Strzałki ikon na pulpicie

Pewnie nikogo to, ale postanowiłem się podzielić informacją. Od dłuższego czasu korciła mnie chęć pozbycia się strzałek z ikon pulpitu (Windows 11). Są jakieś dziwne poradniki, sugerujące zmiany w rejestrze. Działają tylko doraźnie i kolejna większa poprawka od Microsoftu wszystko psuje. Długo szukałem sposobu na próżno, a tym czasem…

Darmowe narzędzie WinToys (do pobrania ze sklepu Microsoft Store) pozwala na łatwe pozbycie się strzałek.

• Ulepszenia - Pulpit - dezaktywacja „strzałek skrótów”
    tak - wiem, że to pierdoła.

Oczywiście aplikacja potrafi dużo, dużo więcej np. powrót do klasycznego menu kontekstowego znanego z Windows 10 - polecam sprawdzić.

Winaero Tweaker też takie coś posiada. Jest na DB.

nie napisałem, że to jedyne narzędzie, które to potrafi. Jedynie postanowiłem pochwalić się swoim odkryciem.

• Po pierwsze nie ufam programom, które w swojej nazwie mają Tweaker, FirstAid, Boost…
  • Po drugie to, że coś znajduje się w oficjalnym sklepie Microsoftu jest dla mnie sugestią, że program został zweryfikowany (podobnie jak Google Play Store)
  • Po trzecie program pozwala na dużo, dużo więcej np. ograniczyć reklamy, zadbanie o prywatność…
  • po czwarte wszystko po polsku

A ja nie ufałbym bezgranicznie takim sklepom. Ci sklepikarze musieli już usunąć mnóstwo oprogramowania ze swojej oferty bo znaleziono w nim szkodliwy kod.

…ale ktoś trzyma rękę na pulsie. Jest to sugestia! Co JEDNOZNACZNIE! oznacza, że nie jest to dla mnie ostateczny wyznacznik.

Na bank dużo więcej warta niż to, że coś znajduje się w bazie DP.

• Po pierwsze odnoszę wrażenie, że wyżej wymieniony portal po prostu wrzuca co mu wygodne, zero weryfikacji.
  • Po drugie jak ktoś zapłaci to i dodatkowo będzie promowany (do tej pory jednym z najczęściej pobieranych programów jest ALLPlayer)

Stosowałem trik z pustymi ikonami.
Działał fajnie, ale po jakiejś aktualizacji systemu trzeba było to powtarzać.

…powtarzać, albo przywracać rejestr do domyślnej wersji. W obu przypadkach trzeba pamiętać dokładne ścieżki kluczy, które się zmieniało i zmiany jakie się wprowadzało.

Tu jak coś, po aktualizacji, przestanie działać po prostu odznaczę opcję. Łatwe do zapamiętania i proste w przywróceniu do opcji domyslnej.

Pewnie na seven forums jest instrukcja:

https://www.sevenforums.com/tutorials/3606-shortcut-arrow-change-remove-restore.html

Jedynie lipa, że linki do plików są obecnie za login wallem - można obejść z pomocą web.archive.org (kopie starsze niż 2020 rok) lub użyć plików dla Windows 8/10/11 (zazwyczaj zmienia się tylko komentarz a nie sposób modyfikacji rejestru)

https://www.tenforums.com/tutorials/8974-shortcut-arrow-icon-change-remove-restore-windows-10-a.html

Pliki można wrzucić na kilka swoich hostingów, na wypadek awarii zagranicznych for lub nośników w domu.

Błagam Cię nie proponuj archiwalnych trików. Każda większa aktualizacja Windows powodowała u mnie dziwne problemy (z resztą nie tylko u mnie). Sposób, który działał w poniedziałek najdalej w środę już był nieaktualny…

…a ty mi wyskakujesz z poradami z roku 2020 - błagam Cię!

Działa cały czas za to metoda usunięcia podpisów pod ikonkami.

Ale już strzałki się pierniczą co jakiś czas.

Wszystkie programy likwidujace strzałki w skrótach w Win 11 sa powiazane z Rejestrem.
Nieraz w Rejestrze nie ma kluczy więc trzeba je sobie utworzyć i w nich wstawic właściwe wartosci.
Ponieważ Win 11 jest jak dotąd wersją alfa ( tak jak Win 10 przez pięć lat) to jeszcze sporo tego rodzaju zjawisk polegajacych na kasacji zmian które wprowadziłes, będzie rzecza normalną
Mimo wszystko lepiej zagladac tu niz korzystać z aplikacji które i tak wykorzystuja tę technikę zmian ale nie wiadomo co jedszcze wstawiaja.

https://www.elevenforum.com/t/remove-shortcut-arrow-icon-in-windows-11.3814/

P.S.
Czytaj całosć.

W Windows 10, również po niektórych aktualizacjach strzałki wracają co jakiś czas nawet obecnie.
Wystarczy ponownie uruchamiać plik .reg, ale to stało się upierdliwe, bo na niektórych znikały a na innych nie z jakiegoś powodu.

@cyngiel_1 pobrałem dużą aktualizację (KB5046740) zero problemów ze strzałkami, także WinToys póki co jeden zero.

Co do Twoich ikon bez nazw to nawet się zastanawiałem. Ładnie wygląda taki schludny pulpit. Tyle, że wyklucza on go z optymalizacji pracy. Teraz gdy pracuję np. z dokumentem, by wszystko mieć pod ręką pliki potrzebne umieszczam na pulpicie. Po usunięciu nazw ta funkcja zostanie bardzo okaleczona.

To znaczy nazwy usuwasz tylko na ikonkach stałych na pulpicie wszystkie, które umieszczasz „z lotu” na pulpit dla wygody, są normalnie z podpisami.
Ale oczywiście, że system najważniejsze, aby był dla każdego w pierwszej mierze wygodny a dopiero potem „wyglądający”.

Źle zrozumiałem. Ty usunąłeś każdej ikonie osobno podpis? W takim razie ma to więcej sensu…

…przy większym ekranie jakoś tak pusto bez podpisów ikon, ale może kiedyś.