Studia - pytania licealisty

Myślę że to dobry dział do umieszczenia tego tematu. Co prawda jestem dopiero po I klasie LO ale chciałbym pewne rzeczy wiedzieć już teraz, a na stronach poszczególnych uczelni czasem brakuje informacji.

1. Czym się różnią studia wieczorowe od zaocznych ??

2. Co decyduje o przyjęciu na studia wieczorowe bądź zaoczne - wynik matury czy sama kolejność zgłoszeń(składania papierów)

3. Na ile kierunków maksymalnie możemy złożyć papiery(do LO można było max 3 podania złożyć a jak jest ze studiami) ??

Zapewne dla części z was moje pytania mogą wydawać się śmieszne, ale mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto na nie odpowie

Pozdrawiam :slight_smile:

wieczorowe jak nazwa wskazuje powinny odbywać się popołudniami w tygodniu - tak byś mógł w godzinach porannych pracować, jednak w wielu przypadkach mają one jedynie taką nazwę, a zajęcia odbywają się razem ze studiami dziennymi.

zaoczne (czyli niestacjonarne) odbywają się najczęsciej co drugi weekend (sobota i niedziela, rzadziej piątek i trwają często w godz. od 8 do 20)

studia zaoczne i wieczorowe są platne.

o przyjęciu na zaoczne, wieczorowe najczęściej decyduje kolejnośc zgłoszeń (rzadziej wyniki z matury) gdyż chętnych na tym trybie na ogół jest mniej niż miejsc - do tego często są nabory nawet jeszcze późnym wrześniem,

a możesz składać na ile chcesz, w końcu za każde złożenie płacisz oplatę rekrutacyjną (nie wiem dokładnie ile teraz było chyba ok 80zł za kierunek)

Rozumiem, że bez względu na to jakie przedmioty zdaje na maturze mogę zarówno dostać sie np. na dziennikarstwo czy ekonomię (zaocznie) ??

tak dokładnie jesli chodzi o przedmioty na maturze i kierunki studiów zaocznych to jest w sumie dowolność co nie zmienia faktu, że lepiej zdawać to co jest pokrewne do kierunku na który zamierzasz iść…

Mam jeszcze 2 pytania.

1. Jak wygląda wf na studiach dziennych?? Czy jest na podobnych zasadach co w normalnej szkole( sprawdziany z biegów itd.)

2. W jakiej formie jest wf na studiach zaocznych, bo raczej nie w takiej samej jak na dziennych

Na zaocznych nie ma zajęć z W-F.Na dziennych to zależy jaka uczelnia np. na Uniwersytecie masz do wyboru np. piłka nożna, koszykówka, strzelanie, taniec, siłownia, basen itd.

Z tego co widzę to jeśli chodzi o uczelnie państwowe - studia zaoczne, to są wytyczne co do przedmiotów zdawanych na maturze, natomiast jeśli chodzi o prywatne to decyduje kolejność zgłoszeń…

Zgadza się :!:

tak masz rację, nie mniej jednak często jest tak że zdając np. WOS na maturze możesz się dostać na dzienną Fizykę - dlaczego?? bo jest to trudny i mało popularny kierunek

http://warszawa.naszemiasto.pl/wydarzenia/1033562.html

z tym że później się utrzymać na takim kierunku (po wosie) nie jest łatwo.

w dodatkowych naborach już nie interesuje nikogo co zdawałeś na maturze.

To znaczy, że np jak składałbym papiery przed maturą na socjologie dzienna i bym się nie dostał, a byłyby miejsca załóżmy na administracji dziennej w dodatkowej rekrutacji czy nawet informatyce(dziennej), to mógłbym studiować teoretycznie wszędzie tam gdzie są miejsca niezależnie od zdawanych przedmiotów. Rozumiem że wtedy już nie obowiązują progi punktowe ?