Chciałem zapytac, czy moj plik style.css jest dobrze napisany dla działu download, w ktorym ma sie wyswietlac ikonka
I znowu ten kod Osobiście uważam że masz za dużo tych samych stylów. Po co pisać dwa razy
ul#xxxi li{
background:xxxxxxxx;
color:#333333;
list-style:none;
margin-bottom:5px;
padding:5px 5px 5px 22px;
}
Skoro można zastąpić to jedna klasą a tła wstawić do innej(w końcu element może dziedziczyć wiele parametrów). A co to da? To że zmiana jednego parametru będzie dziedziczona przez wiele elementów. Tak samo tutaj
ul#linki{
color: #333333;
margin:0;
padding:0;
}
ul#url{
color: #333333;
}
Po co to ‘rozdrabniać’ skoro jest to to samo. Lepiej to połączyć pod jedną klasę. Reasumując napisz jedną podstawową klasę dla tego typu wypunktowań a osobne dla określenia specyficznych parametrów dla innych działów(faq, download itp.).
A czy da się inaczej wypozycjonować te ikonki(inny kod) - a pewno się da tylko po co skoro to rozwiązanie działa poprawnie.
Może,tak.Pokombinuj:
#linki{ background:url("/images/znak_zap.gif") no-repeat 4px 6px #4684C1;
}
#linki li{
margin-bottom:5px;text-decoration:none; color: #333333;
}
#linki li a:hover {text-decoration:none;
color:red;
}
#url{background:url("/images/folder.gif") no-repeat 4px 6px #4684C1;
}
#url li{
color:#333333;
margin-bottom:5px;text-decoration:none;color: #333333;
}
#url li a:hover {text-decoration:none;
color:red;
}
batmomobil możesz sobie to odpalić na kompie a efekt końcowy porównać z podstawową wersją tego kodu(zakładam że autor nie chce ruszać ikonek dla których style były pisane w innym temacie) a jest między nimi zasadnicza różnica.
mario@ powiem Ci, że masz racje iż faktycznie jest za dużo tych samych stylów. Jednak nie potrafie sobie jakos z tym zabardzo poradzic, tak jak napisales żeby zastąpić to jedna klasą a tła wstawić do innej. Fakt, byłoby tak lepiej i jeśli moglbys mi pomoc jakos w tej sprawie to bylbym Ci wdzieczny. Jakby mogl wygladac moj plik style.css dla tych klas, tak by było dobrze ?Bardzo Cie prosze o pomoc w tej sprawie,
Przykładowo całość może wyglądać tak
-
ser
-
2
-
3
-
4
-
1
-
2
-
ser
-
4
[/code]
Można by także napisać dwie osobne klasy(łącząc ich cechy wspólne) ale to rozwiązanie też spełnia swoje zadanie.
a z pliku style.css to co mam to mam wykasowac to co tyczy sie tych stylow mario@ ?
Tak, cała zawartość tego pliku ma wyglądać tak(oczywiście mówię o wykasowaniu z niego stylów dla tych wypunktowań):
/* podstawowa klasa */
ul.wypunktowania {color:#333333;margin:0;padding:0;}
ul.wypunktowania li {list-style:none;margin-bottom:5px;padding:5px 5px 5px 22px;}
ul.wypunktowania a {font-weight:bold;text-decoration:none;color:#000;}
ul.wypunktowania a:hover {color:#ff0000;}
ul.wypunktowania span {font-size: 13px;}
ul.wypunktowania .even {background-color:#86AED7;}
/* ustawienia dla dzialow */
ul.wypunktowaniaDownload li {background:url("/images/nazwa_grafiki.gif") #4684C1 4px 6px no-repeat;}
ul.wypunktowaniaFAQ li {background:url("/images/nazwa_grafiki.gif") #4684C1 4px 6px no-repeat;}
Następnie np. w dziale download dla
- zamiast id=“url” piszesz class=“wypunktowania wypunktowaniaDownload” itd.
mario@ dzięki srokrotne za pomoc, teraz mi działa i jest dobrze. Dziękuje.