Strona statyczna na dynamiczna php


(helios26) #1

Dzień dobry.

Pomożecie? Kiedyś tak pytał jeden z “przywódców narodu” bodajże było to w 1971 roku, byłem wtedy w wojsku zaraz po studiach. To jak pomożecie? :slight_smile:
A w czym? już naświetlam sprawę. Sprawa jest wałkowana na róznych forach i mam już mętlik w głowie.
Dzięki poradnikom pana Mirosława Zelenta. Opanowałem w średnim stopniu programowanie stron internetowych w języku html i css.
Wszystko pięknie działa stronki testuję na lokalnym serwerze (xampp). Ale chciałbym teraz taką stronkę nieco ożywić tzn:

  1. np aby dodana miniaturka zdjęcia po klknięciu otwierała się w rzeczywistej rozdzielczości.
  2. ten punkt jest najważnieszy dodać małe nie skomplikowane forum nie czat. Dodać do forum kilka tematów. Oczywiście logowanie, rejestrację, możliwość dodawania załączników mozliwości ich pobrania. A tak że kontroli nad tym wszystkim (blokowanie usuwanie wulgarnych czy obraźliwych postów. Wiem powiecie CMS niby najprostsza opcja. Zgadza się. Ale chcę aby strona wyglądała tak jak wygląda teraz, a nie jak chce wordpress. Oczywiście próbuję już chyba szósty czy ósmy raz przy pomocy poradników przystosować html do wordpresa, ale ani jak nie potrafię. Nie wiem co źle robię.
    Zacząłem równierz pobierać nauki php. Okazuje się, że przydałby się jeszcze c++, js czy jqery. Moi drodzy na to już dla mnie za późno. Po pierwsze bez angielskiego marne szanse. Uczyłem się tego języka 50 lat temu, oprócz przymusowego rosyjskiego. Po drugie może mi zabraknąć czasu. Po trzecie lub tercjo primo jak mawaia Kiepski, skoro udało mi się stworzyć w tym wieku coś samemu mówię tu o napsaniu strony w html i css to chciałbym to zachować dodając jakieś gotowce, bo z tego co się zorientowałem istnieją takowe. I w tym miejscu moja prośba o pomoc. Jakie, jak to się dodaje do html. Z kursu pana Zelenta można stworzyć panel logowania czy rejestracji. Ale znalazłem w jezyku php gotowy skrypt logowania i rejestracji pozmieniłaem w kodzie i jest po polsku. Mogę podołaczać kody html jesli będą potrzebne. Z góry dziękuję fachowcom za pomoc. Chcę pokazać mojej wnuczce że dziadek nie jest zły w takim temacie. Post przydługawy ale chciałem wstępnie wyjaśnić o co chodzi. Ach zapomniałem dodać znalazłem coś takiego jak phpbb3 z polskim językiem. Ale jak dodać do strony jak to się instaluje, czy co to już ani me ani be ani kukuryku. I klapa.

(Fizyda) #2

Ciężko będzie tutaj pomóc, na dobry początek może proponuję ze swojej strony uzupełnienie informacji w pewnych kwestiach. Będę cytował dany fragment i go od razu komentował.

To tylko taki mały tip który może się kiedyś przydać. Do uruchomienia/robienia strony w HTML, CSS i JS nie jest niezbędny serwer WWW np. xampp. Ale skoro to już ogarniasz to będzie to duży plus.

Tutaj opcje są dwie, pierwsza zdjęcie uruchamia się poza stroną i trzeba do strony z miniaturkami wrócić. W takim wypadku wystarczy miniaturkę zrobić jako link do dużego zdjęcia, mniej więcej tak:

<a href="./img/zdjecie.jpg>
    <img src="./img/zdjecie-miniaturka.jpg" />
</a>

Druga opcja to otwieranie dużego zdjęci w tak zwanym fancy boxie. Tutaj już będzie trzeba użyć jeszcze JS. W najprostszym przypadku zintegrować gotowy skrypt ze stroną. Jako przykład niech będzie taki skrypt: http://fancybox.net/, na dole w sekcji examples jest przykład jak to działać będzie.

Forum niestety nawet z podstawowymi funkcjonalnościami jest dosyć skomplikowane i stworzenie go trochę zajmie czasu.

To również nie jest do końca proste.

Trzeba niestety wiedzieć jak to wszystko ze sobą współgra, znać podstawy programowania oraz znać chociaż podstawy PHP. Jak mam być szczery to jest to prostsze niż napisanie całości samemu.

Częściowa bzdura, C++ do niczego nie będzie Ci potrzebny, JS owszem, bez jQuery da się żyć i lepiej poznać dobrze JS bez jQuery niż oba byle jak.

plus

Takie gotowce będą zawierały błędy i masę luk. Bez bardzo dobrej znajomości działania stosu technologii webowych naprawdę każde podejście do takiego tematu zakończy się stworzeniem dziurawej aplikacji (podatnej na ataki i hakowanie).
Obecnie nawet do takich rzeczy nie bardzo podchodzą specjaliści tylko wykorzystują gotowe frameworki, które to tworzą z kolei jeszcze lepsi specjaliści. Do tego każda z tych grup myśli o bezpieczeństwie takiej aplikacji.

Niestety instalacja phpbb jest prostsza niż stworzenie nawet prostego skryptu forum i wymaga znacznie mniejszej wiedzy.

PS. Bo zapomniałem się gdzieś odnieść. Do stworzenia skryptu forum nie wystarczy do HTML i CSS nauczyć się jeszcze PHP, trzeba jeszcze mieć pojęcie o bazach danych.


(helios26) #3

Witam ponownie.
Dziękuję za zainteresowanie. Tak jak myślałem że bez PHP się nie obejdzie. Wiem że to dla mnie wyzwanie. Tylko naprawdę to zajmie sporo czasu a tu 7 już na przodzie jest. :slight_smile: Muszę się w tym miejscu usprawiedliwić. Z tych kursów wideo Zelenta są podstawy php i tam pokazuje jak napisać proste aplikacje np. jak wspomniałem logowanie, oraz między innymi wyświetlaniu daty czasu i inne dla zamówienia kupna itp. Ponieważ mam kłopot z wordpresem więc zainteresowały mnie te gotowce. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to też się zgadzam że trzeba zwracać na to uwagę. Ale jeśli bym opublikował
kiedyś jakąś stronę to będzie ona skierowana do ograniczonej liczby moich przyjaciół mi nie zależy na wysokiej pozycji w wyszukiwarkach to ma być przede wszystkim moja satysfakcja. W moim wieku to będzie sukces mimo tego że będę używał dla forum gotowców.
O dziękuję za odpowiedź o tych zdjęciach. Oj że nie przyszło mi do głowy że można podlinkować to linkiem wewnętrznym. I tu jest warunek że obrazy muszą się w folderze ze stroną główną. A ten skrypt wypróbuję dzięki za linka. Moi niektórzy przyjaciele się podśmiewają ze mnie i pytają po co ci to.
Więc krótko odpowiadam dla mojej satysfakcji. I wrócę jeszcze raz do tego gotowego forum phpbb prosząc o pomoc. Wprawdzie znalazłem poradnik instalacji ale czy tak samo na xampp ? http://forum.lodzlokalnie.pl/docs/INSTALL.html A xamppa zainstalowałem ponieważ próbowałem dodawanie daty zegara napisanego skryptem php wię musiałem index.html zapisać jako index.php. Pozmieniałem również pliki podstron.
Dziekuję.


(Fizyda) #4

Dla bota który będzie wysyłał spam za pomocą Twojego serwera, umieszczał na stronie reklamy/linki do chińskich czy rosyjskich produktów i stron oraz umieszczał na niej swój złośliwy kod w celu zainfekowania przeglądarek prawdziwych użytkowników nie obchodzi dla kogo ta strona jest zrobiona. Czy to duże grono czy nie. Strona zostanie zaatakowana z automatu przez boty.

Nie to był tylko przykład, ważne byś podawał odpowiednie ścieżki do obrazków. Jedyny warunek to by były dostępne publicznie na serwerze (zazwyczaj w public_html).

Do uruchomienia już php xampp jest “niezbędny” (zbędny, ale możesz uznać dla prostoty, że tak nie jest :wink:).

Musisz najpierw utworzyć bazę danych oraz użytkownika do tej bazy, następnie podczas instalacji phpbb po prostu podajesz te dane, reszta dzieje się sama.

Nie mogę znaleźć sensownego linka do tego jak się tworzy bazę danych i użytkownika poniżej masz zrzuty ekranu na szybko po kolei co trzeba zrobić.



(helios26) #5

Dzień dobry.
Odnośnie zagrożeń rozumiem o co chodzi.
Obrazy również.
Natomiast już jedną bazę zakładałem pod wordpresa. I trzeba założyć nową dla phpbb. A tą starą zostawić czy usunąć.
Utworzyłem nową bazę.


(Fizyda) #6

Spokojnie możesz zostawić, możesz mieć wiele baz danych w xampp.


(helios26) #7

Witam.
Myślałem, że instalacja będzie trudniejsza. Poszło gładko bez problemów.
Działa. Podpiąłem do podstrony i fajnie to wygląda.
Teraz pozostało dostosowanie i ustawienia. Napotkałem już jednak pierwszy problem. Ściągnąłem dwa style rozpakowałem do folderu style jednak w panelu administracyjnym ich nie widać. Może dlatego, że są to style z obcej strony. Bo z ich oficjalnej strony nie mogę pobrać. A ja preferuję raczej ciemne style. No nic będę dalej próbował. Na razie bardzo bardzo dziękuje za okazaną wyrozumiałość i pomoc oraz rozwianie niektórych wątpliwości. Ale cieszę się, że przynajmniej powiedzmy ok 55% pracy nad stroną będzie mojego autorstwa. To jest strona nazwałem ją testowa. Dziękuję jeszcze raz i czy będę mógł liczyć jeszcze na pomoc? Pozdrawiam.


(Fizyda) #8

Z motywami jest tak, że trzeba uważać do jakiej wersji one są. Pluginy i motywy do wersji phpBB 3.0.x nie są kompatybilne z 3.1.x i wyżej, a 3.1.x nie zawsze współgrają z 3.2.x. W ostatnich wersjach phpBB było sporo istotnych zmian - oczywiście na plus, ale kosztem właśnie kompatybilności.
O phpBB 2.x nie wspominam bo to już tylko historia.

Tutaj masz link do listy motywów do najnowszej wersji phpBB: https://www.phpbb.com/customise/db/styles-2/3.2?sid=f9898f7ec1740e869d381014979d3fed

Pierwszy lepszy ciemny motyw: https://www.phpbb.com/customise/db/style/pycode/
po prawej pod miniaturką masz zielony przycisk do pobierania. Nie wiem co Ci może nie działać tutaj.


(helios26) #9

Naprawdę śliczne dzięki. Ale udało mi się rozwiązać problem. Masz rację to była sprawa nie kompatybilności. I tak po zainstalowaniu tego stylu i ustawieniu go jako domyślny , styl ten był wyświetlany tylko na stronie głównej., po zalogowaniu wracał do poprzedniego stylu. Pomogło usunięcie go z folderu.
Dziękuję za poświęcony czas.
Już przyszykowałem następne pytanie. Ale to za chwilę.


(helios26) #10

Witam.

Zapytanie, oraz jeśli istnieje rozwiązanie proszę o pomoc.
I chyba w tym przypadku trzeba się usmiechnąć do PHP, lub JS?
Podam przykład strona zrobiona w html i css. Jest strona główna i kilka podstron.
Na stronie głównej i niektórych podstronach pojawiać się będą co jakiś czas nowe teksty okraszone odnośnikami lub obrazami.

  1. czy istnieje możliwość wpisywania lub zmiany tekstu bez wchodzenia do kodu źródłowego?
  2. komentowanie tekstów tu oczywiście jakiś skrypt.
  3. szersza dyskusja kierowana będzie na forum.
    Próbowałem z poziomu przeglądarki.
    Zaznaczyłem fragment tekstu prawy przycisk myszki i opcja zbadaj element. Pokazuje się kod ale tekstu nie widać tylko znaczniki, i komentarze dodane w kodzie.

(Fizyda) #11
  1. Oczywiście. System umożliwiający takie coś nazywa się CMS, masz w tedy dedykowany panel w którym możesz edytować treść na poszczególnych stronach - z gotowców zobacz WordPress.
  2. Tak, tutaj to minimum baza danych + php obsługujące dodawanie komentarzy, WordPress ma to wbudowane, znajdziesz masę przykładowych skryptów w sieci dodających funkcję komentarzy bez wymagania logowania. Można też zintegrować stronę z zewnętrznym systemem komentarzy, ale to jest słabe rozwiązanie.
  3. nie wiem o co chodzi.

(helios26) #12

Dobrze odnośnie drugiego punktu sprawa jest jasna.
Trzeci punkt wyjaśnię. Jeśli ktoś by chciał po dodaniu komentarza podyskutować na temat danego tekstu czy poruszonego w nim tematu
może przejść do forum. Takowe już dodałem przy pomocy wcześniejszych
postów.
Punkt pierwszy nie chcę CMS. Jeśli nie ma innego rozwiązania trudno.


(Fizyda) #13

Chyba nie łapię idei bo komentarze pod artykułem/wpisem/postem służą do dyskusji i nie widzę potrzeby przechodzenia jeszcze na forum. Jeśli jednak chodzi o to by automatycznie do każdego artykułu/wpisu/postu zakładany był dedykowany wątek na forum i w nim prowadzona dyskusja oraz posty z tamtego tematu wyświetlane jako komentarze pod artykułem to już trzeba byłoby przeprowadzić do tego integrację dwój systemów, forum i portalu.

Nie musisz używać gotowego CMS, ale jeśli nie chcesz edytować treści podstron w kodzie czy w bazie to musisz stworzyć do takiej edycji system/program. Z minimalnych funkcji to autoryzacja użytkowników oraz jakiś edytor, a to z automatu powoduje, że taki system jest CMSem.
CMS to jest typ aplikacji, służy ona do zarządzania treścią.


(helios26) #14

Dzień dobry jeszcze.
No fajnie zbliżamy się ku temu samemu rozwiązaniu tylko nazwijmy to że różnym tokiem myślenia.
Ja wyszedłem z tego założenia i pewnie mylnego po Twoich wyjaśnieniach,
bo wydawało mi się, że pod danym tekstem jeden użytkownik może dodać tylko jeden komentarz, drugi może odpowiedzieć również tylko jednym komentarzem itd. i że komentarz ma tylko określoną ilość znaków. To wobec tego forum zostawmy w spokoju.
Ja mogę napisać jakiś tekst niech to będzie np na temat piłki nożnej z poziomu kodu w html. Kilka osób doda pod nim swoje komentarze. Po jakimś czasie tylko ja będę mógł napisać inny artykuł (wielce powiedziane) znowu tylko z poziomu html. Bo obcy użytkownik nie może napisać innego tekstu i opublikować na stronie głównej mojego serwisu (znowu wielkie słowa). Chyba że w komentarzach opisze jakiś inny problem poradę itp.
No i teraz do tego przydał by się jakiś gotowiec do komentarzy.
A z tego co zrozumiałem to trzeba by stworzyć właśnie jakąś aplikację
aby można było z poziomu przeglądarki pisać niech będą “ARTYKUŁY”
i to jest rodzaj CMS coś na styl wordpresa. Wertuję google i doczytałem się że można zmeniać teksty z plików tekstowych. Ale na czym to polega to nie wiem. I trzeba też tworzyć bazę danych( to już mam opanowane w xampie na razie) Czy dobrze myślę.?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.


(Fizyda) #15

Tak WordPress też potrzebuje swoje bazy danych. To jak będzie działały komentarze, zależy tylko od Ciebie i tego jak je napiszesz bądź w przypadku gotowców skonfigurujesz. Popatrz na stronę główną portalu dobreprogramy, często artykuł jest stary a komentarze pod nim żyją własnym życiem.
Komentarze nie są głównym elementem CMSa, CMS służy do łatwego zarządzania treściami publikowanymi na stronie. Zarządzania czyli edycji, dodawania, usuwania i co tam jeszcze potrzeba. Komentarze to dodatkowa funkcja którą WP też posiada. Mając WP nie piszesz nic w HTML tylko w edytorze niczym jak w wordzie, zobacz sam:

Oczywiście możesz edytować treści w HTML i w ten sposób je publikować, ale przy wielu artykułach będziesz miał masę plików i szybko okaże się, że ciężko w tym wszystkim się połapać. Zawsze możesz jednak stworzyć prosty formularz w którym użytkownik będzie mógł napisać komentarz i przy pomocy PHP zapiszesz go do bazy, a potem wyświetlisz na stronie. Problem będzie tylko taki, że ciężko będzie powiązać artykuł z komentarzem ponieważ artykuły nie będą zbytnio rozróżniane przez PHP więc nie będzie wiedział jakie komentarze wyświetlać.
Tylko jeśli zrobisz prosty formularz bez zabezpieczeń to 90% komentarzy to będzie spam wysyłany przez boty zawierający linki i reklamy.


(p.spaczek) #16

Troche nie rozumiem dlaczego bronisz się przed WordPressem :wink: Co w nim jest tak przerażającego? (*oczywiscie wykluczamy tu szczegóły dla zaawansowanch użytkowników). Instalując WP potrzebujesz tylko stworzyć bazę danych, reszta jest tak prosta jak wysłanie formularza kontaktowego :slight_smile:

***Można zrobić wiele rzeczy bez cms-a, jest Jellyl np gdzie po połączeniu go w odpowiednie flow z gitem wpisy to pliki markdown. Z tych plików tworzy się później gotowy html na bloga.

Wydaje mi się jednak ze wiele z tych rozwiązań jest jednak bardziej przerażających na początek niż Wordpress. Z którym możesz zrobić wszystko i ma dobra społeczność, która dostarcza wtyczki do wszystkiego :slight_smile:


(helios26) #17

Moi drodzy.
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Wordpress pisałem wyżej, że próbowałem już chyba z kilkanaście razy przystosować zaznaczam moją zaprojektowaną w html i css stroną.
Wg znalezionych w sieci poradników. Tzn dzielenia html-a na kilka części zapisywanie go jako php. Robienie zrzutu ekranu wyglądu strony itp. Nic z tego nie wychodzi. Chcę panować nad wyglądem strony taka jak jest zaprojektowana czy jak kto woli napisana w html i css, a nie jak chce wordpress. Mam nawet dla niego utworzoną bazę danych w xampp. A potrzebuję czegoś gotowego do podpięcia pod stronę tzn pisanie i komentowanie treści strony z poziomu przeglądarki. Na pisanie kodu w php jeszcze dla mnie za wcześnie, dopiero raczkuję podobnie w js. Uczę się i tyle. Ze względu na mój wiek obawiam się, że zabraknie mi czasu.
Może jako fachowcy polecicie coś gotowego. Zarówno dla komentarzy
jak i pisania tekstów. Próbowałem już kilku rzeczy ale albo nie działają, albo nie da się zintegrować ze stronką czy podstronami.
Pozdrawiam. :(:relieved::slightly_frowning_face:


(Fizyda) #18

Bez znajomości PHP i JS oraz tego jak to wszystko ze sobą współdziała nie ma co podchodzić.

WP jest bardzo elastyczny jak chodzi o dopasowanie go do własnych potrzeb. Niestety trzeba wiedzieć jak działa strona internetowa i obstawiam, że to jest problemem. Niestety jest to też potrzebne w przypadku dodania nawet gotowego rozwiązania.

Trzymaj jakieś moje zapisane linki związane z WP pod kątem tworzenia stron.

http://podsiadlo.tpj.org.pl/?p=63


Niestety do tego potrzebna jest minimalna wiedza z zakresu PHP.


(p.spaczek) #19

https://wordpress.org/themes/ Nie ma tu nic co byłoby zbliżone do Twojej wizji wizualnego wyglądu strony? Naprawdę łatwiej zacząć od modyfikowania już ostaniejacych rozwiązań niż pisać swoje :wink:


(helios26) #20

Właśnie akurat z tego pierwszego poradnika korzystałem.
I ani rusz.
Oczywiście zapisałem sobie te linki w zakładkach.
Dzięki.