Pewnie nikogo to, ale postanowiłem się podzielić informacją. Od dłuższego czasu korciła mnie chęć pozbycia się strzałek z ikon pulpitu (Windows 11). Są jakieś dziwne poradniki, sugerujące zmiany w rejestrze. Działają tylko doraźnie i kolejna większa poprawka od Microsoftu wszystko psuje. Długo szukałem sposobu na próżno, a tym czasem…
Darmowe narzędzie WinToys (do pobrania ze sklepu Microsoft Store) pozwala na łatwe pozbycie się strzałek.
Ulepszenia - Pulpit - dezaktywacja „strzałek skrótów” tak - wiem, że to pierdoła.
Oczywiście aplikacja potrafi dużo, dużo więcej np. powrót do klasycznego menu kontekstowego znanego z Windows 10 - polecam sprawdzić.
nie napisałem, że to jedyne narzędzie, które to potrafi. Jedynie postanowiłem pochwalić się swoim odkryciem.
Po pierwsze nie ufam programom, które w swojej nazwie mają Tweaker, FirstAid, Boost…
Po drugie to, że coś znajduje się w oficjalnym sklepie Microsoftu jest dla mnie sugestią, że program został zweryfikowany (podobnie jak Google Play Store)
Po trzecie program pozwala na dużo, dużo więcej np. ograniczyć reklamy, zadbanie o prywatność…
A ja nie ufałbym bezgranicznie takim sklepom. Ci sklepikarze musieli już usunąć mnóstwo oprogramowania ze swojej oferty bo znaleziono w nim szkodliwy kod.
…powtarzać, albo przywracać rejestr do domyślnej wersji. W obu przypadkach trzeba pamiętać dokładne ścieżki kluczy, które się zmieniało i zmiany jakie się wprowadzało.
Tu jak coś, po aktualizacji, przestanie działać po prostu odznaczę opcję. Łatwe do zapamiętania i proste w przywróceniu do opcji domyslnej.