Strona informacyjna: jaki edytor, jaki język wybrać?

Witam,

Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o www. Dotychczas pisałem praktycznie tylko w c/c++.

Potrzebuję stworzyć dosyć prostą stronę informacyjną, która będzie zawierała opis, kilka zdjęć, tabelę, wypunktowania. Takich podstron ma być około 12-15. Każda ma mieć taką samą strukturę oraz wygląd, tylko będzie zawierać różne dane.

Teraz mam pytanie, jaki darmowy edytor najlepiej wybrać, czy lepiej pisać bezpośrednio kod, czy może użyć jakiegoś edytora graficznego. W związku z tym, że podstrony będą identyczne pod względem budowy, chyba najlepiej by było każdą podstronę tworzyć dynamicznie, a dane pobierać z jakiejś bazy albo pliku? Nie zależy mi na żadnych fajerwerkach ani super grafice, liczy się praktycznie tylko funkcjonalność i zgodność z najpopularniejszymi przeglądarkami.

Miejsce na serwerze już mam. Wersja PHP 5.3.1, MySQL 5.

Mam niewiele czasu, więc najchętniej skorzystałbym z jakiegoś szablonu.

Co byście mi poradzili, jak najprościej zbudować taką stronę, w czym pisać? Jak wygląda później dodawanie kolejnych podstron? Czy trzymać dane w bazie, czy w zwykłych plikach (może JSON?) na serwerze? Jak wygląda sytuacja z umieszczaniem zdjęć?

Skoro jesteś zielony w tym temacie, to chyba nie ma sensu doradzać byś budował od podstaw.

Tu jednak potrzebna jest znajomość przynajmniej podstaw php, mysql, js, nie wspominając o css i (x)html.

Lepiej skorzystaj z jakiegoś cms’a, np. wordpress, czy joomla

Zacznij od CMS Joomla.

Potem jak będziesz chciał zajmować się tworzeniem stron to naucz się dobrze HTML i CSS - za dużo już jest w necie stron robionych byle jak przez nieuków i amatorów.

Co do programu to na początek polecam darmową wersję PHP Designer 2007.

Jak opanujesz HTML i CSS to następne w kolejności jest JS - zając te języki możesz robić całkiem dobre strony.

To są podstawy, jak je opanujesz to możesz się zająć SQL (mysql) i PHP.

niezbędna jest znajomość (x)html’a, css i php (czasem przydatny js). Myślę, że do zbudowania tak prostej stronki wystarczy kilka kursów html, css i php w sieci i dużo cierpliwości.

Jeśli chcesz szybko i bez większego wysiłku zbudować bardziej zaawansowany serwis to poszukaj dobrego cms’a.

Ja korzystam i polecam dwa edytory - Microsoft Office SharePoint Designer 2007 (nie mylić z wersją 2010) przy stronach statycznych i NetBeans IDE PHP przy stronach wykorzystujących php.

A jak wygląda sprawa z zabezpieczeniem dostępu do strony poprzez logowanie. Trzeba już myśleć o tym na początku, czy mogę to dopisać, jak strona będzie już działać?

Edit:

Na forum.php.pl natknąłem się na taki link http://www.sepolno.wroclaw.pl/ajax/

Jakiś czas temu zetknąłem się z ajax’em i może teraz byłaby okazja żeby lepiej poznać tę technologię.

Strona taka jak ta w linku powyżej w 100% odpowiada moim wymaganiom. Proste menu, sam tekst + zdjęcia.

Znacie może jakieś tutoriale do ajaxa wyjaśniające jak zbudować taką stronę?

Od razu mówię, że nie zależy mi na indeksowaniu przez google, wręcz przeciwnie.

Panowie troche nie na temat piszecie :slight_smile:

Autor pytał się o edytor i język, a nie o gotowce :slight_smile:

Co do edytorka - jeżeli jest to naprawde prosty projekt to wystarczy Notepad++ - darmowy, podświetlanie składni ma, reszta jest na php.net i w google :slight_smile:

Jeżeli już myślisz o czymś poważniejszym to albo eclipse - darmowe IDE bo to już nie zwykły edytor.

Sam od siebie polecam phpDesignera - niestety płatny ale akurat do małych i średnich projektów, podświetlanie skłądni + podpowiedzi, sprawdzanie składni w locie,prosty debugger - wszystko czego potrzeba - cena nieduża, trial (chyba) 30 dni za darmo - jeżeli ci się spieszy to pewnie 2 30 dniach się wyrobisz:)

Co do języka to oczywiście PHP + baza danych - pliki nie będą wygodne, tym bardziej że musialbyś pisać całą ich obsługę.

Pozdrawiam.

Mylisz się. Piszemy jak najbardziej na temat, zważywszy że:

No sorry, ale tworzenie serwisu od zera bez znajomości tematu, to :x

Podobnie polecanie do powyższego edytora tekstowego :x

Nawet najlepszy edytor tutaj nie rozwiąże problemu.

Brak wiedzy i umiejętności + presja czasu = cms, przynajmniej ja innego wyjścia nie widzę.

Spróbowałem kilku edytorów (Aptana, NVU, web edit) i początkowo trochę ciężko się połapać, ponieważ skopiowałem sobie jakieś przykłady z kursów dostępnych w sieci, ale te edytory często dodają jakieś dodatkowe linie kodu, lub usuwają moje linie i trochę to denerwuje, bo nie wiem co faktycznie się dzieje. Zawsze korzystam z Notepad++ bo tam nie dzieją się żadne “magiczne sztuczki”.

Traktuję napisanie tej strony trochę jako taką ciekawostkę i chciałbym się czegoś przy tym nauczyć, więc chyba zostanę przy Notepadzie++ i kursach z sieci. Póki co nie chciałbym wspomagać się cmsami po nie skumam w ogóle co dzieje się na mojej stronie.

Na razie udało mi się zdefiniować plik ze stylami, główna strona już jakoś wygląda i menu. Bardzo chciałbym żeby każda pozycja menu uruchamiała odpowiednie treści w głównej części serwisu ( opisy, czy galerię ) i przeglądam teraz kurs z ajaxa. Jak natknę się na jakiś większy problem to założę nowy wątek.

Dzięki wszystkim za pomoc.

spwmarluk , w takim wypadku uważam że ta darmowa wersja PHP Designer 2007 jest w sam raz dla ciebie - same nie dzieją się tam żadne cuda bo to jest edytor tekstowy podobnie jak Notepad++ tyle że oprócz kolorowania składni i numerowania linii ma on dodatkowo wbudowane funkcje wstawiania elementów strony/kodu z kreatora dardzo podobnie jak to jest w narzędziach WYSIWYG.