Style.css dla działu download


(Darom82) #1

Chciałem zapytac, czy moj plik style.css jest dobrze napisany dla działu download, w ktorym ma sie wyswietlac ikonka folder.gif


(mario@) #2

I znowu ten kod :wink: Osobiście uważam że masz za dużo tych samych stylów. Po co pisać dwa razy

ul#xxxi li{

   background:xxxxxxxx;

   color:#333333;

   list-style:none;

   margin-bottom:5px;

   padding:5px 5px 5px 22px;

}

Skoro można zastąpić to jedna klasą a tła wstawić do innej(w końcu element może dziedziczyć wiele parametrów). A co to da? To że zmiana jednego parametru będzie dziedziczona przez wiele elementów. Tak samo tutaj

ul#linki{

   color: #333333;

   margin:0;

   padding:0;

}

ul#url{

   color: #333333;

   margin:0;

   padding:0;

}

Po co to 'rozdrabniać' skoro jest to to samo. Lepiej to połączyć pod jedną klasę. Reasumując napisz jedną podstawową klasę dla tego typu wypunktowań a osobne dla określenia specyficznych parametrów dla innych działów(faq, download itp.).

A czy da się inaczej wypozycjonować te ikonki(inny kod) - a pewno się da tylko po co skoro to rozwiązanie działa poprawnie.


(batmomobil) #3

Może,tak.Pokombinuj:

#linki{ background:url("/images/znak_zap.gif") no-repeat 4px 6px #4684C1;  

    margin:0;

   padding:0;

}

#linki li{

    list-style:none;

   margin-bottom:5px;text-decoration:none; color: #333333;

   padding:5px 5px 5px 22px;

}


#linki li a:hover {text-decoration:none; 

    color:red;

}


#url{background:url("/images/folder.gif") no-repeat 4px 6px #4684C1;

   margin:0;

   padding:0;

}

#url li{

   color:#333333;

   list-style:none;

   margin-bottom:5px;text-decoration:none;color: #333333; 

   padding:5px 5px 5px 22px;

}

#url li a:hover {text-decoration:none;

    color:red;

}

(mario@) #4

batmomobil możesz sobie to odpalić na kompie a efekt końcowy porównać z podstawową wersją tego kodu(zakładam że autor nie chce ruszać ikonek dla których style były pisane w innym temacie) a jest między nimi zasadnicza różnica.


(Darom82) #5

mario@ powiem Ci, że masz racje iż faktycznie jest za dużo tych samych stylów. Jednak nie potrafie sobie jakos z tym zabardzo poradzic, tak jak napisales żeby zastąpić to jedna klasą a tła wstawić do innej. Fakt, byłoby tak lepiej i jeśli moglbys mi pomoc jakos w tej sprawie to bylbym Ci wdzieczny. Jakby mogl wygladac moj plik style.css dla tych klas, tak by było dobrze ?Bardzo Cie prosze o pomoc w tej sprawie,


(mario@) #6

Przykładowo całość może wyglądać tak

  • ser
  • 2
  • 3
  • 4

  • 1

  • 2
  • ser
  • 4
    [/code]

Można by także napisać dwie osobne klasy(łącząc ich cechy wspólne) ale to rozwiązanie też spełnia swoje zadanie.


(Darom82) #7

a z pliku style.css to co mam to mam wykasowac to co tyczy sie tych stylow mario@ ?


(mario@) #8

Tak, cała zawartość tego pliku ma wyglądać tak(oczywiście mówię o wykasowaniu z niego stylów dla tych wypunktowań):

/* podstawowa klasa */

ul.wypunktowania {color:#333333;margin:0;padding:0;}

ul.wypunktowania li {list-style:none;margin-bottom:5px;padding:5px 5px 5px 22px;}

ul.wypunktowania a {font-weight:bold;text-decoration:none;color:#000;}

ul.wypunktowania a:hover {color:#ff0000;}

ul.wypunktowania span {font-size: 13px;}

ul.wypunktowania .even {background-color:#86AED7;}

/* ustawienia dla dzialow */

ul.wypunktowaniaDownload li {background:url("/images/nazwa_grafiki.gif") #4684C1 4px 6px no-repeat;}

ul.wypunktowaniaFAQ li {background:url("/images/nazwa_grafiki.gif") #4684C1 4px 6px no-repeat;}

Następnie np. w dziale download dla

  • zamiast id="url" piszesz class="wypunktowania wypunktowaniaDownload" itd.

(Darom82) #9

mario@ dzięki srokrotne za pomoc, teraz mi działa i jest dobrze. Dziękuje.