Strona internetowa html, css


(Drozdkonrad) #1

cześć!

Rozumiem Was, bo pewnie wielu już było takich jak ja, ale proszę o pomoc..

Na informatykę mam projekt: strona internetowa o siatkówce.

Chciałbym napisać ją w htmlu posługując się stylami css, ale nie jestem pewien czy robię to tak jak powinienem.

Założyłem konto na cba.pl, wrzuciłem tam styl który pobrałem i mam tam plik z obrazkami, index.html i templatemo_style.css

Wszystko ładnie wszystko pięknie, ale jak teraz to wszystko edytować, przecież jak będę chciał dodawać jakieś artykuły to będę musiał to robić cały czas w indexie?

Czytałem FAQ tego forum i tam jest o tym cięciu layoutu, o co z tym chodzi?

I jeszcze prośba: Czy ktoś mógłby rzucić mi jakiś link do kursu CSS? ale jakiegoś sprawdzonego, bo sam szukałem i nic co by mnie zadowalało nie znalazłem. Dodam, że kiedyś robiłem stronę w htmlu, opierającą się na tabelkach (najprostsze co może być), to było w gimnazjum.. I dawno, dawno temu, próbowałem coś z Joomlą, ale wolałbym to zrobić pisząc w htmlu, a nie na gotowca w CMSach.

Wiem, że może moja wiedza jest przerażająca, ale niestety taki jest poziom nauczania w szkołach.

adres strony: http://volleymania.cba.pl/


(ziggurad) #2

http://kurshtml.edu.pl

Jeśli chcesz coś zmieniać, np dodawać artykuły musisz ręcznie edytować htmla lub zainteresować się np php+mysql ale to pewnie na chwilą obecną za dużo.

Cięcie layoutu to przygotowanie grafiki np z Photoshopa do wykorzystania w htmlu i cssie czyli np wycięcie loga, banneru, tła itp i stworzenie całej struktury strony.


(manieKMP) #3

Najpierw dokonaj edycji index.html na "polski" + tytułowanie elementów, usunięcie niepotrzebnych treści itp. Jak to zrobisz zachowaj sobie tak przygotowany plik jako podstawkę. Potem będziesz mógł robić z tego pliku podstrony, np. wyniki.html, który możesz sobie podlinkować w głównym pliku (index.html)...

Layout w tym przypadku jest graficzną prezentacją strony, "narysowaną" w programie graficznym, który jest "nieużywalny" jako strona internetowa. Jego cięcie polega na "wydzieleniu" grafik elementów z takiej prezentacji i "obudowanie" ich kodem (np. html i css), tworząc tym samym stronę internetową.


(Drozdkonrad) #4

ok, dzięki ;D

Przepisze ten index na polski ;p i zobaczę co będzie dalej :wink:

Przepisałem na polski, i jak odpalam stronę u mnie na Pc działa, ale kiedy otwieram ją z serwera ładuje się w nieskończoność :confused:

OK DZIAŁA< CBA COŚ ZAWODZI :frowning:


(Jakub Musielak85) #5

żeby coś zmienić musiał byś użyć programu np. FilleZila i przejść do folderu volleymania.cba.pl/images/templatemo_header.jpg i tak za pomocą programu PS lub innego edytować.


(soanvig) #6

Jeśli tak chcesz oszukiwać to proponuję wywalić kredyty:

http://volleymania.cba.pl/templatemo_style.css

Oprócz tego, cóż, ten kod jest brzydki - kupa niepotrzebnych elementów.

Wszystko jest nazywane z prefiksem "templatemo". Idiota się nie kapnie, że to pobrany szablon, tymbardziej po wklupaniu tego w Google.

Jak chcesz zrobić z tego funkcjonalną stronę, to nie ma siły - musisz się posłuchać @manieKMP i stworzyć wiele plików opartych o ten sam szablon i zmieniać tylko zawartość, artykuły itd., a następnie do tych stron linkować. Jak już stworzysz ten szablon z index.html według jego instrukcji, to proponuję się nad nim zastanowić, czy wszystko się ostatecznie znajduje tak jak ma być, bo potem zmienianie 15 plików to nie jest przyjemna rzecz.