Strona z ładnym interfejsem


(Dudusia5) #1

witam, będę wdzięczna za każdą pomoc.

Znam podstawy html, stworzyłam już prostą stronkę, ale wiadomo, w html wygląd ma to trochę prymitywny, chciałabym coś bardziej efektywnego.

Czy może mi ktoś powiedzieć w jakim programie zrobi sie coś w tym stylu: http://wyslijto.pl/plik/amxc667zpj ?

Jestem nowa i proszę o wyrozumiałość bo czuję się zielona w temacie.

ewentualnie jakie programy możecie polecić?


(Sitemaster) #2

znasz html, to przydały by się jeszcze podstawy dotyczące stylów kaskadowych CSS

no i jakiś program graficzny - gimp lub photoshop

-możesz też iść na łatwiznę i poszukać w sieci jakiegoś szablonu i dostosować go do swoich potrzeb. :lol:


(Dudusia5) #3

szczerze mówiąc to w photoshopie jestem całkiem niezła, css wykorzystywałam może nie na stopniu zaawansowanych ale jakieś pojęcie mam. Problem tkwi że nie umiem tego wykorzystać, jak zrobic taką stronkę jak na załączonym obrazku? Mam tylko wykonać szablon w PS ? czy potrzebne są bardziej zaawansowane wiadomości?

-- Dodane 12.10.2010 (Wt) 2:15 --

zrobiłam sobie szablon zgodnie z tym tutkiem

i co dalej?


(kalamita) #4

Poczytaj :

http://www.kurshtml.boo.pl/css/index.html


(Dudusia5) #5

cały ten kurs już dawno przerobiłam. Dlatego wcześniej napisałam że mam podstawy, i na tym kursie nie ma nic na temat łączenia szablonów. Ale znalazłam inną... jak mi pójdzie to napiszę:wink:

-- Dodane 12.10.2010 (Wt) 14:06 --

dobra mam konkretne pytanie, szablon zrobiony w photoshopie, w image ready pocięty i wklejony do html'a. Do wyśrodkowania zastosowałam div align=center. I super, teraz chciałabym zacząć pisanie w odpowiednich miejscach, tekst np. kontakt aby wyświetlał mi się po kliknięciu w szablonie o nazwie pisanie, jak to zrobić?

chciałam nadać w css rozmiary, może ktoś mi podać kod? :roll:


(Sitemaster) #6

co do wyśrodkowania, to align ma status deprecated i nie zaleca się go stosować. lepiej w stylach dać: margin:0 auto; tudzież wspomóc się text-align:center; - bo starsze wersje pewnej znanej wszystkim przeglądarki miewają problemy z marginem.

do do odnośników, to kontakt

-jeżeli chcesz wczytywać podstrony do szablonu, to musisz skorzystać z ajaxa - tu polecam jquery

albo w php

np.

strona szablonu np index.php

podstrona np. kontakt.php

w szablonie wstawiasz w miejscu gdzie ma być wczytana podstrona kod (w dużym uproszczeniu) np.:

<?php

if(isset($_GET['strona'])){

$strona=$_GET['strona'];

//tu można dodatkowo przefiltrować zmienną

include $strona.'.php';

}

else {

//tutaj jeżeli nie podano podstrony wybór jakiejś domyślnej np.: include 'domowa.php';

}

?>

i potem już tylko by wczytać jakąś utworzoną podstronę stosujesz linki w takiej formie:kontakt -spowoduje on wczytanie zawartości pliku kontakt.php do treści szablonu itd. Co do rozmiarów w css, to: width dla szerokosci i height dla wysokości, wartości podajesz w pikselach px lub procentach % np.

width: 300px; height:100px;

(Dudusia5) #7

api dziękuję za rady, co do rozdzielczości nie mogłam się zdecydować jaką użyć bo sama pracuję na wysokiej. Podążając za radą zastowowałam wyśrodkowanie w css.

Ale nadal nie wiem jak łączyć ten tekst, podam to na moim przykładzie. Mam szablon, chcę aby w miejsce pisanie.html wklejać poszczególne części strony np. ofertę. W tym momencie każdy plik (pisanie.html i oferta.html) wygląda tak samo. Muszę teraz przerobić te pliki na .php? i w którym miejscu mam wkleić te kody? Image Ready generowało mi szablon w tabelę. Może zadaję trywialne pytania ale uczę się dopiero;)

-- Dodane 29.11.2010 (Pn) 23:32 --

nadal nie kumam tego...

załóżmy że mam szablon.html wygenetowany w image ready (jest już pocięty). do tego mam 2 strony html tylko z treścią, jedna o nazwie "kontakt" druga "historia" oraz plik index.php.

link typu Kontakt

historia wklejam w plik index.php ale w którym pliku i miejscu mam wpisać link odwołujący się do tego index.php i jak ma wyglądać? chce aby treść strony "kontakt" wczytywała mi się w miejscu do tego przeznaczomym w moim szablonie. bardzo chcę się tego nauczyć ale jakoś ciągle mnie to wszystko myli...