Surface Laptop 3 przegrzewanie na zasilaczu

Witam wszystkich,

od niedawna w celach biznesowych zakupiłem Surface’a Laptop 3. Pytanie mam czy to normalna sprawa, że przy podłączonej ładowarce grzeje się nieporównywalnie do działania na baterii? Na baterii totalny luz, a przy podłączonej ładowarce włączają się wiatraki nawet przy delikatnym obciążaniu lapka. Plany zasilania sprawdzone, mam go parę dni - wirusów też nie powinno być. Nie wiem może są jakieś boosty intela?
Ktoś miał do czynienia z tym sprzętem wcześniej?

Ponad 40 dB na obciążeniu, temp. w tym rosną na zasilaczu do 85 dla CPU, więc zrzuca taktowanie do 2.6 i utrzymuje jakieś 75. Na luzie masz poniżej 30dB. Obudowa dochodzi do 43 stopni.
To niezłe wyniki jak na taką konstrukcję. Czy jak jest naładowany na maksa, to też tak jest?
Zobacz sobie jeszcze jak obciążenie CPU.

Niezależnie czy w pełni naładowany czy nie. Dziwna sprawa bo obciążenie procesora jest tu i tu takie same, tak jakby temp. baterii przez ładowanie rosła i przekraczała próg X stopni, które załącza mocniej wiatraki, nie wiem może przez obudowę przechodzi ciepło i podnosi do góry właśnie na procku? Zaktualizowałem wszystko na intelu, ale nic się nie zmieniło. I nie wiem czy tylko ja tak mam czy po prostu ten typ tak ma :slight_smile:

Zauważyłem też że na płaskim stałym gruncie różnica jest nieco mniejsza. Jakby faktycznie nagrzewanie się baterii miało wpływ na wiatraki, ale kurde szanujmy się, praca na tylko office word z laptopem na kolanach nie powinna załączać wiatraków.

Nagrzewanie baterii ma jak najbardziej wpływ, zobacz jak się w pełni naładuje jak będzie.

Niezależnie tak jak napisałem wyżej, może być 10% na baterii jak i 100%, jak podłączam ładowarkę minuta dwie i wiatraki w ruch, niezależnie od wszystkiego. Później odłączam, znowu minuta dwie i cicho.

A taktowanie CPU w obu przypadkach takie samo?

HW Mnitor
temperatura na baterii ok 46/47 stopni - podłączony 50 stopni

taktowanie bateria 0,9 - 1,3 mhz - podłączony 0,9 - 3,2 mhz czasem nawet

uruchomiona jedna karta twitcha 480p

To masz odpowiedź, przy prądzie po prostu działa na pełnej mocy jeśli może.

Włączają się wentylatory czy się przegrzewa?

Racja, nie przegrzewanie tylko wentylatory. Myślałem że kultura pracy jest trochę lepsza :slight_smile:

Kultura pracy jest taka, jak podałem na początku. Przy tych rozmiarach i takim sprzęcie to całkiem przyzwoity wynik.

a tak btw bo jestem laikiem w temacie. Da sie ustawić jakoś na zasadzie ala planów zasilania brak skoku taktowania? Tak by stworzyc dwa plany jeden nizsze taktowanie przy lekkiej pracy i drugi standardowe przy mocniejszych sprawach?

Opcje zasilania.

Gdzie Ty masz tam ustawienia taktowania procesora?

Szukasz ustawień „Minimalny i Maksymalny stan procesora”. One określają stan wydajności procesora, tyle że w procentach.

Tworzysz sobie dwa plany i w każdym z nich ustawiasz z jaką wydajnością procesor ma pracować.

opcje

To to wiem, chodziło mi o samo taktowanie a nie procentowo.

Ciekawostka, w planie zdjąłem procek do 50%, na hwmonitorze wyskakuje taktowanie 0,6 mhz na każdym rdzeniu i mimo to wiatrak chodzi szybciej niz na zasilaniu bateryjnym.

Zaczynam wierzyć że to przez nagrzewającą się baterię, skacze temperatura i pobudza wiatraki.

Może tak być. Mój znacznie bardziej się grzeje jak jest podłączony z baterią niż bez niej