Straszny pobór interentu?

Witam chciałem wam opisać mój problem mianowicie ostatnio żona zakupiła laptopa z systemem Windows 8 i są problemy z nim mianowicie posiadam w domu drugi komputer i kosole xbox 360 gdy żona włączy tego laptopa z Win 8 nie idzie pograć na innym sprzęcie [Drugi komp bądz xbox 360] przez internet tnie jak cholera i pytanie brzmi czym może to być spowodowane ?

Parametry internetu :

livebox 2.0 (Neostrada do 10mb/s)

Jakis program pewnie zamula cale lacze , z ciekawostek dodam ze owa funkcje posiada slynny skype (jesli go uruchomisz zabiera to co jest dostepne , nie ma znaczenia czy to jest 10 cz 100 mega , poprostu sobie rezerwuje) cos w tle pewnie odswiezanie kafelek ? zapycha cale lacze zobacz co tam sie dzieje i jakie programy tam dzialaja , nie wiem czy jest mozliwosc wylaczyc metro jesli tak to wylacz , nawet jakims programem.

Odpal Menedżer Zadań, tam masz taki miernik wykorzystania sieci. Jeśli to świeży komputer, to może po prostu system się aktualizuje?

Odświeżanie kafelka nie powinno powodować takich efektów, bo ono się dzieje tylko raz na pewien czas.