Świeżo złożony komputer - czarny ekran

Mam problem z komputerem dziś go sam poskładałem
Specyfikacja:
Procesor INTEL Core i5-10400F 2.9-4.3GHz 6C/12T
Zasilacz SilentiumPC Vero L3 600W 80+ BRONZE ATX
Dysk SSD WD Green 3D NAND SSD 1TB
GIGABYTE B460M DS3H DDR4 S.1200
MSI Radeon RX 5500 XT MECH 8GB DDR6 OC PCI 4.0 GW
Fury Black 16GB 1x16 DDR4 2666MHz CL16 XMP
Obudowa SilentiumPC Signum SG1 TG Pure Black

Po włączeniu komputera jest czarny ekran i pięć krótkich dźwięków z głośniczka.
Karty graficznej nawet jeszcze nie wkładałem.

To niby z czego miałby być generowany obraz ?

1lajk

@Veers Ty nawet mnie tak nigdy nie pozamiatałeś! :slight_smile:

Ze zintegrowanej karty na płycie głównej.

1lajk

Płyta główna nie posiada zintegrowanej karty graficznej.

Posiadają je tylko procesory, a ty nie masz jej w swoim procesorze ponieważ ma oznaczenie F na końcu co oznacza brak wewnętrznej karty graficznej.

Ok dziękuję bardzo za uświadomienie. Przed chwilą zainstalowałem kartę. I dalej mam 5 dźwięków:( Na płycie jest bios Ami co by sugerowało błąd procesora. Mam niestety monitor lcd z VGA. Właśnie zamówiłem nowy monitor, ale sprawdzałem na telewizorze pod hdmi i też nie reaguje.

Bo nie masz w komputerze niczego co generuje obraz!!! Kup tanią karrtę graficzną za 200 zł chociaż a potem sprzedaj na OLX lub Allegro póki nie kupisz porządnej.

lub wymien procka na takiego bez F na końcu.

No mam
MSI Radeon RX 5500 XT MECH 8GB DDR6 OC PCI 4.0 GW

Napisałeś że karty graficznej jeszcze nie wkładałeś - no to ją musisz włożyć do komputera i tam podłączyć do niej monitor. Kartę wkładasz najlepiej do pierwszego slotu PCIEXpress (najdłuższego) najbliżej procesora. Muszę lecieć teraz, szkoda że nie mogłem wcześniej być. :frowning:

Napisałem wyżej że ją włożyłem po Twoim uświadomieniu o procesorze z F:)

Ale dziękuję za chęci pomocy:)

Wszystkie przewody z zasilacza na miejscu (szczególnie CPU)? Zasilanie do grafiki podpięte?

Tak.
Rozmawiałem z kolegą to mówił że miał podobny problem z procerorem 10 gen. Pomogło gdy założył procesor 9 gen i zaktualizował biosa. Ale nie mam procka 9 żeby to sprawdzić:(

9 gen nie wsadzisz, bo to jest socket 1151 a ty masz 1200. Może piny pogiąłeś przy montażu procka.

Nie piny ok nic nie pogięte.

RAM do którego slotu włożyłeś?

Wyjmij baterię z płyty, zresetuj BIOS (zworka na płycie). Poskładaj wszystko do kupy. Monitor podłącz pod kartę graficzną (a nie do płyty głównej). W internetach czytam, że płyty Gigabyte lubią płatać takie figle, gdy nie miały podpiętego monitora podczas bootowania.

Dziękuję za pomoc. Pomogło należało podpiąć pod monitor.
Temat uważam za zakończony

Takie tematy to ja lubię :wink: Problem: czarny ekran. Rozwiązanie: włożyć kartę graficzną i podłączyć monitor :wink:

Jako już stary elektronik - informatyk też chciałbym mieć takie rzeczy do roboty, mogę robić hurtowo :wink: