Studia - kierunek: "Inżynieria oprogramowania" - parę pytań

Witam, nadszedł czas na wybór uczelni. Jedyne co wiem, to to, że będzie to coś związanego z informatyką. Chciałbym, aby było to programowanie i wszystkie aspekty z nim związane, mimo, że to najtrudniejszy (bądź jeden z trudniejszych) kierunek.

Wiele można w sieci wyczytać o całym w/w zagadnieniu, wile również o wymaganiach, ale chciałbym aby odpowiedziały doświadczone i obeznane w temacie osoby, które same przeszły przez proceder kształcenia w tym kierunku :slight_smile:

Moje podstawowe pytanie: Jak ma się matematyka, której uczyłem się od podstawówki przez gimnazjum, aż do końca liceum do kierunku “Inżynieria oprogramowania/programowanie”? Czy matematyka ma wiele wspólnego z tym kierunkiem?

Ja jestem na drugim roku Informatyki, mam zamiar wybrać specjalność “Inżynierii oprogramowania” , co do matematyki, to nie jest najgorzej, co prawda trzeba co nieco wiedzieć ale da się przetrwać i naprawdę nie jest strasznie jak mogło by się wydawać, jest nieco nowych rzeczy których nie było ( przynajmniej w moim przypadku w liceum) ale nie jest tego dużo,poza tym przedmioty “bardziej matematyczne” są na I roku (i trochę w trzecim semestrze) potem już jest jej zdecydowanie mniej.

Hmm , też jestem na drugim roku studiów o specjalności IO.Jakby sie mogło wydawać ze jest to ściśle związane z programowaniem i zagadnieniami z tymi związanymi to akurat tak nie jest. Inżynieria Oprogramowania ma na celu projektowanie oprogramowania.Diagramy , UML , Zapotrzebowania etc itp jest to jakby myśl przewodnia tego kierunku , Programowania jest wiele ale kierunek ten jest nastawiony na projektowanie;)Przynajmniej jest tak na mojej uczelni.

Jeśli matematyka nie jest ściśle powiązana z programowaniem i “jego pochodnymi” to super. A jak najlepiej można się przygotować do wybranego kierunku jeszcze przed naborem? Żeby przychodząc na studia posiadać już najbardziej podstawową wiedzę i łatwiej oraz szybciej móc przyswajać nowe wiadomości? Czy warto w ogóle robić coś na własną rękę, kupić jakąś książkę, lub coś takiego?

Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam.

Czy matematyka ma wiele wspólnego z programowaniem, to raczej inna rzecz. Natomiast ze studiami informatycznymi ma, bo dużo jej jest w programie.

Ilość matematyki na jest podobna dla każdej specjalności, bo przedmioty matematyczne są raczej podstawowe dla wszystkich: programistów, sieciowców, multimediowców, bazodanowców, itd. Przez matematykę trzeba przebrnąć, a dopiero później wybiera się specjalizację.

Przedmioty te, to (tak się nazywały u mnie):

1. Algebra

2. Analiza

3. Matematyka dyskretna

4. Statystyka i probablistyka

5. Metody numeryczne

6. Badania operacyjne

7. No i oczywiście logika, która jest chyba na każdym kierunku studiów :slight_smile:

Do tego matematyka (tzn. ta już nabyta na studiach) przydaje się bardzo na wszelkiego rodzaju przedmiotach związanych z elektroniką, miernictwem, układami, sygnałami, a ich też jest kilka. Na wielu innych przedmiotach nieco mniej, jak to w życiu :slight_smile:

Czy jest ta matematyka jest trudna? Zależy od uczelni (na prywatnych zazwyczaj jest łatwiejsza - to ich duży plus), oraz od wykładowcy, zresztą jak wszystko na studiach :wink: Więc o to pytać lepiej tych, którzy studiują, lub skończyli już uczelnię, na którą się wybierasz.

Co do nauki - wszystkich przedmiotów ze studiów informatycznych, możesz nauczyć się stąd: http://osilek.mimuw.edu.pl/

Powodzenia :slight_smile:

U mnie było podobnie, tyle że metod numerycznych i badan operacyjnych nie miałem

Ja studiuje na prywatnej uczelni i tak jak pisał poprzednik, wydaje mi sie że nie jest trudno, i zgadzam się również że “dobry” prowadzący może bardzo pomóc :slight_smile:

Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi :slight_smile: W razie czego, proszę o kontynuowanie tematu przez użytkowników, którzy mają jeszcze coś do powiedzenia. Pozdrawiam.

A! Jeszcze jedno - zapomniałem o najważniejszym - fizyce. Wszak matematyka jest narzędziem fizyki.

Więcej, gdy pójdę na II stopień :slight_smile: