Strona www - komercyjna i niekomercyjna

witam :slight_smile:

wiele czytam na ten temat i nie bardzo rozumiem jak to właściwie jest, jesli ktos ma swoją stronę domowa niekomercyjna (wiadoma sprawa) i jesli umiesci jakies reklamy na niej czyli jest jakiś dochód, czy juz taka stronke uznaje sie jaka strone komercyjna ?? jak to jest z tymi licencjamii dostepnymi do stron niekomercyjnych itp…??

Od przychodu z reklam odprowadzasz podatek i tyle.

Grzesiek1 , i tyle to znaczy co - co tyle ? bardziej chciałbym poznać granice gdy strona domowa lub prywatna przeistacza się w komercyjna :wink:

Kiedy zaczynasz na nim zarabiać wtedy staje się komercyjny, wiadomo, jak umieścisz baner do strony sąsiada za dwa piwka to jeszcze nie będzie komercyjny.

Czy same umieszczenie reklam = komercyjny serwis ? szczerze mówiąc to nie wiem czy zalicza się do tego pojęcia, na pewno trzeba podatek odprowadzić.

Ale w momencie gdy zrobisz np dostęp do jakichś treści za opłatą to staje się już komercyjny.

Musiał byś podać dokładnie jakiś konkretny przykład bo pojęcie komercyjny serwis to tak do końca chyba nie jest sprecyzowane nigdzie tak jednoznacznie, choć moge się mylić.

np. Nasza-klasa.pl jest serwisem komercyjnym…

Co do odprowadzania podatku z reklam to możesz zrobić po prostu wszystko na podstawie umowy zlecenia. Oczywiście jeśli tam nie przekroczysz progu X przy obrotach to masz zwrot podatku.

Jeśli masz tylko reklamy to różnica pomiędzy stroną komercyjną i nie komercyjną jest taka jak między płotem z reklamami i płotem bez reklam.

Jeśli dostęp do określonych treści/funkcjonalności jest płatny to masz już rzecz w pełni komercyjną i wtedy musisz chyba mieć do tego działalność.

Nie wiem z czego wynikają twoje wątpliwości, ale jeżeli są one natury “prawnej” to możesz napisać do ministerstwa, tam mają obowiązek podać Ci aktualną interpretacje prawa.

Gdy twoje wątpliwości są związane z tym co na stronie to dla mnie strona komercyjna poprostu musi przyciągać userów :smiley:

heh z tych odpowiedzi mozna się niewiele dowiedzieć . może inaczej, dobre programy są strona komercyjna ??

A czy to przypadkiem nie chodzi o fakt używania programu/strony w zarejestrowanej spółce? Taka nasza-klasa?

A jak nasza-klasa.pl by nie byla zarejestrowana, biła na użytkownikach kupe kasy i do tego nie placiła podatków to by komercyjna nie była? Wątrpie :wink:

“Komercja” biorąc pod uwagę słownikowe wytłumaczenie tego zjawiska to ekonomiczne działanie handlowe prowadzone przede wszystkim dla zysku

Ale no wiadomo gdzieś tam jakieś reklamy, gdzie prawie cały dochód z nich idzie na utrzymanie serwisu nie zaliczają się pewnie do komercji, więc myśle że dobreprogramy serwisem komercyjnym nie jest, bo żadnych specjalnych dodatkowych opłat przecież nie wprowadził za oglądanie np danych treści czy pełnych artykułów.

Wiesz komercja to jest często taki przerost formy nad treścią tutaj takiej sytuacji z pewnością nie mamy, po prostu minimalne koszty z reklam na utrzymanie administracja pobiera…

P.S

Są to tylko takie moje interpretacje nie koniecznie trafne !

Odsyłam do forum -> http://forumprawne.org , moim zdaniem strona staje się komercyjna gdy jest to strona związana z Twoją komercyjną działalnością tzn. gdy masz firmę a strona jest wizytówką firmy.

Reklamy na stronie w żadnym wypadku nie robią jej komercyjnej, podatek naturalnie płacisz od tych dochodów chyba że nie przekraczasz kwoty wolnej od podatku.

no i o takie coś mi chodziło :wink: