Dzień dobry. Ile może kosztować światłowód jeśli u nas nie ma żadnej centrali? (Nie jest u nas dostępny, mieszkamy na wsi)
Pytasz o metr przewodu czy chcesz zacząć świadczyć usługi ISP
Wystarczająco dużo że go się pewnie nigdy nie doczekasz. Rozkopywanie ulic i układanie światłowodu do najbliższej istniejącej instalacji to ogromne koszy które na wsi z kilku lub kilkunastu domów szybko się nie zwrócą. Co oznacza brak sensu inwestycji dla operatora.
Jaka jest odległość do miejsca, gdzie można podłączyć ten śwatłowód?
usługi ISP
Jak nie jesteś miliarderem, to lepiej daj sobie siana. Nawet w dużych miastach są dzielnice, gdzie żadnemu operatorowi nie opyla się kłaść światłowodu. Sam znam osoby mieszkające w takich rejonach (nowe osiedla domków jednorodzinnych), gdzie jedyną opcją jeśli chodzi o internet jest LTE, a mówię tu o jednym z większych miast wojewódzkich.
Na wsi jest dużo prościej położyć światłowód niż w mieście, właśnie dlatego, że pole jest dużo łatwiej rozkopać niż dzielnicę domków jednorodzinnych. Druga sprawa to dopłaty z UE na walkę z wykluczeniem cyfrowym. Mój kolega przez pewien czas pracował w firmie która instalowała internet światłowodowy w wielu wioskach, do pojedynczych odosobnionych domostw dociągali ewentualnie internet radiem. Prędkość i jakość internetu była zdecydowanie lepsza niż w mieście gdzie są stare instalacje, pokrętne prawa własności, dużo zakłóceń itd. Koszt dla mieszkańców był śmiesznie niski, bo cała inwestycja była finansowana ze środków unijnych.
Pewnie zależy od wioski ale powiedz rolnikowi że na miesiąc (czy ile czasu zajmie zakończenie całej inwestycji) rozkopiesz mu pole i będzie tam jeździć ciężki sprzęt. W dodatku w środku sezonu to cię na taczkach z gnojem wywiozą.
Druga sprawa to to że światłowód raczej nie będzie szedł przez pola ale wzdłuż dróg.
Od mojego domu do istniejącej instalacji światłowodu jest góra kilometr i nikt nawet nie myśli o zakładaniu światłowodu mimo że każdy z sąsiadów w mojej ulicy chętnie wykupiłby umowę.
Dotacje to może i są ale dla wiosek zabitych deskami gdzie trzeba robić wszystko od zera bo podłączenie całej wsi do internetu ładnie się reklamuje.
I właśnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego rolnicy nie wywieźli lokalnego ISP na taczkach
Infrastruktura zazwyczaj jest prowadzona wzdłuż dróg, ulic.
Kilkadziesiat tysięcy złotych. Musielibyscie to spłacać okolo 10 lat w abonamencie po kilkaset zlotych, ale zaden ISP nie może zmusić abonenta do tak dlugiej umowy i żaden ISP nie będzie ryzykowal, że po roku ktoś zrezygnuje.
Nie z glowy, z praktyki. Wiele firm wymieka, gdy ma ponieść koszty doprowadzenia swiatlowodu. Znam tylko jedną, która spłaca koszt doprowadzenia swiatlowodu do firmy, która jest kawałek od miasta.
Owszem może to być kilkaset tysięcy zlotych, ale musiałaby to być naprawdę duża wieś. Każdy ISP, stawia GPON w miejscowości i to generuje największy koszt. Taki Dassan kosztuje kilkadziesiąt tysięcy. Reszta to koszty materiału koparek, przeciskarek i koszt pracowników. Jeśli GPON już jest, np. w mieście, we wsi obok, to koszt jest mniejszy.
W naszej wsi i okolicach kładą światłowód na słupach elektrycznych. Nie widziałem nigdy koparki. Pytałem pracownika jak to jest z dzierżawą ale nie chciał nic mówić i słusznie. Powiedział tylko, że koszt światłowodu porównywalny jest do skrętki, może to ktoś potwierdzić?
Największy koszt to prace ziemne. Jeśli takowych nie ma, to i koszt mniejszy.
Koszt przewodu jest minimalny, a sieć jest pasywna więc w puszkach na słupach nie ma żadnej elektroniki.
Ale prace ziemne, wynajęcie miejsca na te kable, robocizna, spawanie itp. Kosztów się trochę nazbiera.