Strona o wszystkim

Witajcie

Czasami są chwile gdy nie mam co z sobą zrobić i szukam zajęcia. Są i dni gdy testuję program, sprzęt, robię foto smartfonem, sprawdzam sposoby na oszczędzanie prądu, pieniędzy itp.

Wszystko to skumulowało się i padł pomysł stworzenia strony gdzie to wszystko byłoby zamieszczane.

Podstawowe pytanie - czy jest sens tworzenia strony o wszystkim i niczym ?
Ktoś ma wiedzę statystyczną jak to wygląda ? “Sprzedaje się” czy zdecydowanie lepsza będzie strona z konkretnym tematem typu “Testujemy i sprawdzamy” ?

W stronach “o wszystkim i niczym”, jest generalnie niuans. Oczywiście to fajna idea, jednak takie strony mają kłopot, jeśli prowadzi je pojedyncza osoba.

Mianowicie - zakres materiału jest spory. Wszystkiego po trochu, ale nic w dużym stopniu. I tu rodzi się kłopot, czyli kto jest docelową grupą witryny. Ponieważ w pojedynkę nie rozwinie się każdej sekcji porządnie, czyli będzie sporo na stronie, ale za mało dla konkretnych grup odbiorców. I wracamy do punktu wyjścia, czyli kto jest odbiorcą strony.

Mówię nieco z doświadczenia - próbowałem działać w pojedynkę na projektach, które miały rozrzut dziedzin. I zawsze rozwijając jedną kategorię, pomijani byli czytelnicy drugiej. Ostatecznie sam nie wiedziałem, do kogo jest strona kierowana. Było sporo, ale w zasadzie za mało, aby uformować ją dla każdej z grup docelowych.

Ale gdyby pisało parę osób…

No właśnie problem w “zapełnieniu” kategorii. Tylko ja będę pisał na stronie.

Przemyślałbym zatem koncepcję. Aby nie skończyć ze sporą ilością contentu, ale w za małej ilości dla każdej z grup docelowych.

Chyba, że to projekt non-profit i dla zabawy. Wtedy czemu nie - wordpress jest darmowy, jakiś tani lub darmowy hosting i można pisać :slight_smile: Zamiennie blogspot etc.

Zrób blog i tyle. Na pewno nie ma co aspirować do rangi “portalu”, po prostu - pisz o ciekawych rzeczach, daj się znaleźć w Google’ach to i ruch się pojawi - nawet jeśli każdy będzie tam wchodził do innego artykułu.
Dobre tagi przy wpisach to w takich przypadkach podstawa :slight_smile:

Myślę i kombinuję. Na pewno non-profit bo reklamy nie dadzą mi profitu…

Portal profesionalny to nie będzie. Raczej testy i sprawdzanie różnych rzeczy i programów, a że lubię to robić to przy okazji podzielę się tym z innymi.

Nie czaj się po krzakach, bo nigdy z zarośli nie wyjdziesz. Kupujesz domenę i do tego przyzwoity hosting. Stawiasz CMSa na jakimś bezpłatnym szablonie i jazda. Temat wypali albo nie. Jak nie wypali to kosztowało Cię to jakieś od 80 do 200 zł w pierwszym roku.
Jak wypali to będąc na swoim nie bujasz się z przenoszeniem na własną domenę i ciągniesz temat dalej własnymi lub np. opłaconymi rękami.
Ja startuję w I kwartale 2019, a jak dobrze pójdzie to się na koniec stycznia wygrzebię. Na razie robię wprawki klawiaturowe na DP :wink:

Mam domenę, mam hosting (10K unikalnych wizyt, 1 adres IP dziennie to 1wizyta) i cms to WordPress.

Obrałem kierunek strony tematycznej. Pomyślałem, pokombinowałem i robienie strony o wszystkim byłoby niezbyt dobrym pomysłem. Dlatego jedna tematyka i parę podkategorii.