Strzałki ikon na pulpicie

Pewnie nikogo to, ale postanowiłem się podzielić informacją. Od dłuższego czasu korciła mnie chęć pozbycia się strzałek z ikon pulpitu (Windows 11). Są jakieś dziwne poradniki, sugerujące zmiany w rejestrze. Działają tylko doraźnie i kolejna większa poprawka od Microsoftu wszystko psuje. Długo szukałem sposobu na próżno, a tym czasem…

Darmowe narzędzie WinToys (do pobrania ze sklepu Microsoft Store) pozwala na łatwe pozbycie się strzałek.

• Ulepszenia - Pulpit - dezaktywacja „strzałek skrótów”
    tak - wiem, że to pierdoła.

Oczywiście aplikacja potrafi dużo, dużo więcej np. powrót do klasycznego menu kontekstowego znanego z Windows 10 - polecam sprawdzić.

Winaero Tweaker też takie coś posiada. Jest na DB.

nie napisałem, że to jedyne narzędzie, które to potrafi. Jedynie postanowiłem pochwalić się swoim odkryciem.

• Po pierwsze nie ufam programom, które w swojej nazwie mają Tweaker, FirstAid, Boost…
  • Po drugie to, że coś znajduje się w oficjalnym sklepie Microsoftu jest dla mnie sugestią, że program został zweryfikowany (podobnie jak Google Play Store)
  • Po trzecie program pozwala na dużo, dużo więcej np. ograniczyć reklamy, zadbanie o prywatność…
  • po czwarte wszystko po polsku

A ja nie ufałbym bezgranicznie takim sklepom. Ci sklepikarze musieli już usunąć mnóstwo oprogramowania ze swojej oferty bo znaleziono w nim szkodliwy kod.

…ale ktoś trzyma rękę na pulsie. Jest to sugestia! Co JEDNOZNACZNIE! oznacza, że nie jest to dla mnie ostateczny wyznacznik.

Na bank dużo więcej warta niż to, że coś znajduje się w bazie DP.

• Po pierwsze odnoszę wrażenie, że wyżej wymieniony portal po prostu wrzuca co mu wygodne, zero weryfikacji.
  • Po drugie jak ktoś zapłaci to i dodatkowo będzie promowany (do tej pory jednym z najczęściej pobieranych programów jest ALLPlayer)

Stosowałem trik z pustymi ikonami.
Działał fajnie, ale po jakiejś aktualizacji systemu trzeba było to powtarzać.

…powtarzać, albo przywracać rejestr do domyślnej wersji. W obu przypadkach trzeba pamiętać dokładne ścieżki kluczy, które się zmieniało i zmiany jakie się wprowadzało.

Tu jak coś, po aktualizacji, przestanie działać po prostu odznaczę opcję. Łatwe do zapamiętania i proste w przywróceniu do opcji domyslnej.