Svchost.exe obciąża proces w 50%


(blaise) #1

Wiem, że ten problem dosyć często pojawia się w necie, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi na niego.

Mam dwurdzeniowy procek svchost często, choć zaznaczam - nie zawsze, obciąża mi procesor w ~50%, do tego stopnia, że nawet muzyka w winampie potrafi się przyciąć, a nie mam żadnych innych programów włączonych (conajwyżej firefoxa, który najczęściej zżera ok. 200 k pamięci, ale czasem coś mu "strzeli" i potrafi nawet ok 600k + jakieś 150k plugincontainer i komp nieźle muli..)

http://wklej.to/jth1W

a czasie robienia skanu akurat nie ma tego zjawiska o którym mówię albo może i tak log wyjaśni o co chodzi albo ktoś ma inne porady na ten temat?


(Acorus) #2

Uruchom OTL i w okno (Własne opcje skanowania/Script)wklej:

Kliknij Wykonaj skrypt..Zatwierdź restart komputera. Zapisz raport, który pokaże się po restarcie. Następnie uruchom OTL ponownie, tym razem kliknij (Skanuj).

Pokaż nowy log OTL.txt oraz raport z usuwania.

Odinstaluj vShare Plugin.


(blaise) #3

http://wklej.to/oCEoc

wyłączone aktualizacje oczywiście. a wynika z loga, że włączone? :shock:


(Acorus) #4

W OTL użyj opcji Sprzątanie.Wyłącz i włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach:http://support.microsoft.com/kb/310405/pl

http://www.vista.pl/artykuly/11250_przy ... vista.html

Przeskanuj progr.Malwarebytes Anti-Malware

http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebyte ... 13117.html

Przeskanuj programem Dr.WEB CureIt http://www.dobreprogramy.pl/Dr.WEB-Cure ... 12976.html

Zainstaluj aktualizacje do programow wskazanych przez: http://screen317.spywareinfoforum.org/SecurityCheck.exe

Instalacja Service Pack 1.


(blaise) #5

zrobiłem wszystko, wyłączyłem w usługach windows update, ale dalej problem się powtarza.

Zaznaczyłem proces svchost i wziąłem jego usługi i jest kilkanaście z grupy netsvcs, PID 1184..

wujek googla podpowiada, że svchost, netsvcs --> duże zużycie procesora to dosyć popularne problemy, ale nie mogę znaleźć żadnego jednoznacznego rozwiązania. Macie jakieś pomysły, rady? :wink:


(Acorus) #6

Sprawdź na czystym rozruchu http://support.microsoft.com/kb/929135/pl


(blaise) #7

tak w ogóle to teraz zauważyłem jeszcze, że dzieje się tak jak nie jestem jeszcze połączony z netem albo mnie rozłączy.