Strefa wyszukiwania wstecznego na wydelgowanej domenie nie rozwiązuje IP


(Kingazorii) #1

Witam,

 

Mam dwa serwery DNS na Windows Server 2012.

Wszystko podpięte jest do 192.168.0.1 - czyli głównego serwera DNS.

 

Jest tez drugi serwer z DNS (statyczne: 192.168.0.5) z preferowanym serwerem DNS 192.168.0.1 (pierwszy serwer)

 

Na pierwszym serwerze mam strefę wyszukiwania w przód i w tył - działa.

Na drugim mam kolejną strefę, która jest wydelegowana do pierwszego serwera.

I nie pinguje się wstecz i nie mam zielonego pojęcia dlaczego. Inaczej - rozwiązuje adres IP ale na nazwę komputera. Strefa wyszukiwania wstecznego jest oczywiście dodana.

 

Wszystko robię posługując się w dodatku poradnikiem z Youtube i robię dokładnie tak, jak jest tam opisane [link wkleiłam na dole dla chętnych]

Wszelkie screeny wkleję, tylko powiedzcie jakie :slight_smile:

 

Dziękuję z góry za pomoc.

 

Film z youtuba jakby komus się chciało


(bachus) #2

Nie do końca rozumiem - czemu drugi serwer ma “preferowany” serwer 192.168.0.1? Tzn. że jest jako pierwszy wpisany w konfigurację karty sieciowej? A czemu nie ma siebie wpisanego (127.0.0.1) i lokalny serwer DNS nie zajmuje się komunikacją z 192.168.0.1?


(bobbi) #3

W pierwszej kolejności powinieneś opisać co chcesz tak naprawdę osiągnąć.

Po drugie Twój opis jest nieprecyzyjny a wręcz niezrozumiały.

 

"Mam dwa serwery DNS na Windows Server 2012.

Wszystko podpięte jest do 192.168.0.1 - czyli głównego serwera DNS.

Jest tez drugi serwer z DNS (statyczne: 192.168.0.5) z preferowanym serwerem DNS 192.168.0.1 (pierwszy serwer)"

 

Jeśli 2 są podpięte do 192.168.0.1 (co wynika z pierwszej części opisu) to co znaczy “drugi serwer z DNS (statyczne: 192.168.0.5)”

Sprecyzuj problem a może uda się pomóc.

 


(Kingazorii) #4

Witam,

Dziękuję za odpowiedzi. Być może zbyt chaotycznie opisane.

Otóż chce wydelegować domenę z drugiego serwera na pierwszy. Pierwszy serwer jest u mnie serwerem DNS.

 

Każdy kolejny serwer (członkowski) ma ustawiony adres DNS w karcie sieciowej 192.168.0.1 . Mówiąc każdy mam na myśli głowny serwer, wspomniany drugi serwer jak i każdy komputer lub kontroler, które podłączam do domeny.

 

Dlaczego nie ma 127.0.0.1 ? Wydaje mi się, że wpierw ustawiłam ten adres, ale coś mi nie działało. Nie działało dlatego, ze już mam podłączone do tego głównego serwera kilka innych + zwykłe klienckie systemy do ćwiczenia/testowania. Więc zostawiłam ustawienia, jak są poniżej :
Ponadto wstępnie ustawienia kopiowałam z Youtubowego poradnika (tam również były tak karty ustawione mimo, że coś mnie tknęło i rzeczywiście wpierw jakies próby z 127.0.0.1 były).
A więc:
Serwer nr 1
Serwer1.PNG

oraz Serwer numer 2:

serwer2.PNG

btw.
Drugi serwer nie jest w domenie, ale to chyba nie powinno mieć wpływu w tym przypadku.

 

W strefach DNS na serwerze nr 1 mam domenę zstio.pl

na drugim serwerze mam domenę (również Primary) edu.zstio.pl, która została wydelegowana do serwera 1.

Ogólnie wszystko działa z klienta, z serwerów etc. Ale nie działa mi ta jedna rzecz: pingowsnie wsteczne adresu IP serwera numer 2, gdzie podążając za moim znalezionym na Youtubie poradnikiem, koniec końców powinno rozwiązywać IP na adres edu.zstio.pl . Cóż, ja widzę ciągle nazwę mojego komputera.

Pewnie jest coś źle skonfigurowane. Z drugiej zaś strony robiłam “kropka w kropkę” za jakimś tutorialem, więc…

Jakby co: serwer numer 1 z wydelegowaną stefą edu.zstio.pl

 

Serwer 2 (oczywiscie rekord PTR dla edu.zstio.pl dodany)

 

Co chcę osiągnąć, albo co nie działa ? Chciałabym by ping -a rozwiazywal mi nazwę edu.zstio.pl a nie nazwę komputera jak teraz:

ping.PNG

 

Próbowałam metodą prób i błędów zmienić rekord NS (zamiast nazwy komputera, wpisać nazwę edu.zstio.pl), ale to nie pomogło).