Świecący piksel

Witam. Ost kupilem laptopa hp i po jakichs niecalych 2 tygiodniach na ekranie zauwazylem malutka ktopeczke. Z tego co wyczytalem w necie to piksel ale nie wiem czy martwy czy goracy czy jeszcze jakis inny bo sie nie znam za bardzio na tym. Wiec moze to opisze. Wyglada to tak : kropeczka jest po prostu jasniejsza od tla na ktorym sie znajduje na bialeym np jest najbardziej widoczna na ciemnych kolorach prawie jej nie widac. na niebieskim tle windowsa xp tez mozena ja zauwazyc. zytalem w necie ze sa jekies sposoby na odblokowanie piksela jakies programy czty stukaniew niego palcem tylko nie wiem czy ten rodzaj uszkodzenia sie nadaje do jakijkolwiek naprawy. Moze cos polecicie jesli jest jakas mozliwosc? bylbym bardzo wdzieczny.

przede wszystkim upewnij się że to nie bród, drobinki kurzu które przylepiają się do panela lcd często wyglądają jak bady. kup specjalny preparat (chusteczki) do czyszczenia paneli lcd i spróbuj wytrzeć to miejsce delikatnie.

jeżeli się upewnisz że to bad pixel i jest on koloru czarnego to raczej nie da się nic z tym zrobić (te gorące pixele - czyli takie które można naprawić - zwykle są kolorowe, nie czarne, warto jeszcze dodać że taki bad pixel zapisuje wartość koloru i wartość ta nie ulega odświeżeniu).

Lech1986

Poczytaj - Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post.

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.

Na Forum używamy polskich znaków.

Proszę poprawić pisownię w opisie problemu.

W celu dokonania korekty proszę użyć przycisku icon_edit.gif

Zignorowanie prośby będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Agaton już zmieniłem dzięki.

Technik_elektro no wlasnie nie jest czarny tylko taki jakby świecący. Jak już mówiłem najbardziej widoczny na białym tle na ciemnym prawie nie widoczny. Ktoś może ma jakiś konkretny pomysł na próbę odratowania tego piksela? Bo jak rozumiem jak nie jest czarny to nadzieja jeszcze jakaś istnieje tak?

na białym tle świeci na jaki kolor ?? przecie to w marę widać :P.

http://www.jscreenfix.com/basic.php

technik_elektro wydaje mi sie ze moze lekko na zółto, zostawilem teraz laptopa tamm gdzie studiuje więc dokladnie sie nie przyjrze ale tak jak mowie jakby lekko na zółto na bialym na niebieskim tle wyglada jakby swiecil na kolor jasniejszy niebieski od tła, a na cienym tez ten punkcik jest jasniejszy od tła tylko prawie nie widoczny praktycznie wcale.

juskin dzięki zaraz przejrze… mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak w tej stronce sie poruszać i co musze zrobić, bo nijak tego nie rozumiem… :cry:

jak dobrze zrozumiałem to muszę mieć zainstalowanego Firefox, tak?

musisz zacząć od zainstalowania np: tu

czy musisz mieć Firefox nie jestem pewny, raczej nie

juskin tylko że ten plik co sie ściągnął jest w jakimś formacie .jnlp i nie wiem czym go otworzyć.

Aha już mi się udało! tylko teraz mam takie pytanie czy tą “kurację” tego piksela da się przeprowadzić jakoś bez dostępu do netu? Bo jak już mówiłem tu laptopa nie mam a tam gdzie jest nie mam netu.

I jeszcze jedno pytanie czy ten mój świecący piksel może sie zamienić w czarny?

zapisz to co pobierasz na dysku/cd/pamięci przenośnej a później otwórz na swoim laptopie

nie znam odpowiedzi :frowning:

a czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy ta aplikacje jscreenfix mozna uruchomić na komputerze który nie ma dostępu do interneru? możne jest jakiś sposób na ściągnięcie instalki i wrzucenie jej na jakiś dysk przenośny? tylko nigdzie nie mogę znaleść takiej instalki, ciągle mi sie instaluje bezpośrednio z netu. :frowning:

to jest aplet JavaScriptowy a nie program exe :P. nie da się :smiley: chyba że jakoś go zerżniesz.

spróbuj innego softu:

http://www.google.com/search?ie=UTF-8&o … 2Bdownload

PPM klik na linka z którego uruchamiasz program(JScreenFix 1 Mirror 1)>>zapisz element docelowy jako…(zapisany plik możesz skopiować, na cd, dyskietke czy pena, to tylko 4kb)

zapisałem odłączyłem internet i uruchomiłem :slight_smile:

ps. nie czekałem do zakończenia testu

Edit:

plik zapisuje się jako JNLP File

wielkie dzięki! jutro przetestuje te programy i dam znać czy coś pomogły.