hoho widzę ze temat nabrał nowych kolorów pod moją nieobecność 
moze najpierw o firmach, bo kilka nazw się posypało.
Otóz firma Voice Kraft jest grubo przereklamowana przez niektórych tu aktywnych w temacie. Miałem kiedyś woofer od v-k (model 880) - nie spotkałem się jeszcze z czymś takim - po prostu nie dało się go ustawić, zeby dało się tego normalnie słuchać - po tygodniu go sprzedałem. Teraz mam Kode SW1000 i jak dla mnie to idealne rozwiązanie. Swoich czasów grał znakomicie z 2 frontami kody AV702, teraz gra u mnie z JBL ES 80 - kolumnami które na prawde mają ogromny potencjał i nie ma tu takiego efektu że kolumna zagłusza subwoofer. Wierzcie mi że słychać go WYRAŹNIE przy każdym poziomie głośności. Także polecam serdecznie.
Firma STX - miałem okazje słuchać tylko 2 efektowych w zestawie z mocnym sprzętem, także ciężko mi tu ocenić, ale właściciel chwalił je sobie.
Koda - ogromny szacunek dla tej firmy - jakościowo ta polska firma dorównuje JBL, co do dźwięku też bez większych zastżeń - góra wyraźna i czysta, średnie tony bardzo efektywne, dół mocny i dynamiczny - podkreślam tu od razu, że tyczy się to wszystkich modeli Kody, bo gdy kupowałem swój sprzęt, spędziłem długie godziny, żeby odsłuchać w salonie jak to w rzeczywistości brzmi - w tej kategorii cenowej, nie dostaniecie nic lepszego.
Tonsil - co tu dużo mówić, gdy słyszy się idealny dźwięk z 20-letnich kolumn? Powiem tyle - ten sprzęt zadziwi każdego =D>
Klopas - jeśli nie masz teraz kasy to jedynym sensownym rozwiązaniem jest kompletowanie sprzętu - najpierw wzmacniacz i kolumny, potem dopiero subwoofer - ponieważ nie jest on tak niezbędny jak Ci sie wydaje. Dobre kolumny i odpowiedni wzmacniacz wystarczą żeby ustawić to na zadowalającym poziomie odsłuchu z głębokim i nawet “przesadzonym” bassem.
Lepiej dołożyć do tych kolumn i myśle że będziesz zadowolony z zestawu. Woofer dokupisz później, ale na nim nie opłaca się oszczędzać, bo żeby osiągnąć dobry efekt musisz wydać na niego te 500zł. Unikaj wooferów od kina domowego, czy też od zestawów komputerowych - to się nie sprawdzi.