Myślę że to dobry dział do umieszczenia tego tematu. Co prawda jestem dopiero po I klasie LO ale chciałbym pewne rzeczy wiedzieć już teraz, a na stronach poszczególnych uczelni czasem brakuje informacji.
Czym się różnią studia wieczorowe od zaocznych ??
Co decyduje o przyjęciu na studia wieczorowe bądź zaoczne - wynik matury czy sama kolejność zgłoszeń(składania papierów)
Na ile kierunków maksymalnie możemy złożyć papiery(do LO można było max 3 podania złożyć a jak jest ze studiami) ??
Zapewne dla części z was moje pytania mogą wydawać się śmieszne, ale mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto na nie odpowie
wieczorowe jak nazwa wskazuje powinny odbywać się popołudniami w tygodniu - tak byś mógł w godzinach porannych pracować, jednak w wielu przypadkach mają one jedynie taką nazwę, a zajęcia odbywają się razem ze studiami dziennymi.
zaoczne (czyli niestacjonarne) odbywają się najczęsciej co drugi weekend (sobota i niedziela, rzadziej piątek i trwają często w godz. od 8 do 20)
studia zaoczne i wieczorowe są platne.
o przyjęciu na zaoczne, wieczorowe najczęściej decyduje kolejnośc zgłoszeń (rzadziej wyniki z matury) gdyż chętnych na tym trybie na ogół jest mniej niż miejsc - do tego często są nabory nawet jeszcze późnym wrześniem,
a możesz składać na ile chcesz, w końcu za każde złożenie płacisz oplatę rekrutacyjną (nie wiem dokładnie ile teraz było chyba ok 80zł za kierunek)
tak dokładnie jesli chodzi o przedmioty na maturze i kierunki studiów zaocznych to jest w sumie dowolność co nie zmienia faktu, że lepiej zdawać to co jest pokrewne do kierunku na który zamierzasz iść…
Na zaocznych nie ma zajęć z W-F.Na dziennych to zależy jaka uczelnia np. na Uniwersytecie masz do wyboru np. piłka nożna, koszykówka, strzelanie, taniec, siłownia, basen itd.
Z tego co widzę to jeśli chodzi o uczelnie państwowe - studia zaoczne, to są wytyczne co do przedmiotów zdawanych na maturze, natomiast jeśli chodzi o prywatne to decyduje kolejność zgłoszeń…
tak masz rację, nie mniej jednak często jest tak że zdając np. WOS na maturze możesz się dostać na dzienną Fizykę - dlaczego?? bo jest to trudny i mało popularny kierunek
To znaczy, że np jak składałbym papiery przed maturą na socjologie dzienna i bym się nie dostał, a byłyby miejsca załóżmy na administracji dziennej w dodatkowej rekrutacji czy nawet informatyce(dziennej), to mógłbym studiować teoretycznie wszędzie tam gdzie są miejsca niezależnie od zdawanych przedmiotów. Rozumiem że wtedy już nie obowiązują progi punktowe ?