Od pewnego czasu zauważyłem ciekawą sprawę, mianowicie chodzi o to, że po wejściu na vortal dp firefox nagle zużywa 100% procesora, po przejściu na inną witrynę ff zużywa już tylko 12%-20% cpu.
Najbardziej prawdopodobne, że to wina wyświetlanych w niektórych miejscach serwisu reklam Flash’owych. Polecam aktualizację Adobe Flash Player’a, którą znajdziesz tutaj.
Niestety ale dalej to samo, na innych stronach z flashem tego problemu nie ma
dodam, że dzieje mi się tak na stronie dp, forum już nie obciąża procesora
edit:
znalazł się winowajca
elementem na stronie głównej vortlu, który tak obciąża procesor jest pasek z przesuwającym się tekstem (dokładniej to #divShortsScroller), nie wiem tylko jak to zablokować, a ABP dodałem filtr, pasek się nie wyświetla ale nadal obciążenie procesora jest 100%
jak usunę tego div’a przez firebug to wszystko jest ok. czyli CPU = ~10%;
zablokowałem to w ten sposób: #div(divShortsScroller) i jedyne co się zmieniło to, to że nie wyświetla się pasek ale dalej działa w tle i obciąża procesor
Faktycznie, masz rację - przelatujące na stronie news’y najmocniej obciążają procesor - u mnie jakieś 10% - 15%. Po najechaniu na jeden z nich - gdy pasek się zatrzymuje - zmniejsza się też użycie procesora - do około 2% - 3%.