czy moglibyście mi powiedzieć jak przeszukiwać strony ukryte w internecie? wiem, że wpisuje się /ukryte lub /index.html(?) - tak? czy istnieje jakaś wyszukiwarka? (trafiłam przypadkowo na świetną stronę z ukrytymi wykładami, pewnie ich jest więcej w sieci…)
Skorzystam z okazji i spytam jeszcze: czasami pojawia się np. spis samych tytułów e-booków, które się ma w komputerze (bez plików) - jak oni to robią? chyba nie przepisują?
pozdrawiam serdecznie:)
Anka
PS. przepraszam, że zaśmiecam Wam forum takimi pytaniami, ale Wy na pewno znacie odpowiedź (nie wiem, gdzie to umieścić)
Jeśli teraz skasujesz “cc/main/main.pl.html” i dopiszesz: /20034/ lub /20045 (-> http://it.dominikanie.pl/20034/) pokazuje Ci się index z wykładami w danym roku - rewelacja:) prawda? ze strony głównej nie da się wejść do tego spisu. Pewnie jest więcej tego typu stron - jak je wyszukać? Jest również strona aktywistów, na której jeśli dopisze się “/ukryte” pokazują się filmy załadowane na tą stronę z “wątpliwymi prawami autorskimi”, również niedostępne ze strony głównej.
Strony “ukryte” podobne do tych /200034 wyszukasz w googlach wpisując np. “index of” nie są to żadne strony ukryte, a poprostu generowany przez Apache spis plików znajdujący się w katalogu (w podanym przypadku spis plików znajdujący się w katalogu 200034).