Strony responsywne

Jak bardzo wasze strony na urzadzenia mobilne róznią sie od webowych? Jestem na etapie dostososywania stronki do mobile ale mam tyle tresci na zwykłej ze nie wiem jak to ogarnąc. Chciałbym zachowac przejrzystosc ale nie utracic bardzo wielu treści. Niewiem z czego zrezygnowac na mobilnej a z czegos na pewno musze. Jakies porady/

Zazwyczaj eksponuje się główny element layoutu, ukrywając nawigację i wszystko inne za “hamburgerem” albo “listwą” u góry ekranu. Potem wszystko zależy od rodzaju treści, więc trudno coś wywróżyć bez konkretów.

1 polubienie

Zależy od strony internetowej i jej charakteru. Generalnie strony tworzy się metodą “mobile firts” po to by uniknąć właśnie takich dylematów. Jest też zasada, że strona mobilna nie powinna znacząco odbiegać od strony desktopowej. Ja staram się by na każdej z wersji były dostępne te same elementy/funkcje.

moja nie jest tak strasznie rozbudowana wiec wszystko co na webie mam tez w mobilu, mysle ze jak dobrze to sobie rozplanujesz to nie musisz wiele wyrzucac tymbardziej jakby to mialo byc ze stratą na jakosci

Pomiędzy pojęciami “responsywności” i “mobilności” często błędnie stawiany jest znak równości. Strona responsywna to strona zdolna dopasowywać się do urządzenia, na którym jest wyświetlana - zatem treść wyświetlana na desktopie i urządzeniach mobilnych jest dokładnie taka sama, modyfikowana jest tylko czcionka, układ strony, etc. Jeśli chcesz zrezygnować z niektórych elementów aktualnej wersji strony, zamierzasz stworzyć zupełnie nową stronę mobilną. W takiej sytuacji konieczne będzie wykonanie przekierowań między stronami, poprawnej konfiguracji, przygotowywania dwóch różnych wariantów tekstów (aby uniknąć duplikatu), a w przypadku pozycjonowania strony osobnych działań dla obu tych stron. Pamiętaj, żeby poza odpowiednim rozplanowaniem treści na stronie mobilnej, zadbać o szybkość wczytywania strony - słabość tego parametru bardzo irytuje użytkowników i skutkuje opuszczeniem strony przed zapoznaniem się z jej treścią.

Taki tred był kiedyś, minusem jest utrzymywanie dwóch stron co zwiększa prawie dwukrotnie koszty. Obecnie nie jest to już, aż tak must have, aby strona była mobilna. Nawet jak trzeba ukryć część elementów strony nie trzeba budować do tego osobnego serwisu.

Własnie mobilną chciałem zrobic przez przerobienie troche normalnej. Szczesliwie nie robie tego sam tylko zlecam znajomemu siostry która mi nagrała do niego kontakt, on sie po godzinach takimi rzeczami zajmuje. Naturalnie ze chce pozycjonowac strone ale tylko jedną :stuck_out_tongue: do tego tez będe szukał specjalisty ale najpierw chciałem do konca postawic stronke

Tylko, że jak źle będziesz miał zrobioną stronę i weźmiesz potem specjalistę SEO to przebuduje Ci ją na nową więc w sumie dwa razy zapłacisz za zrobienie strony.

akurat tutaj mówimy o jakims koledze siostry który robi to wszystko na czarno ale jak by przyszło informatykom zapłacic to za reponsywną sobie 2 razy wiecej bekną, i trwa to tez duzo dłuzej

Wiem, znam to z autopsji, a potem płaci się dwa razy więcej bo jeszcze trzeba ogarnąć bałagan i posprzątać. Niestety jeszcze nie spotkałem się z sytuacją by takie oszczędności nie przyniosły dodatkowych niepotrzebnych kosztów.