Stworzenie własnego portalu - od czego zacząć?

Witam, mam dość mało konkretne pytanie, a mianowicie wpadliśmy ze znajomymi na pomysł stworzenia na własny użytek takiego portalu w stylu filmweb, tzn bazę filmów, książek, muzyki, ot tak żeby pamiętać co dobrego obejrzeliśmy/przeczytaliśmy. Ma to wyglądać tak:

• kilku użytkowników stworzonych ręcznie (nie potrzeba możliwości rejestracji, bo to tylko dla małego grona)

• dla każdego możliwość dodawania kolejnych pozycji książek/filmów/muzyki i oceniania ich powiedzmy w skali 1-5

• możliwość dodawania komentarzy

Właściwie to tyle na wstępie, pewnie z czasem jeżeli uda mi się już zrobić to, będę rozbudowywał o kolejne funkcje (traktuję to jako formę nauki).

Problem w tym, że na dzień dzisiejszy ogarniam tylko html/css, ale dość szybko się uczę, tylko muszę wiedzieć czego :slight_smile:

Więc pytanie brzmi co muszę umieć żeby zrobić taki portal? Ewentualne linki do kursów/szablonów/skryptów mile widziane

Pozdrawiam

Co musisz umieć? Jakąś technologię do backendu - może Ruby, może PHP, ASP.NET, JavaEE - czyli ogólnie programowanie. Plus jeszcze przydałoby się ogarnąć bazy danych, SQL’a, zagadnienia związane z bezpieczeństwem. Tak na oko - z 5 lat nauki dla laika.

Najprościej: PHP+MySQL.

Wystarczy umieć szukać, zainstaluj se jakiś cms np drupal i wszystko będzie na zasadzie kopiuj / zainstaluj.

Podstawowe pytanie to jest: Gdzie to ma być postawione? Formalnie trzeba kupić domenę i hosting - można szukać darmowych. Kupina domena i hosting jest wolna od reklam itp. Np http://linuxpl.com/ lub wiele innych

A co do wiedzy to uczyć się trzeba do śmierci :slight_smile:

hosting mam, domenę będę musiał kupić ale to na razie najmniejszy problem :stuck_out_tongue_winking_eye:

Drobok właśnie na taką odpowiedź liczyłem po cichu :stuck_out_tongue_winking_eye: o cmsach za dużo nie wiem, ale poczytam coś o tym drupalu i mam nadzieję że to jest łatwe do ogarnięcia :slight_smile:

Jest, na necie pełno jest poradników. Zaczynasz wpisując w google nazwę cms’a, ściągasz, wrzucasz na ftp, wchodzisz w adres powiązany z ftp i klikając wszystko ustawiasz :slight_smile:

A potem jak chcesz osiągnąć coś konkretnego wpisujesz w google nazwę cms’a z krótkim opisem. A jak nie znajdziesz piszesz na dp :slight_smile: