Poszukuję 8 portowego switcha z min. dwoma portami poe do zasilenia dwóch anten Ubiquiti UniFi Long Range (UAP-LR) oraz PowerBeam 25 dBi (PBE-M5-400).
Początkowo wybór padł na Unifi Switch US-8-60W, niestety wygląda na to, że w/w anteny nie wspierają standardu IEEE 802.3af.
Jest rozwiązanie w postaci Ubiquiti EdgeSwitch 10XP, ale cena powala. Zastanawiam się zatem czy D-Link DGS-1008P dałby radę zasilić te dwie anteny? Cena jest w miarę rozsądna.
ES-10XP jest tylko 10€ droższy od US8-60, wiec nie widze gdzie masz problem. Chyba, ze z dostawcą. Ja bym napisał do supportu, podał dokładny symbol modelu i poprosił o poradę. Mi parę razy doradzili jeżeli chodzi o AC PRO. Zaleta Unifi jest ich oprogramowanie i kontroler. Nie pchałbym się w D-Linka i wolałbym wydać te 200 zł więcej.
Switche Ubi to straszna bieda, nie polecam. Ja do PoE korzystam ze switchy Netgeara. Do pasywnego PoE są specjalne zasilacze od Ubi, które zapinasz przy AP.
Właśnie mam mało miejsca w skrzynce i pasywne zasilacze PoE chcę wyeliminować. Tak czy siak muszę wymienić switche z FE na GE więc pomyślałem, że na jednym ogniu załatwię sprawę z zasilaniem anten.
Robal, czy switche Netgeara mają pasywne zasilanie? Czy może jest to już IEEE 802.3af?