Strona z prognozą pogody

Wiem, że to trudny temat, ale czy jest jakaś wiarygodna strona z prognozą pogody? Zależy mi, żeby ilość opadów się w miarę zgadzała.

A nie jest tak, że te strony opierają się na tych samych danych? W końcu instytut meteorologii w Polsce mamy jeden, więc to oni prognozują, a reszta od nich bierze dane.

Tego nie wiem, ale chyba tak nie jest, bo wszędzie jest inna. Czasem różnice są bardzo duże.

Yr - Norwedzy znają się na pogodzie :wink:

1 polubienie

A skąd mają dane z polski ? Biorą od naszego instytutu, czy zatrudniają jakieś wróżki? Czy może symulują jakimś AI?

Znam i używam, wg mnie najdokładniejsza z tych jakie znam, ale nadal zdarzają się pomyłki.

Dziwne byłoby to, gdyby się nie zdarzały :wink:

Korzystam w Edge i jest dobra

Microsoft ostatnio się chwalił takim czymś Prognoza pogody, która wreszcie się sprawdza. Nowe AI wyprzedziło meteorologów ale chyba na dzis dzień nie jest to stosowane komercyjnie, tylko testowane.

Jestem po prostu ciekawy, skąd inne serwisy biorą dane o pogodzie, jeśli nie z naszych.
Mają swoje stacje pogodowe na terytorium polski czy jak?

A no z satelit meteo i setek czy jak podają tysięcy stacji pogodowych prywatnych w PL.
A po co im nasz IMGW skoro mogą kupować dane z NASA czy EUMETSAT czy od ECMWF, ICON.

Małe szanse…
W tym roku doświadczyłem fajnego zjawiska. Wszystko pokazywało deszcz, były chmurki, piorunki, wiaterek. Ani kropla nie spadła tu gdzie mieszkam. A u koleżanki 3km dalej była taka zlewa, że musiała stanąć autem bo nie dało się jechać, wycieraczki na max nie dawały sobie radę. A to to samo miasto.

Z satelit raczej wiele poziomu wody nie zmierzą. Co najwyżej zachmurzenie, ale opad trzeba by zmierzyć raczej na powierzchni.

Mamy tysiące stacji z pomiarem ilości wody? Raczej barometry, higrometry i termometry. Niekiedy kierunek i siła wiatru. To u ludzi widziałem czasami, ale pluwiografu jeszcze prywatnie u nikogo nie widziałem. Czy znasz kogoś, kto ma taką stację pogody i udostępnia takie dane? To całkiem ciekawa sprawa, że firmy z poza kraju zakładają u nas prywatne stacje pogodowe.

„Warszawa Ursynów” (np. stacja IWARSZAW83) – amatorska, ale często cytowana.
„Kraków Bronowice” (IKRAKOW12) – jedna z lepiej ocenianych stacji w sieci.
„Stacja Pogodowa Sadowników” (np. w rejonie Sandomierza).

Weather Underground – mapa stacji: Wundermap
Netatmo Weathermap – interaktywna mapa czujników: Netatmo Map

Trza siedzieć i szukać, nie chce mi się :slight_smile:

Poświęciłem chwilę czasu i nic na temat tych stacji nie znalazłem. Ani info o tym, jakie mają czujniki, ani o działaniu. Ani żadnych zdjęć. Przynajmniej Google nic na ten temat nie wywala. Natomiast widzę sporo reklam urządzeń do pomiaru pogody na tych mapach. Czy ktoś posiada coś takiego? Czy korzystanie wiąże się z udostępnianiem danych firmom, do wykorzystania za darmo, czy możemy się nie zgodzić? Czy takie stacje się rejestruje jakoś? Można dodać prywatną?

Ciekawe, że na małym obszarze taka różnica. Choć fakt bywa i tak.

Ja polecam pogody krótkoterminowe z widokiem z radaru. Bardzo fajnie to robi

Mają też aplikację na telefon. Są inne tego typu serwisy, często wyglądające lepiej ale ja pozostałem przy tym, jakoś mi najbardziej leży. Co można wysnioskować z pogody krótkoterminowej:

• kierunek w którym idą chmury deszczowe/burzowe oraz obszar przez który przejdą,
  • chmury idą „na nas” i mniej więcej kiedy będą nad nami
  • chmura jest centralnie nad nami i jeszcze trochę popada
  • chmura „się kończy”, idzie dalej i niedługo się przejaśni.
  • chmury idą w kierunku innym niż przewidywany i z pewnością nas ominą
    Polecam, fajna rzecz

Chyba mnie to nie dziwi, bo ci co mają i w jakimś calu udostępniają dla kupców czy charytatywnie raczej nie obnoszą się z tym na stronach WWW.

A ja jedną wydłubałem:
https://www.traxelektronik.pl/pogoda/stacja/stacja.php?w_ekr=800&lokid=168