Strona inaczej działa na FF, a inaczej na IE


(adam749) #1

Moja stronka inaczej działa na FF (tu dobrze jest), ale na IE już nie. Niewiem jak to opisać więc wejdźcie na IE www.adam749.pdg.pl i zobaczcie.

Na stronie mam użyty kod i jak go wykasuje to chodzi dobrze, ale nie dokońca bo niektóre elementy powinny być na środku a są po lewej stronie, a tylko kasuje marquee.

O co chodzi i jak zrobić żeby stronka działała tak jak na FF??

Może będą potrzebne pliki .css, obrazki i html: http://www.sendspace.pl/file/tu1hArLQ/

Dzięki.


(Trashall) #2

Przekierowanie w zależności od wersji przeglądarki

np.

var name = navigator.appName;

var vers = navigator.appVersion;

vers = vers.substring(0,1); // or 0,4 could return 4.5 instead of just 4

if (name == "Microsoft Internet Explorer")

url="msie";

else

url="netscape";

url += vers + ".html";

document.write('

');


document.write('Enter');



document.write('


');

pozdrawiam

google http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Prz ... Google&lr=


(mario@) #3

:x

Każdą stronę da się dostosować do każdej przeglądarki, no oczywiście że raz lepiej raz gorzej ale da się bez użycia sposobu jaki podał kolega wyżej, poszukaj na forum podobnych tematów (których było sporo) i zobaczysz jakie są sposoby na "ominięcie" naprawę danego problemu pod IE i jakie są najczęstsze różnice w interpretowaniu kodu przez IE, FF.


(Sawyer47) #4

Znacznik marquee nie jest częścią ani HTML ani XHTML i nie powinno się go stosować. Co więcej nadmiar animacji wcale nie sprawia, że stronka staje się fajniejsza, a tylko utrudnia nawigację na stronie, więc na twoim miejscu pozbyłbym się marquee.


(adam749) #5

A mógłbyś mi napisać gdzie dokładnie to się wkleja i czy trzeba coś w tym wpisie modyfikować??

Ja mam to tylko włączone podczas 1 otwierania strony tzn na stronie głównej tylko. Po za tym raz przeleci i już staje.


(Trashall) #6

WITAM

NA STRONIE TESTOWEI

var name = navigator.appName;

var vers = navigator.appVersion;

vers = vers.substring(0,1); // or 0,4 could return 4.5 instead of just 4

if (name == "Microsoft Internet Explorer")

url="http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1868&Internet+Explorer+7.0.5730.13+PL";

else

url="http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=2670&Mozilla+Firefox+3.0.3+PL";

document.write('

');


document.write('NACIŚNIJ ABY PRZETESTOWAĆ');



document.write('


');

(adam749) #7

Czyli jakby mam stworzyć 2 oddzielne strony i wstawić to i wtedy automatycznie będzie wykrywało na którą przekierować??


(Trashall) #8

wklei :

Update 2:

spróbuj tak bez przekierowania twoja strona wygląda dobrze w Internet Explorerem i Mozilla Firefox

Strona Główna Adama Brzozowskiego

Jesteś na http://www.adam749.pdg.pl

Strona Główna Adama B. (adam749)!

Strona Główna

O Mnie

Zainteresowania

Hardware

Galeria

linki

kontakt

Menu

O Mnie

Zainteresowania

Hardware

Oferta

Linki

Galeria

kontakt

Księga Gości


(adam749) #9

Wielkie dzięki!! Tylko są jeszcze 2 problemy:

  1. Zrobiłem sobie modyfikacje paska Menu i w FF jest OK, ale w IE jest coś nie równo: http://www.sendspace.pl/file/DHNiGCDd/

  2. Na IE coś się zrąbał flash (ten napis kolorami "siemka na mojej stronie.....dowiesz się na niej...), bo się zmniejszył i jest w rogu koło paska z gwiazdką z napisem Menu i tą czarną belą z nawigacją. Da się go jakoś naprawić??

Na FF jest ok.


(Trashall) #10

Jesteś na http://www.adam749.pdg.pl

Strona Główna Adama B. (adam749)!

Strona Główna

O Mnie

Zainteresowania

Hardware

Galeria

linki

kontakt

Menu

O Mnie

Zainteresowania

Hardware

Oferta

Linki

Galeria

kontakt

Księga Gości