Ten 1 komputer to jest mój prywatny i docelowo to z niego będę korzystał. Pytanie jakie są możliwości, aby wyciągnąć na tym lapku najwyższą prędkość? Wymiana karty sieciowej czy dokupienie takiej na usb? Jakie powinna mieć parametry? Ewentualnie prośba o podanie modelu to będę się na nim wzorować.
Drugie pytanie bo mniemam, że ten II komp ma dużo lepszą kartę sieciową i dlatego osiągi wyższe. Czy te wyniki to jest mniej więcej max na światłowodzie 600 mb na wifi?
Karty AC powinny pomóc , sprawdź na kablu jakie są faktyczne transfery. Światłowód to tylko medium do przesyłania danych, firmy dużo oszczędzają przy światłowodzie a reklama robi swoje :).
Z tym, że z wewnętrzną kartą różnie może być, bo anteny na 5GHz są nieco inne.
Nie to, że nie będzie działać, ale może mieć obniżony zasięg. Z drugiej strony, zewnętrzne pchełki są i tak podłe pod tym względem, a większe, z antenkami niewygodne.
Najlepiej kupić kartę wewnętrzną i antenki od jakiegoś nowszego lapka, wystarczy je zamontować pod matrycą, stosunkowo proste.
Na umowie mam Orange Światłowód do 600 Mb/s - o to pytacie czy o wyniki ze speedtestu co pisałem w 1 poście?
PS. zastanawiam się bo może zmienić na niższą wersje 300 mb/s skoro na tych starszych kartach sieciowych i tak nie pociągnie mi za dużo z tej wersji 600mb/s