock + “No script”(selektywne używanie wył na poczcie, banku, YT i innych potrzebnych) do swojej przeglądarki Firefox/Opery/Chrome 

 

Dysk ok 30-50% możesz mieć włączone indeksowanie dysku które jeszcze się nie skończyło (gdy świeży system).


(sadaj72) #5

Dysk ST3500cośtam wygląda na uszkodzony.

Parametry  BC, F0.

 

W teście odczytu HD-tune nie ma problemów z wydajnością?


(Guli) #6

HD-tune za bardzo nie znam, co zrobić i na co zwrócić w nim uwage przy badaniu dysku?

A może postawić system na tym drugim dysku 320GB?


(hirem) #7

Jak masz możliwość to możesz postawić system na samsungu. Nie można jeszcze definitywnie obwiniać dysk. Ale Samsung wydaje się w lepszym stanie jak Seagate. Który ma między innymi ma błędy komunikacji które mogą powodowac między innymi zawieszki.I inne błędy;odchylenia głowicy ponad normę. Które może nie są główną przyczyną zwolnienia ale nie można wykluczyć i razem z błędami komunikacji dają taki efekt końcowy. Inne wartości błędów parametrów o wielkościach kosmicznych np. parametry: 01, BC, F0 nie są monitorowane przez Seagate i dlatego taka duża liczba jako wartość nieprzetworzona.


(JNJN) #8

Dysk Seagate, wymień kabel sygnałowy dysku na nowy, w pozycji C7 po wymianie ma zawsze być wartość 219.

 

Sprawdź działanie kompa.

 

Edit:

 

Samsung OK.


(Guli) #9

Wrzucam jeszcze screeny z HD-tune:

 

http://postimg.org/image/5v66t17ab/

http://postimg.org/image/ib2wms0mb/


(system) #10

Moim zdaniem, oba dyski są OK tyle, że 500-ka dużo (prawie 2x) szybsza. Podaj jeszcze firmę i model płyty głównej!


(Guli) #11

ABIT IP35-E


(system) #12

Mam mieszane odczucia! Płyta główna dość stara (maj 2007), karta graficzna też. Cud, że w ogóle na Windows’ie 8.1 znalazłeś dla tej płyty odpowiednie sterowniki! Ja bym na niej instalował wyłącznie Win XP, ale… to już Twój wybór. W każdym razie “mulenie” w takiej konfiguracji dla mnie nie dziwne.


(hirem) #13

Ale wcześniej na Win 7 było dobrze i od jakiegoś czasu nastąpiły przymulenia ?. Mogą być różne przyczyny choćby od którejś aktualizacji systemu się popsuło. Nie instalowałeś ponownie  Win7 tylko od razu Win 8 to ten wątek nie jest sprawdzony. Mogą być jeszcze przyczyny sprzętowe. Jak z temperaturami podzespołów bo temp. dysków nawet po skanie wydaje się dobra. Ale temp. innych podzespołów dobrze by było podglądnąć w idle i stresie. Profilaktycznie można sprawdzić pamięci. Zamiana kabla na dysku Seagate jak systemowy. Czy przepięcie do innego gniazda też można spróbować.


(Guli) #14

Dzięki wszystkim za pomoc, wydaje mi się że problem rozwiązany.

Wyłączyłem indeksowanie na dysku C i teraz to po prostu demon prędkości.

I mam nadzieję że to ostateczne rozwiązanie.


(JNJN) #15

 

Cuda się zdarzają, ale nie tu problem?


(Lewanxd) #16

Tak czy siak. nie instaluj najnowszego Flash Player’a, gdyż on potrafi nieźle zmulić nawet i3/i5, tam gdzie się da używaj HTML5. Moja sugestia dodatkowa: Powyłączaj inne usługi, w internecie znajdziesz sporo poradników co wyłączyć