Świeci się zielona lampka na płycie głównej


(Idanox) #1

Przy włączaniu komputer do puki nie pojawi się przy starci logo Asus to jest ok. a potem świeci się zielona lampka, nagle zaczyna przyspieszać chłodzenie od procesora ale komputer włącza się. Wszystko było dobrze do puki nie pozmieniałem ustawień w biosie na auto dostosowanie do sprzętu. Jak czytałem inne posty to ludzie pisali że to wina zasilacza ale przez 3 miesiące było dobrze. Patrzyłem w ustawieniach programu SpeedFan i w 1 zakładce na dole jest opcia Pwm 3 ta po prawej (bo są dwie opcje) mam na 100% i jak zmniejszam to jest ciszej ale nić nie ustawiam na stałem bo boję się że to może zaszkodzić. Proszę o pomoc !!

Mój sprzęt:

Zasilacz: SilentiumPC Deus M1 80Plus Bronze 550W

Grafika: GeForce GTX 660 Ti

Procesor: AMD Phenom II X4 965

Płyta główna: Asus M5A97 LE R2.0

Pamięci RAM: Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9 Intel XMP X2 BOX

System: Windows 7

Szczegóły: http://www.wklej.org/id/1186877


(Xemidra) #2

Właściwie to nie rozumiem w czym problem ?

Chodzi Ci o to, że świeci Ci się ta zielona lampa czy wentylatory chodzą za głośno ?


(Idanox) #3

Wraz z świecącą lampką to chłodzenie głośniej chodzi. Czyli nie wiem czy to jest zepsute coś czy nie. Czytałem że to jest jakaś awaria czy coś


(Jacekk90) #4

Dioda oznacza tyle, że płyta ma zasilanie :slight_smile:

Jeśli nie masz tego komputera po OC możesz przywrócić wartości domyślne. W ustawieniach procesora włącz opcje Cool'n'Quiet

W którejś z ostatnich zakładek powinieneś mieć ustawienia wentylatorów. Włącz opcje sterowania obrotami i ustal temperaturę dla maksymalnych obrotów na najwyższą to powinny być ciszej


(Xemidra) #5

Moim zdaniem nie warto się bawić ustawieniami wentylatorów, bo potem pojawiają się problemy z temperaturami.

Lepiej zresetować ustawienia BIOSu do wartości domyślnych i przeczyścić ewentualnie układ chłodzenia.

Dodatkowo możesz sprawdzić czy czujnik nie jest uszkodzony i czy odczytuje poprawnie temperatury (np: w programie AIDA, w zakładce Komputer??, opcja czujnik). Jeżeli czujnik jest uszkodzony to może powodować wysokie obroty wentylatorów.


(Idanox) #6

patrzyłem to nić tam nie ma mam pusto


(Jacekk90) #7

Sprawdź wersję biosu w Main / System Information

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/Soc ... S-2103.zip najnowszy bios to wersja 2103 możesz zaktualizować przez Tools / Asus EZ Flash. Wystarczy wypakować i później znaleźć plik w biosie

Sterowanie wentylatorami to Power / HW Monitor

Strona w Aida64 jest pusta być może dlatego, że nie używasz najnowszej wersji.

masz na prawdę dobrą płytę :wink:, procesor też. Jeśli w obudowie jest przeciąg możesz podkręcić... Na pewno przyda się przełączyć pamięć ram w "Unganged Mode"

przełącz pamięć ram na 666 MHz, a FSB na 240. Dzięki temu pamięć nadal będzie działała na częstotliwośći 800MHz

Mnożnik procesora musisz obniżyć do 14 (14,5 nie zaszkodzi). Na pewno wytrzyma większy, ale przy tej wartości zegaz zostanie podobny do tego, jaki miałeś na początku. To seria Black Edition do OC idealna. 240x14,5=3480. Jeśli zostawisz na Auto zegar będzie 4,08GHz, ale komputer na 99% się nie włączy :slight_smile:

Mnożnik NB zostaw na Auto, albo 10x. Tą wartość chcemy powiększyć. Standardowo działa na 2000MHz, czyli przy FSB 240 mnożnik musiałbyś dać 8,3, żeby działała na standardowym taktowaniu. Jeśli okaże się, że mostek się przegrzewa przy mnożniku 9x=2160MHz. Wraz z wyższym taktowaniem mostka wzrasta przepustowość pamięci RAM (szkoda, że nie kupiłeś max dla twojej płyty czyli 2133MHz :P)

Hyper Transport nie może być zbyt wysoko. Tutaj trzeba dążyć do takiej samej wartości jak oryginalnie. W zależności jak mocno przetaktowałeś NB, HT rośnie tak samo. Obniż wartość do 1600MHz (przy mnożniku NB x10. Jeśli mnożnik NB będziesz musiał przestawić na x9 HT możesz zostawić na Auto).

Jeśli temperatury przy tych ustawieniach nie wzrosną znacząco mnożnik procesora podnoś stopniowo i sprawdzaj temperatury. Temperatury oczywiście sprawdzaj pod max obciążeniem. Im wyższy zegar procesora tym wyższa temperatura NB

Jeśli zdaży się, że przesadzisz i komputer nie będzie chciał sie włączyć odłącz go od prądu i wyjmij baterię na dobre 10 sekund :wink: Ustawienia wrócą do wartości domyślnych.

Jeśli przy tych ustawieniach komputer będzie pracował stabilnie można FSB ustawić jeszcze wyżej :slight_smile: zależnie od tego jak mocne masz chłodzenie.