SuperBar w Windows 7-dodajemy funkcję wyświetlania stosów

Więc Mac os X ma stosy na docku, my też możemy je mieć na docku. Jednak jeżeli ktoś ma Windows 7, może te funkcję przenieś do SuperBara. Będzie to funkcjonalniejsze, nie trzeba do tego żadnego docka-co za tym idzie? Stosy zjedzą nam ok 500kb (To jest pół megabajta!) pamięci RAM. Jednym słowem- Ruszyły by nawet na bardzo słabym kompie.

Zaczynajmy!

1. Zacznijmy od pobrania malutkiej aplikacji, StandaloneStack, która nie wymaga instalacji, POBIERZ

2.Zawartość paczki wypakuj do dowolnej lokalizacji na dysku twardym.

3.Po wypakowaniu, kliknij prawym przyciskiem myszki na program StandaloneStack i z menu kontekstowego wybierz Utwórz skrót.

4.Kiedy zobaczysz skrót aplikacji, kliknij prawym przyciskiem myszki i z menu kontekstowego wybierz Właściwości.

1. Następnie edytuj pozycję Element Docelowy - jest tam lokalizacja, np. E:\Stosy\StandaloneStack.exe musimy wyedytować ten wpis dodając na samym końcu dowolną nazwę stosu, np. gdy nazwa to: Programy, to wpis: E:\Stosy\StandaloneStack.exe “Programy”

6.Teraz metodą “przeciągnij i upuść” dodajemy nasza ikonkę do SuperBara.

1. Klikamy na nowo skopiowaną ikonkę, i powinniśmy ujrzeć takie okno:

beztytuujgysjc.th.jpg

W tym oknie edytujemy tylko (!):

Folder - tu wybieramy, jaka lokalizacja ma być pokazywana w stosie.

8.Klikamy OK w tym oknie.

9.Teraz przetestujmy działanie staosu! Klikamy na ikonę stosu (taka żółta gwiazda). W kilka sekund naszym oczom powinien ukazać się stos ikon.

To tyle-wstępnie skonfigurowaliśmy nasz stos.

Jednak co wtedy, kiedy chcesz dodać jakąś ikonkę?

Klikasz na stos, następnie klikasz “Open Folder” i w tym folderze wrzucasz dodatkowe ikonki, zamykasz i już :slight_smile:

A może chcemy zmienić folder stosu?

Tu jest chwyt ;-). Wciskamy i trzymamy SHIFT i klikamy na ikonkę stosu, powinno nam się ukazać okno, takie jak wyżej. Zmieniamy Folder jak wcześniej i klikamy OK.

A co jeżeli nie otwierają nam się stosy?

Jeszcze raz przeanalizuj wszystkie kroki. Nie pomogło? Wejdź w lokalizację programu, i kliknij:

run_this_if_you_cant_open_shortcuts.reg

Kliknij TAK, a następnie OK.

A co, jeżeli chcę dodać kilka stosów do SuperBara?

No tu też jest chwyt :-). SuperBar jest “inteligenty”. Zmiana ikon stosu, nazw nic nie daje, ponieważ on wykrywa, że taka ikonka już jest przypięta do paska. Wtedy musimy skopiować cały program StandaloneStack do innej lokalizacji i w nowej lokalizacji zrobić stos. Wtedy bez problemu SuperBar przyjmie 2 stosy.

Wydaje mi sie, że opisałem wszystko, jednak jeżeli o czymś zapomniałem i macie do mnie jakieś pytanie, problemy związane z tym programem i stosami, prosze na PW.

Wyrażam zgodę na kopiowanie, jednak przy kopiowaniu proszę dopisać, kto jest autorem poradnika i napisać mi na PW, z informacją, o skopiowaniu.